ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:203/476)

Pierogi z truskawkami 47

cynamonem.   Sprawdź też przepis na PIEROGI Z JAGODAMI. Składniki: na około 40 sztuk 450 g mąki, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, ok 350 ml gorącej wody ok 500 g truskawek dodatkowo: sól do osolenia wody, w której będą się gotowały pierogi, mąka do podsypania przy wałkowaniu ciasta, łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, olej(...)kilka minut. W tym czasie przygotowujemy truskawki. Usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Ciasto dzielmy na 4 części. Każde podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujmy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy za pomocą dużej szklanki lub przyrządu do pierogów - kółka. Na każde z nich nakładamy truskawki i formujemy pierogi. Do dużego garnka wlewamy wodę

Lena Gotuje
Pierogi ruskie z ostropestem 231

pierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie. Składniki Ciasto 400 g mąki … Czytaj dalej Pierogi ruskie z ostropestem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi Orkiszowe 271

ciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być plastyczne. Odłożyć ciasto pod ściereczką na około pół godziny, aby mogło dobrze "przyjąć wodę". Dzięki temu będzie łatwiejsze do wałkowania i nie będzie się rwać. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i jedną z nich wziąć do rozwałkowania. Resztę chować pod ściereczką, aby nie obeschło. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką(...)kółka. Na każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów.  Można również zawijać końce warkoczykiem :). Przykładowy farsz: Ziemniaki (wybierać mało wodniste) Twarożek naturalny Sól Pieprz Cebula Olej rzepakowy rafinowany / masło klarowane Ziemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną

Eat Shrimps
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 521

tego przepisu wrócę. Miałam borówki amerykańskie, dopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej - 300 ml oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego(...)ciasto. Borówka amerykańska posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin (A, B1, B2, B3, C) mikroelementów (wapń, fosfor, potas, selen, cynk, miedź i mangan). Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym, to jeden z wielu sposobów na jej wykorzystanie. Co prawda w dzisiejszych czasach jest dostępna przez cały rok, ale latem wszystkie owoce smakują lepiej. Szybkie ciasto cytrynowe

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 136

pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz(...)średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem

Zasmakuj Kuchni
PIEROGI RUSKIE!! 149

mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi. Do dzieła!! ;) Ułatwiając sobie to jak tylko mogłam moje pierogi przybrały niecodzienny kształt - nie ujęło im to jednak smaku ;)  CIASTO  na ok 20 sztuk  200 g mąki bezglutenowej 120 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  Ciasto wyrabiamy(...)twarogu 400 g ziemniaków (ugotowanych) 1 zeszklona cebula Składniki na farsz łączymy dokładnie razem - (najlepiej za pomocą maszynki do mięsa). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ładujemy w pierogi ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Są gotowe chwileczkę po wypłynięciu na powierzchnię. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie 144

oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie Składniki: Ciasto: 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów ) 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml wody 250 g ricotty sól Nadzienie: 200 g sera

PatiGotuje
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 215

takim nadzieniem – nie jadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się(...)Ciasto W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, kładziemy farsz, zalepiamy. Robimy falbankę Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/sojka-mazowiecka-pieczone-pierogi-kasza-jaglana-grzybami-kapusta/ BosowKuchni   Artykuł Sójka mazowiecka – pieczone pierogi

Mieszam w Garnku
Pierogi leniwe 131

Dziś przepis na pierogi leniwe na słodko z dodatkiem domowej konfitury z jabłek z cynamonem posypane cukrem pudrem lub trzcinowym. Proponuję także śmietanę z cukrem lub polane masłem i obsypane cukrem – jak u Babci Pyszny obiad i propozycja także dla dzieci. Dla młodszych serwuję prosto z wody, dla starszych odsmażone na złoto. W jakiejkolwiek wersji i z dodatkami(...)większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde. Odrywam kawałki ciasta, roluję w wałki, lekko spłaszczam i kroję nożem w ukośne lub proste kluski. W dużym garnku gotuję wodę z łyżeczką soli i niewielką ilością oleju

Zasmakuj Kuchni
Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje 224

platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 350

należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Proziaki z koperkiem o nucie chili 399

olej chili. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi.  W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).  Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.  Ciasto

Moniki Smakołyki
Chińskie pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami 182

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek(...)Wykonanie – ciasto: Mąkę zalać bardzo gorącą wodą i wyrobić ciast z dodatkiem soli. W razie potrzebny podsypać delikatnie mąką. Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej.    Wykonanie – farsz: Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko

Kuchnia Bon Appetit
Chleb na zaczynie biga 85

cudownym zapachem i smakiem długo fermentującego ciasta. Bez śladu zapachu drożdży. Polecam go tym, którzy nie pieką na zakwasie a chcieliby cieszyć się smak iem dobrego chleba. Takiego chleba nie dostaniecie w sklepie.  Przygotowanie zaczynu trwa chwilę. Przez te 14-18 godzin nie zaprzątamy sobie nim głowy.  Dopiero w dniu następnym, ciasto potrzebuje naszej uwagi, ale zawsze(...)Chleb na zaczynie biga  Potrzebujemy: 200g mąki orkiszowej typ 650, 120g letniej wody, 2g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, które konsystencją jest zbliżone do tego na pierogi. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 14 - 18 godzin. Ciasto właściwe Biga, 320g, 800g mąki pszennej typ 500 i orkiszowej jasnej

Leśny Zakątek