ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:236/443)

Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol 152

cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku

Gocha gotuje!
Serowe knedle ze śliwkami 140

Pyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem 129

Pierogi są dość pracochłonne, ale warto. Smak jest niepowtarzalny.     Składniki na przygotowanie farszu: -60 dkg łopatki -duża ćwiartka z kurczaka -jajko -3 marchewki -cebula -ząbek czosnku -seler, por, korzeń pietruszki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -ziele angielskie, listek laurowy         Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550 -350 ml ciepłej(...)suchy. Mieszamy i farsz jest gotowy. Do miski wsypujemy ok. 60 dkg mąki, dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub krążki. Układamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy na minimalnym ogniu

Maminek kulinarny
pierogi z jagodami 93

Składniki : Na ciasto: 2 szklanki mąki ok. pół szklanki letniej wody  ,  szczypta soli Na farsz: 50 dag  jagód 5 dag cukru Wykonanie Do

w mojej kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 205

sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kołduny litewskie 185

wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków. 2. Wykroić koła kieliszkiem(...)dobrze zaciskamy boki palcami. 3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy górne ciasto do dolnego palcami, by się oba dobrze skleiły, a następnie wykrawamy koła małą foremką, kieliszkiem lub literatką. 4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duży prostokąt lub kwadrat, a następnie tniemy

Smakowy Raj
Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego 141

żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć ser żółty. Wszystko to zwinąć ściśle w roladę

Arbuziaki
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 137

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu(...)czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.  Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 173

Danie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej. Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow) 2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju(...)przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi. W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi na gotujaca wode.Od wyplyniecia na powierzchnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto bananowe z polewą serową 100

mnie o wiele smaczniejszy Ciasto to idealnie nada się na Boże Narodzenie , wówczas warto dodać więcej cynamonu lub zamienić go na przyprawę korzenną. Koniecznie przeczytajcie moje dodatkowe uwagi Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj , polecam również przepis na proste wegańskie ciasto bananowe . Przepis na ciasto bananowe z polewą serową Składniki na ciasto 2 jajka szklanka cukru * (220 g) 3 małe(...)owocami . Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Brownie z kremem orzechowym Ciasto z rabarbarem Ambasador z orzechówką Beza z owocami Sernik kokosowy Sernik czekoladowy bez cukru Tort czekoladowy z wiśniami Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości

WegePrzepis
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 193

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika(...)oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować marmoladą, konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie czekolada

Wypisz Wymaluj
Chruściki i faworki pierogowe 166

Dziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis(...)pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody   2 łyżki oleju kokosowego   2 łyżki skrobi kukurydzianej  lub ziemniaczanej olej do smażenia  cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą

Moje domowe kucharzenie
domowe pierożki z mięsem rosołowym 152

wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy mięsny farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone pozostałym masełkiem z cebulką

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowo-serowym 113

lepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż  u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne.   Składniki na ciasto pierogowe: mąka pszenna typ 500 -500 g margaryna  100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka  Wykonanie prażonego jabłuszka(...)Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę . Dodajemy gorąca wodę . Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe . Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy . Wycinałam miseczką kółka , nakładam  łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania