Jeśli lubicie pierogi ruskie, to takie kotleciki z ziemniaków i sera na pewno przypadną Wam do gustu. Składniki 2kg ziemniaków 500g sera bialego 2 jajka
Wasze PrzepisySkładniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka stopionego masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów
W Mojej Kuchni LubięEmpanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele
Zielona Kuchniaciasto; 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 1 kg bobu 200 g kiełbasy 1/4 cebuli 1 łyżeczka tłuszczu sól
Gotowanie jest łatweciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki
Gotowanie jest łatwerozwałkować ciasto na grubość około 3 mm - 5 mm. Szklanką od piwa wyciąć kółka (jak na pierogi). Jabłka obrać podzielić na 8 części, usunąć gniazda Każdą część jabłka ułożyć na kółku ciasta, przy brzegu, krążek zgiąć w połowie i skleić rogi. Ułożyć na papierze do pieczenia i blasze. Piec w 190 stopni C przez
MarciochaKucharzyniektórych rejonach zima pełną gębą, a mnie się zachciało lata, a szczególnie jego smaków. Dlatego dzisiaj serwuję pierogi z jagodami, a tak! Mój kolejny debiut kulinarny dlatego ciasto ulepiłam najprostsze z najprostszych, aby nic nie zepsuć. Cała się upaćkałam sokiem z jagód, ale nic to, bo zabawa była przednia. A smak... niebo w gębie ;) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki(...)ciasta można dobierać poprzez albo dosypywanie mąki, albo dolewanie wody). Następnie podzieliłam je na mniejsze części i każdą wałkowałam na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinałam z ciasta koła, które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki ze sobą. Niestety jagody w międzyczasie puszczały sok... dużooo soku ;) Gotowe pierogi
bastalenaKochani zapraszam na Wareniki czyli inaczej pierogi ;) Typowy specjał kuchni ukraińskiej, Znany i lubiany praktycznie przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki(...)ziemniakami. Doprawiamy do smaku. Mąkę z solą przesypujemy do miski, jogurt mieszamy z sodą, dodajemy do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka i nadziewamy ciasto farszem. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż pierogi wypłyną na powierzchnię
NaKońcuJęzykapuszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki z masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też(...)garnku zagotowujemy wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i sól i przez chwilę ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ja robię to takim metalowym tłuczkiem do ugniatania ziemniaków. Ciasto będzie delikatne i klejące. Wykładamy na omączony blat, posypujemy mąką, odkrawamy z niego po kawałku i delikatnie
Kulinarne przygody GatityCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek(...)środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta. Moje posty
Słodka StronaPodałam je z podsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta(...)Smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do miseczki z kapustą i wszystko wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować
Oryginalny smakinaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów. Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno zaskoczą Waszych domowych smakoszy :) Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi (gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami(...)pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”. Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja. Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej (około 400 g) 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczkaka oleju trochę wrzątku (około 3/4 szklanki) Farsz
Trzeci talerzPierogi leniwe z tego przepisu są delikatne i lekkie dzięki niewielkiej ilości mąki. Ciasto jest owszem lepkie, ale można go bez problemu uformować w wałek dłońmi, posiekać ostrym nożem i przełożyć płaską szpatułą do garnka z gotującą się wodą. A wierzcie mi, że warto dla tego smaku! Do tego palone masło i cukier. Można oczywiście zdecydować się na inne(...)Dodać mąkę i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, przełożyć do masy twarogowej i zagnieść na jednolite ciasto dłońmi. Stolnicę posypać mąką, przełożyć ciasto i dłońmi uformować w wałek. Wałek spłaszczyć z góry i posiekać ostrym nożem na niezbyt grube części. Pierogi wrzucić do gotującej się wody (najlepiej za pomocą płaskiej szpatuły). Gotować mieszając od czasu do czasu
Passions hobbies lifeŚwięta już tuż tuż! Bigos już ugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie
codojedzeniajednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować(...)wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową]i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzenieteż spokojnie podać na obiad . Najlepiej smakują w towarzystwie domowych sosów lub do kubka czerwonego barszczu Proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe, szybki farsz z pieczarkami. Te pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym udadzą się każdemu. Spróbujcie. Jak zrobić pieczone pierogi z pieczarkami i serem? Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania 3 łyżeczki suszonych drożdży mała szczypta soli(...)wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy sól, jajko i dodajemy masło lub margarynę (siekamy). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz i rozgrzewamy piekarnik
Słodkie okruszki