ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:210/443)

Pierogi serowo- kokosowe 163

SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz: 200g sera białego, 2 łyżki wiórków kokosowych,  2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, Dodatkowo: 100g masła, 1 łyżka cukru do posypania, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagniatam ciasto(...)elastyczne. 2. Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przekładam do miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerz. 4. Masło rumienię

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 296

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko(...)ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi pieczone z farszem z kurczaka, pomidorów i żółtego sera 152

przepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam! Ilość porcji: około 20 pierogów Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 1h na wyrośnięcie ciasta Składniki: Na ciasto: ½ kg mąki pszennej 250ml mleka ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g) 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na farsz: 2 piersi z kurczaka 100g(...)mieszamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zestawiamy z gazu i dorzucamy żółty ser, mieszamy całość. Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2mm. Wycinamy spore koła, nakładamy farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem

Kolizje Smaków
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 146

SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g  4 łyżki oleju  1 jajko  gorąca woda do zagniecenia ciasta  Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch.  Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 161

ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym piekarniku

Basia w kuchni
Pierogi ziemniaczane z wędzonym serem 139

przypraw...wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: 1 kg mąki, czubata łyżka soli, jajko, pół szklanki oleju i 400-500 ml mocno ciepłej wody. Wyrabiamy początkowo łyżką, dolewając stopniowo wody, następnie posypujemy dłonie mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto odejdzie od ręki. Odstawiamy na 20-30 min. przykryte. -- Potem ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej

chleba naszego
Ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka z kremem czekoladowym 140

ciasta. Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka Ciasto Pani Walewska z kremem czekoladowym (ciasto Pychotka) Via Gusto Ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa się z kilku warstw – kruchego ciasta(...)mniejsze części, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać je dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 40-50 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy (podane proporcje

Via Gusto
Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej – bez cukru! 81

Facebooku ( klik ). Sprawdź najnowsze przepisy Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej – bez cukru! Przepis na pasztet z wątróbki z żurawiną Ucierane ciasto z wiśniami i kokosem Przepis na pierogi z ciecierzycą, fasolą i suszonymi pomidorami Warstwowa sałatka z chipsami – idealna na imprezę

Via Gusto
Racuszki maślane 140

Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne. Posypałam cukrem pudrem przed podaniem. Notatki: * można dodać cukier wanilinowy * ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami 131

aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Farsz: 400g leśnych grzybów (mogą być mrożone) 200g kapusty kiszonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi ruskie 166

Moje ulubione pierogi. Ziemniaczano-serowy farsz i delikatne ciasto. Wykonanie dość pracochłonne, ale naprawdę warto. Dobrze smakują również odsmażone na patelni lub okraszone podsmażoną cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości

Bullio
6 Pysznych Przepisów Z Truskawkami 286

razu zostaniecie przeniesieni do przepisu ;) 1. Serowe Knedle Z Truskawkami 2. Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 3. Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami 4. Ucierane Ciasto Serowo - Truskawkowe Z Kruszonką 5. Delikatne Pierogi Z Truskawkami 6. Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami

Gotowanie...to proste !
bułeczki drożdżowe z powidłami :D 146

ciasto się nie kleiło. Z tej porcji wychodzi 10 sporych bułeczek. Jeśli chcemy troszkę mniejsze, to można a czemu nie :D Nakładałam na kawałek ciasta łyżeczkę powideł i początkowo zaklejałam jak pieroga, potem formowałam kulkę. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Piekłam 40 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.  Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym

Pieprzyć z Fantazją
Podpłomyki 125

właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy

Leśny Zakątek
Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem 194

zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie. Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam. ciasto

Polska Zupa
Empanadas z pieczarkami 127

cebulę z czosnkiem, potem dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i odparuje płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem robimy wzorek na złączeniu. Gotowe empanadas układamy na blaszce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Warzywne kołduny zamiast makaronu 180

mnie większy o średnicy ok. 6 cm) wykrawaj kółka.  Miękkie warzywa rozgnieć widelcem, mięso drobno posiekaj, dopraw wg uznania. Całość wymieszaj. Na środek ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób (i nie lubię) kleić pierogów, a tym bardziej  uszek, więc posiłkuję się „specjalistycznym sprzętem

gutfut
pierogi z mięsem 156

czosnek, pieprz, sól...:) Wałkujemy, wycinamy... Robimy kulki mięsne... Lepimy... Gotujemy 2-3 min od czasu wypłynięcia... Jak zostało ciasto to robimy kluski...:) Podajemy od razu z kwaśną śmietaną... Możemy też serwować pierożki odsmażane :) W każdej wersji są to to pierogi  o 100 razy lepsze niż ze sklepu :) Smacznego

chleba naszego
Pierożki z ciasta francuskiego II 150

pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego. Gdy ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut

Państwo Wojtczuk gotują
Wigilijne propozycje 2960

propozycje: Zakwas na wigilijny barszcz  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html   Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html   Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html     Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś

Kuchnia w czekoladzie
"Zdrowe słodkości" na każdą porę dnia - Katarzyna Maciejko - Zielińska 122

przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe na słodko, pierogi orkiszowe z malinami, razowe pierogi z jagodami. Z racji tego, że jestem fanką mięty to dla mnie numer jeden do wypróbowania jest lekki torcik czekoladowo

kruche babeczki
Pieróg biłgorajski 189

pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje(...)kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki ugotować

To co kocham
Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą 98

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki

Kuchnia Bon Appetit
Jagodzianki (nocne) 562

mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i odgazować.  Podzielić na 16 równych części.  Kawałek ciasta rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę jagód. Ciasto skleić dokładnie (tak jak skleja się pierogi), delikatnie uformować podłużną bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Potrzeba 2 blach, na każdej położyć po 8 bułek.  Blachy z bułkami

Sto kolorów kuchni
Razowe pierogi z soczewicą 142

próba z nimi była dość słaba, bo nie znałam jeszcze soczewicy na tyle, żeby wiedzieć, że trzeba ją mocno doprawić, żeby była naprawdę smaczna. Te pierogi wyszły już idealne - pieprzne, z delikatnym ciastem, a najlepsze odsmażane :) Składniki: CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka bardzo ciepłej wody spora szczypta soli FARSZ: 1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy

Cakes By Kejt
Empanadas z kukurydzą i cebulą 106

Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem. Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi. Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi 197

Smak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z dwóch piersi

Czerwień i błękit
Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 163

jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy do dynii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z farszem jarmużowo-jaglanym 150

zeszmaci, jak to mówi się u mnie w domu). Połączyć szpinak z kaszą jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne. Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką” do pierogów. Ostatnio w Lidlu kupiłam zestaw trzech w różnych wielkościach, i właśnie wypróbowałam tą największą. Przygotowane pierogi

greenscarf
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 199

jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania