ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:230/443)

pyszne pierogi ze szpinakiem 146

się fajny obiad. Ciasto jak zwykle zrobiłem z 1 kg mąki, 2 jajek, 2 szkl. wody i 1 łyzki soli. Do farszu oprócz szpinaku dodałem gotowane  ziemniaki, cebulę, czosnek,sól, pieprz ziołowy, jajko. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy  ... farsz przepuszczamy przez maszynkę lub używamy blendera... Jak już jesteśmy przygotowani, wałkujemy, wykrawamy, nakładamy i lepimy pierogi.  Ja oczywiście

chleba naszego
Pierogi z twarogiem na słodko 108

PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody niż w przepisie - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulkę i przykrywamy ciepłym talerzem(...)minut. 2. W czasie, gdy nasze ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok. 3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Bierzemy jedną z nich, resztę przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschło. Rozwałkujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę

My Culinary Art
Bezglutenowe knedle z truskawkami 104

samym sprężyste i zwarte. Ciasto dobrze się wyrabia, nie pęka i ma idealną konsystencję po ugotowaniu.  Po raz pierwszy użyłam do knedli mieszankę pierogową Nutrifree i był to strzał w 10 :) Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 1,5 szklanki Mixu do pierogów Nutrifree (Mix per Pasta Fresca) sól(...)ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść je w dużej misce i dodaj jajka oraz mąkę. Zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką. Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane

Kuchnia bezglutenowa
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 117

Pełnoziarniste pierogi są bardzo smaczne i sycące, od dłuższego czasu jestem na diecie o niskim indeksie glikemicznym więc takie pierożki przygotowałam dla siebie na kolację wigilijną. Będąc na diecie wcale nie musimy rezygnować z niektórych potraw. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju Szczypta soli Farsz: 1,5 kilograma(...)smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, wodę łączymy z jajkiem i olejem, wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, ciasto dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy kółka. Układamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy

Bajeczna Kuchnia
Parówkowa fantazja 180

podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta z zawartością, tak by ładnie było widać paróweczkę w cieście, posypać żółtym serem. Łopatką przenieść na blaszkę

kgwjanczewo
Razowe pierożki z jagodami i sosem jogurtowo-truskawkowym 293

szklanka "białej" mąki szczypta soli 250ml letniej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ: Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy(...)stewia). WYKONANIE: Na wycięte krążki z ciasta nakładamy łyżeczką farsz owocowy i dokładnie zalepiamy boki, gdyż w wodzie może nam wszystko wypłynąć. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują jeszcze ok. 1-2 min. gotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać stan widelcem. Później pierogi odcedzić, ostudzić i... GOTOWE! :) Jednak samym

All My Fit Life
Leniwe pierogi z mąka ryżową 90

mini serniczki wylądowały w garnku z wrzącą wodą. Nie żałuję! Wyszły pyszne leniwe pierogi, które zjadłam z malinami, jogurtem, zarumienioną bułką tartą, miodem i z przeogromnym apetytem na dokładkę;) Także jutro szykuje się powtórka... a może jednak syrniczki? Hmmm, pomyślę;) Leniwe pierogi z mąka ryżową Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu 1 jajko łyżeczka cukru z wanilią(...)zwykłej) + do podsypywania do podania: jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wsypać mąkę ryżową, wymieszać. Z ciasta uformować wałek, podsypując mąką, pokroić na kawałki o grubości ok 1cm. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować ok pół minuty, wyjąc łyżką cedzakową na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Obiad gotowy
Barszcz z jabłkiem i pierożkami 155

barszcz na bazie koncentratu. Zrobiłam go z burakami pieczonymi bo jest lepszy. Podaję go z pieczonymi pierożkami w kształcie rybek które robię z ciasta drożdżowego. Pierożki są chrupiące i nie można się od nich oderwać. Pierogi z barszczem podaję na przepięknym talerzu Grace  Ambition(...)buraków 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 125 ml barszcz koncentrat sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula

wesoła kuchnia
Pierogi "ruskie" 114

Tradycyjne pierogi, które nigdy nie "wyjdą" z mody. Składniki Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki  125 ml gorącej wody 25 g masła   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem(...)farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem 142

jest wart każdej pracy. Zdecydowanie należę do fanów pierogów i powoli zaczynam lubić ich lepienie. ;-) Przygotowując pierogi z mięsem musimy pamiętać, że   farsz musi mieć wyrazisty smak i co najważniejsze nie może być suchy. Zapraszam!!!   Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli,   Składniki na farsz: 1,5 kg mięsa(...)wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie

Passion of Cooking
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 120

Możemy zjeść tu pierogi, marchewkę po koreańsku, soljankę czy pielmieni. Część jest bardzo regionalna. W Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu(...)mąki 500 g gulaszu ugotowanego z baraniny jednej marchewki, cebuli, ziemniaka przyprawionych kolendrą, kuminem, liśćmi laurowymi i solą. Przepis Zagniatamy ciasto i gotujemy z niego kuleczki przypominające spaetzle. Podajemy z gulaszem. Manty Manty to uzbecka wersja pierogów na parze z wołowiną i dynią. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z bobem i boczkiem 149

cebulę i mieszamy aż się zeszkli, doprawiamy. Całą zawartość patelni (za wyjątkiem kilku łyżek, które zostawiamy do okraszenia gotowych pierogów) dodajemy do bobu, łączymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi

MarciochaKucharzy
Wiosenne pierogi z botwiną 206

chcesz go wypróbować, kliknij w poniższe zdjęcie. :) To jemu pierogi zawdzięczają swój piękny i zaskakujący kolor. Składniki farszu również nie są typowe - farsz powstał z połączenia botwiny, komosy ryżowej (quinoa) i ricotty. Komosę także poczęstowałam koncentratem - dzięki niemu wygląda jeszcze piękniej i zyskała cudowny, rubinowy kolor. :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody(...)umieść ją na sitku, aby pozbyć się ewentualnej wody. Odstaw do ostygnięcia.  Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, wymieszaj widelcem. Na stolnicy obsypanej mąką wyrób ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkuj dość cienko, następnie wytnij okręgi na pierogi.  Komosę połącz wraz z botwiną, dopraw całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba

Garniec Magalie
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 102

kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 102

kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Kuchnia MagdaLeny
Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska 85

warzywa z wody. Do obiadu ciągle lubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy . Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto

ProstePesto.pl
Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą 113

łyżki oliwy sól pieprz ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju   Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić(...)minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, wystudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane wiórkami sera

Obiad gotowy
Pierogi z suszonymi śliwkami 187

szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem i słodką

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania