fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła(...)fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy do niej i do wrzącej wrzucam pierogi.Gotuj
wesoła kuchniarobić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam z olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie(...)lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem
kruche babeczkiTradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa(...)będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni
Pyry na Gazmisce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko, łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią
Smaki Przyprawy i Kolorymisce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko, łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią
Kulinarna rozmowazaprezentować przepis na mój ulubiony :) Z mięsem drobiowym, warzywami i grzybkami :) Calzone to przede wszystkim farsz, ale i dobre ciasto. Polecam Wam mój przepis-ciasto jest rewelacyjne. Calzone to super pomysł na obiad :) Z proporcji wychodzi około 12 dużych calzone ciasto -300ml ciepłej wody -5 dag drożdży świeżych -2 łyżki cukru -pół łyżki soli -5 łyżek oliwy z oliwek(...)odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól, oliwę z oliwek (można olej) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak by uzyskało gładką, elastyczną konsystencję. Jeśli się klei należy lekko podsypywać mąką. Powstałe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ Z udek z kurczaka odkrawamy mięso i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto. Odłożyć je na 10-15minut do woreczka. Farsz: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na kawałki ok.10-12 sztuk. Każdy uformować na kuleczkę zawijając ciasto pod spód, a następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki placuszek. Na każdym placuszku położyć porcję farszu i skleić na kształt pieroga dobrze dociskając. Brzegi ściąć radełkiem lub docisnąć widelcem. Pierogi czebureki smażyć na złoty kolor. Należy pamiętać aby olej nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się przypali a mięso nie zdąży się usmaży ale też nie może być za mało nagrzany wtedy ciasto zbyt nasiąknie tłuszczem... Czebureki można przygotować z farszem z pieczarek, prażonych jabłek lub sera
W garach u Gosiciasto. Odłożyć je na 10-15minut do woreczka. Farsz: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na kawałki ok.10-12 sztuk. Każdy uformować na kuleczkę zawijając ciasto pod spód, a następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki placuszek. Na każdym placuszku położyć porcję farszu i skleić na kształt pieroga dobrze dociskając. Brzegi ściąć radełkiem lub docisnąć widelcem. Pierogi czebureki smażyć na złoty kolor. Należy pamiętać aby olej nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się przypali a mięso nie zdąży się usmaży ale też nie może być za mało nagrzany wtedy ciasto zbyt nasiąknie tłuszczem... Czebureki można przygotować z farszem z pieczarek, prażonych jabłek lub sera
W garach u Gosioliwek szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: zrumieniona na maśle cebula Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło(...)gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać chili, zrumienioną cebulę z czosnkiem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym
Oryginalny smaksmażyć, aż sok z pomidorów odparuje. Mięso posolić i doprawić ziołami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC(...)ciasto będzie złote. Smacznego
Obiad gotowyCIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/3 łyżeczki oleju WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą konsystencję. 2. Ser biały rozdrobnić, kaszę ugotować ostudzoną dodać do sera, cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do do kaszy, doprawić pozostałymi składnikami, na dość intensywny smak. 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy(...)kółka, na każde kółko nakładamy farsz, sklejamy. 4. Gotowe pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Do okrasy polecam boczek z cebulką
Dziś Ja gotujesłodka czerwona papryka opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju(...)dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Przed podaniem można obsmażyć na maśle. Smacznego
Obiad gotowytakie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator zmagań kulinarnych. To co, robicie ? Składniki: ( na około 25 sztuk ) Ciasto: 250 g mąki poznańskiej 1/3 łyżeczki soli około(...)Połowę mąki wymieszać z solą i ciepłą wodą. Powstałe ciasto wyłożyć na stolnicę/blat, dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut. Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść łyżeczkę farszu i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia
kolorowotorcikowodlatego wspomnę kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem(...)tutaj>>>> Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku niespodzianka - jabłko starte na grubych oczkach z cynamonem. Muffiny Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki mokre z suchymi
lady-och-mistrzyni.blogspot.comLeniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi, albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub śmietaną. Znacznie rzadziej(...)przez maszynkę lub miksujemy w malakserze. Na stolnicę sypiemy mąkę, wykładamy masę serowo-ziemniaczaną, dodajemy żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Jeśli ciasto będzie za wolne (zależy to od wilgotności sera), dodajemy mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 1,5 cm i kroimy według własnych upodobań (grubsze wałki lekko spłaszczamy). Gotujemy
Trzeci talerz