ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:201/476)

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 156

Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza.  Składniki Ciasto 150 g mąki gryczanej 100 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli Farsz 20 g suszonych borowików(...)zapobiec przypaleniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z ricottą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga, brzegi dociskamy. Można użyć widelca deserowego. Pierogi nie muszą być równe i symetryczne. Gotowe pierogi układamy

My Chcemy Jeść
Szybkie ciasto z truskawkami 186

Szczególnie w tego tupu ciastach wygląd owoców nie ma większego znaczenia, tu chodzi o smak. A odpowiednio zamrożone owoce (mrożone w niskich temperaturach i pojedynczo [jak pierogi]) sprawią, że jesienne i zimowe ciasta nabiorą wyjątkowego smaku. A może wolicie owoce z syropu? Decyzję pozostawiam Wam. Zapraszam na szybkie ciasto z truskawkami. Składniki na szybkie ciasto z truskawkami : 3 jajka

Słodkie Przyjemności
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 75

farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami, wiśniami oraz śliwkami węgierskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Popularne zupy krem z sezonowych(...)ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw.  Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest  smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym

Przepiski.pl
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 194

Pierogi "zimowe" z farszem z dwoch kasz:gryczanej i quinoa.Zimowe,bo obydwie kasze posiadaja wlasciwosci rozgrzewajace.A gdy za oknem  pojawia sie deszcz (snieg),organizm naturalnie sie przestraja na odmienny sposob odzywiania i jadamy wowczas produkty rozgrzewajace i neutralne,unikajac wychladzajacych. Kasze sa waznym produktem zdrowej kuchni.Kasza gryczana i quinoa-"zloto Inkow" to skarbnica blonnika,witamin i skladnikow mineralnych.Pierogi(...)Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic. Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne i ciagliwe,by dalo sie latwo formowac i sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo. Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z łososiem i szpinakiem 113

roku nad naszym morzem pyszne pierogi z łososiem i szpinakiem. Jestem wielbicielką zarówno szpinaku jak i łososia dlatego wyjątkowo mi smakowały. Zrobiłam je dzisiaj i smak jest ten sam, szczerze polecam. Są pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z łososiem i szpinakiem Porcje 20 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka oleju ¼ łyżeczki(...)oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy szklanką i nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej

To co lubię - gotuję i polecam
Shish barak 202

oczywiste, zwyciężyła. Pomyślałam sobie, że nie będzie mnie żadna banda sfrustrowanych bab spod znaku „szlachta nie pracuje” tudzież „wyższa szkoła baunsu i lansu” terroryzowała, to moje pierogi i jak będę chciała, to ciasto będzie miało grubość pół metra, a ja będę zawijać tę cholerną falbankę walcem i poprawiać młotem udarowym, gdyż kaprys mam taki i lubię! O!!11oneone. Wróćmy(...)Ciasto na pierożki: 500 g mąki pszennej uniwersalnej 300-400 ml wody ¼ łyżeczki suszonych drożdży ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli. Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody. Zostawiamy na 10 minut. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Dolewając partiami wodę, wyrabiamy ciasto. Ma wyjść zbita, gładka i lekko lepka kula. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut. Ciasto wałkujemy

ladykitchen
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka 99

świeża i lekko słodka. Pierogi z marchewką to rewelacyjne danie, które warto wypróbować i ugotować dla bliskich. Przepis Stowarzyszenia „Razem jest łatwiej” z Żurawicy pochodzi z publikacji pt. „Przepisy kulinarne naszych przodków”, wydanej przez LGD „Ziemia Przemyska”. Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Składniki na około 30 sztuk: Ciasto: 300 g mąki pszennej(...)cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy marchew i dusimy jeszcze chwilkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto, które cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w lekko posolonej wodzie. Okraszamy zrumienioną cebulką. Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Pierogi z marchewką

Trzeci talerz
Ciasto na tortille 115

wersję ciasta na tortille , z przepisu często wykorzystywanego przeze mnie w czasach studenckich. Jest on bardzo dobry, bo już samo ciasto na placki wychodzi plastyczne, a po rozwałkowaniu i upieczeniu tortille są lekkie i w ogóle się nie łamią. Jeśli więc szukaliście przepisu na najlepsze ciasto na tortille , to właśnie znaleźliście je u nas. Udostępnij Składniki na ciasto na tortille(...)mąkę oraz sól, dodać smalec, rozgnieść palcami, aby uzyskać strukturę kruszonki. Stopniowo wlewać gorącą wodę i wyrabiać łyżką. Na koniec zagnieść ciasto ręką, uważając, żeby się nie poparzyć. Ciasto na tortille powinno mieć konsystencję jak to na pierogi. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, każdą kolejno wykładać na blat oprószony mąką

niecodziennikpary
Potrawy wigilijne 250

grzybami   5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ   6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ   7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami(...)Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ   12. Ciasta *** Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ *** Makowiec na kruchym cieście PRZEPIS TUTAJ *** Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ *** Murzynek PRZEPIS TUTAJ *** Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ *** Cielaczek, pyszne połączenie

