ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:205/443)

Pierogi z mięsem 137

niż naleśniki.  Ciasto robimy z 500 g mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody.Mięso 500 g zmielone  z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i dodajemy trochę bułki tartej. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy przykryte na 30 min.,  potem dzielimy je na 4 części... wałkujemy, wycinamy krążki, nakładamy mięso i lepimy pierogi. Polepione pierogi

chleba naszego
Pierogi z truskawkami bazylią i serem blue 71

Pyszne mięciutkie pierogi z jagodami ale nie wersji na słodko. Podałam je z serem blue,bazylią. Niebo w gębie że  tak się wyrażę. Dla mnie 100 razy lepsze niż w słodkiej wersji.   ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 1/3 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml wody pozostałe: 500 truskawki 1 garść liści bazylii(...)roztopione masło, gorącą wodę i mieszam ciasto widelcem. Wyrabiam robotem albo rękoma. Ciasto ma być elastyczne. Wtedy fajnie się wałkuje i rozciąga. Z ciasta robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam truskawkę i sklejam. Trzeba pamiętać że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga. W garnku zagotowuję wodę

wesoła kuchnia
Pierogi z mięsem 242

temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki:      Ciasto:        ok. 0,5kg mąki(...)kurczak. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto: do szklanki z wrzątkiem włożyć 2 łyżki masła, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę wsypać mąkę, dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga.  Gotowe pierogi

Amatorka kuchenna
Pierogi drożdzowe z pasztetem (smażone) 102

Chyba za rzadko robię pierogi, a szczególnie pieczone, czy takie smażone... Koniecznie muszę to zmienić! Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu. Całość wyszła niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu. Sami spróbujcie! A dla przypomnienia inna wersja pierogów pieczonych - klik . 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (ciepłego) 1 jajko(...)łącząc z ciepłym mlekiem. (Ciasto powinni być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.)  Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i za pomocą szklanki - wykrawać okręgi. Na każdym kawałku ułożyć po odrobinie pasztetu. Wszystkie pierogi złożyć na pół

Di gotuje
LENIWE PIEROGI 209

Troszkę zapomniane leniwe pierogi, ale zawsze smaczne. SKŁADNIKI: na osoloną wrzącą wodę 50 dkg sera białego 3 jajka 15 dkg mąki 8 dkg masła bułka tarta sól Ser dobrze odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Połowę masła rozetrzeć w misce i dodawać po jednym żółtku(...)dodać ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić białka na sztywno i delikatnie wraz z mąką wmieszać w masę, dać szczyptę soli. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, zrobić wałek i kroić po skosie. Pierogi wrzucać partiami na osoloną wrzącą wodę, gdy wypłyną wybierać łyżką cedzakową. Wytopić resztę masła z bułką tartą i polać pierogi

harrisa
🍒 Pierogi z serem na słodko 🍓 53

można zmniejszyć lub zwiększyć wg uznania. W osobnej misce przygotować ciasto. Wsypujemy make, dodajemy roztopione masło oraz wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto. w razie konieczności podsypujemy ciasto maka. przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek kawałka ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i dokładnie skleić. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia

Kulinarne przygody
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 83

mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już

Kulinarne przygody Gatity
Ślimaczki z ciasta francuskiego 177

prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak.  No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Taste Therapy
Pierogi z jagodami i malinami 78

smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi , pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, jest również spory wybór pierogów na słodko, pierogi z serem czy z truskawkami no i oczywiście w sezonie letnim, z jagodami. Dziś mam dla Was właśnie przepis z jagodowo-malinowy, oczywiście można przygotować pierogi tylko z jagodami lub tylko(...)dorośli nie pogardzą porcją pysznych świeżych pierogów podanych ze śmietaną i cukrem. Pierogi robimy raczej rzadko, a to dlatego, że to dość czasochłonne zadanie, szczególnie kiedy trzeba ulepić pierogów dla 5 czy 6 osób, ale czas poświęcony na lepienie pierogów wynagrodzi nam ich smak 🙂 Smacznego! Print Pierogi z jagodami i malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 71

pierogi. I haven’t eat pierogi with broad beans yes, so the mathematics was simple = pierogi with broad beans. There’s a lot of work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki(...)popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek. Ja dziś pokażę dwie, jedną tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 118

ciasto. Moje dłonie są mało wrzątko-odporne, dlatego do wstępnego zagniecenia ciasta używam robota, dopiero po jakimś czasie zagniatam ciasto dłońmi. Mąkę, wodę i szczyptę soli wrzuć do miski robota i zagnieć wstępnie ciasto przy jego pomocy. Jak lekko przestygnie, zacznij je wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto(...)popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek. Ja dziś pokażę dwie, jedną tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 142

ciasto. Moje dłonie są mało wrzątko-odporne, dlatego do wstępnego zagniecenia ciasta używam robota, dopiero po jakimś czasie zagniatam ciasto dłońmi. Mąkę, wodę i szczyptę soli wrzuć do miski robota i zagnieć wstępnie ciasto przy jego pomocy. Jak lekko przestygnie, zacznij je wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto(...)popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek. Ja dziś pokażę dwie, jedną tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM 144

smakować;      2. z  podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki; na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi; w rzucać do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco z posypanym tartym serem lub opcjonalnie z  blanszowanym szpinakiem

pieprzny smaczek
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 133

białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie(...)cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu

Zainspirowana w kuchni