PIEROGI Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY 235jednym odcinku "Kuchennych Rewolucji".Postanowiłam wypróbować te pierożki i powiem wam ze wyszły bardzo pyszne.Ciasto jest mięciutkie i fajnie się lepi pierogi.Farszem w tych pierogach jest biała kiełbasa,czosnek,cebula. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 2 szklanki wrzącej wody łyżeczka soli 7 łyżek oleju Farsz: ok.400g białej kiełbasy cebula 2 ząbki czosnku pieprz masło(...)Podsmażamy ok.10-15 min.Odstawiamy do wystudzenia. Czas na ciasto na pierogi.Mąkę wsypujemy do miski dodajemy olej,sól i wrzątek.Ostrożnie mieszamy łyżką i zostawiamy do przestygnięcia.Po wystygnięciu zagniatamy ciasto ,jeśli się klei podsypujemy mąką.Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy koła np.szklanką dajemy do środka farsz i zlepiamy. Gdy zrobimy wszystkie pierogi ,wrzucamy do garnka z gotującą się
Mała w garnku miesza
Wałek do ciasta Fiskars 160wszystko wałkować :D Niesamowity design od razu przyciąga wzrok. Na dodatek jest lekki, a rączki tak wyprofilowane, że praktycznie nie trzeba wkładać siły, by rozwałkować ciasto. Ktoś, kto często robi makaron lub pierogi, od razu poczuje różnicę, oczywiście na plus. Wałek zrobiony jest z metalu, pokryty teflonem, dzięki czemu ciasto nie przywiera do wałka. Uchwyt zrobiony jest z powłoką
R'n'G Kitchen
Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami 198blendera ręcznego. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej pozostać większe kawałki. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wycinaj z niej okręgi za pomocą kubka. Na każdym okręgu połóż niewielką ilość masy. Następnie zlepiaj okręgi tak jak pierogi. Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut
365 dni dookoła kuchni
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 273stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie ciasto uformować w wałeczki (jak na pierogi leniwe), przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180'C i piec przygotowane ruloniki około 30 minut. Po tych czasie(...)wyjąć ciasto i odstawić na kilkanaście minut, by ostygło. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, pokroić je po skosie. Kromki cantuccini ułożyć znów na blaszce i podpiec jeszcze około 10-15 minut, by się zarumieniły. Smacznego
Moje Qulinaria
Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi 190którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni. Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają. Składniki: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050) 150 ml gorącej wody 1 łyżka(...)Wykonanie: ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchenym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Owinąć w ściereczkę i zostawić na około 30 minut, by odpoczęło truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, pokroić w kostkę ciasto podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki a’la pizza – danie w 5 minut! 85Fani pizzy z pewnością odkryli już różne wariacje tego włoskiego dania. Na słodko, na słono, w pierogu, na grubym i cienkim cieście. Tym razem mam dla Ciebie przepis na placki a’la pizza. Świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację w rodzinie, w której jest masa amatorów pizzy. Na dodatek do ich przygotowania możesz wykorzystać nadmiar warzyw
Rozdomowiona
Jagodzianki lepsze niż z cukierni 131świeżych, zrób najpierw zaczyn . * Jeżeli ciasto ma twardą konsystencję już na początku wyrabiania, to dolej nieco mleka. Ciasto na początku powinno lepić się do dłoni i do miski. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję, dodaj masło i olej * Ciasto nadal będzie się lepić, ale jego struktura będzie gładka i jednolita. Wyrabiaj do jednolitego ciasta, które tylko lekko będzie się kleić(...)Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut Następnie podziel na porcje o wadze ok. 60 g (będzie ich osiem) Porcję ciasta rozpłaszcz dłonią i na środek nałóż solidną łyżkę jagód Sklej brzegi ciasta podobnie jak w przypadku pierogów Formuj bułeczki na kształt podłużnego owalu Odkładaj na blaszkę pokrytą papierem
Słodki Blog
Jak przyrządzić lasagne? 153siostry rok temu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine. Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch składników, mąki durum i jajek. Generalna zasada jest tak, że na 100 gramów mąki przypada jedno jajko. Ciasto powinno
codojedzenia
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 206dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga. Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione
Smaczny zeszyt
Polska pizza leśna 297kurki, o których wspominam w przepisie? Koniecznie zajrzyjcie na stronę Leśne Skarby Kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby, to wspaniały dodatek do pizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: kurki całe
Słodkie okruszki
Krokiety ruskie 307ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem
Mienta blog
Szybkie brioszki z malinami 579cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy” w rękach i układamy na niej po kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
Relaxtime
M jak MĄKA 273organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka(...)chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka
Gotuję Testuję
bułki z bananami... 254szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj :) Tylko zobaczy ciasto na stole, już gramoli się żeby pomagać. Ciasto wałkujemy, dzielimy jak na pierogi i wlepiamy kawałek banana... Jak widać młodzi uczniowie nawet to potrafią ;-) Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane wkładamy
chleba naszego