Blog z Apetytem
Ciastka paluchy 103

pokrojone masło. Ciasto wyrabiam robotem , albo rękoma ale bardzo krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia. Dzielę na dwie części. Formuję wałek jak na pierogi leniwe.  Odcinam nożem po kawałku ciasta. Jeden paluch ma mieć ok 20-25 g. Kawałki ciasta roluję na długość palca. Co do grubości mają być cieńsze niż nasze palce bo urosną

wesoła kuchnia
Pierogi z kaszą gryczaną, z piekarnika 172

Polecam pyszne pierogi z kaszą, upieczone w piekarniku. Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 jajko, 2 łyżki papryki, ~2 szklanki  bardzo ciepłej wody, 1/2 szkl. oleju, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem. Farsz: 4 torebki ugotowanej  kaszy,  250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki,  pieprz(...)ciepłej wody, dodajemy olej i wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ładnie się połączy w całość. Stół podsypujemy mąką, ciasto dzielimy i wałkujemy na 4-6 mm grubość. Wycinamy kółka i nakładamy farsz, uważając żeby nie ubrudzić brzegów farszem. Ja lubię duże pierogi, więc najpierw zrobiłem/wyciąłem 15-18 cm kółka,  takie na które zmieściłem 4 duże łyżki

chleba naszego
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 273

ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek(...)Wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. W przypadku, gdyby było zbyt kleiste dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około godzinę. Na odrobinę oleju podsmażyć szpinak, aż do całkowitego odparowania zebranej pod nim wody. Dodać starty ząbek czosnku. Do wystudzonego szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość

Jacob Tastes
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 168

Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży na farsz(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy roztopione masło. Dodajemy jajko, pokruszone drożdże, sól i stopniowo, wyrabiając ciasto, wodę. Całość starannie wyrabiamy na stolnicy lub silikonowej macie. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, ale nie za cienko. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi układamy na patelni, wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy z pierogów, posypujemy czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki 72

publikacji tego konkretnego przepisu. Naleśniki zawsze robiłam na oko, wiedziałam jaką chcę uzyskać konsystencję i zawsze to się sprawdzało. Odpada jednak post w stylu „dodaj tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany”. Wzięłam więc do ręki książkę mojej ulubionej Hanny Szymanderskiej, znalazłam przepis na naleśniki, zrobiłam je jak przykazała i jest chyba tak jak trzeba. Właściwie(...)Kule, myślę czy nie wyczarować naleśników z farszem z pierogów ruskich. Jedliście kiedyś? Są pyszne. Tzn. ja je uwielbiam. Ale ja chyba nie jestem do końca obiektywna, bo należę do psychofanów farszu pierogów ruskich. Czasem wyjadam go takie ilości podczas lepienia pierogów, że brakuje później do ciasta… Cóż. Bywa. A poniżej pod przepisem, wrzucę Wam jeszcze

Kardamonovy
Naleśniki 82

publikacji tego konkretnego przepisu. Naleśniki zawsze robiłam na oko, wiedziałam jaką chcę uzyskać konsystencję i zawsze to się sprawdzało. Odpada jednak post w stylu „dodaj tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany”. Wzięłam więc do ręki książkę mojej ulubionej Hanny Szymanderskiej, znalazłam przepis na naleśniki, zrobiłam je jak przykazała i jest chyba tak jak trzeba. Właściwie(...)Kule, myślę czy nie wyczarować naleśników z farszem z pierogów ruskich. Jedliście kiedyś? Są pyszne. Tzn. ja je uwielbiam. Ale ja chyba nie jestem do końca obiektywna, bo należę do psychofanów farszu pierogów ruskich. Czasem wyjadam go takie ilości podczas lepienia pierogów, że brakuje później do ciasta… Cóż. Bywa. A poniżej pod przepisem, wrzucę Wam jeszcze

Kardamonovy