ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:206/476)

Jak przyrządzić lasagne? 116

siostry rok temu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine. Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch składników, mąki durum i jajek. Generalna zasada jest tak, że na 100 gramów mąki przypada jedno jajko. Ciasto powinno

codojedzenia
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 182

dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga.  Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione

Smaczny zeszyt
Polska pizza leśna 246

kurki, o których wspominam w przepisie? Koniecznie zajrzyjcie na stronę Leśne Skarby Kurki  całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby, to wspaniały dodatek do pizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: kurki całe

Słodkie okruszki
Krokiety ruskie 275

ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem

Mienta blog
Szybkie brioszki z malinami 548

cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy” w rękach i układamy na niej po kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

Relaxtime
M jak MĄKA 243

organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka(...)chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka

Gotuję Testuję
bułki z bananami... 221

szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj :)  Tylko zobaczy ciasto na stole, już gramoli się żeby pomagać. Ciasto wałkujemy, dzielimy jak na pierogi i wlepiamy kawałek banana... Jak widać młodzi uczniowie nawet to potrafią ;-)  Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane wkładamy

chleba naszego
KUDŁACZE 248

mocno się nimi zachwycić, to nie koniecznie ale przyznałam mu rację, że z mlekiem smakują wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki:  I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki zetrzeć na tarce

pieprzny smaczek
Ciasto pierogowe z masłem i olejem 184

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku

Moje domowe kucharzenie
Koktajl z malin i ananasa 187

dobrobytu powinniśmy  wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje):   200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy i osuszamy. Ananasa przekrajamy na pół

ChilliJemy
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 213

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka

Delicious Titbits
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 191

Dzielimy je na 6 części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm. Krok 6 Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy pieroga. Krok 7 Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut. Smacznego

Coś bym zjadła
Jak zrobić domowe purée z dyni? 200

przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy

Be Fit Be Strong
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 152

koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. J a podałam je z bazyliowym masełkiem. Ale fajnie smakuje też

AZgotuj!
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 167

Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z  1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, ja wręcz odwrotnie ... Ciasto:   0,5kg mąki,  jajko,   szklanka wody,  sól,  Zagnieść wszystkie składniki. Farsz:  2 szklanka kaszy, ugotować

Anioły w kuchni
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 126

zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Wycinać małą literatką kółka. Wykonanie farszu: Cebulę, wędlinę i mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi). Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki z koperkiem i marchewką 207

części. Ser biały mieszamy z jogurtem i przyprawami. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na ręce. Do środka wkładamy pełną łyżeczkę sera i składamy ciasto na pół, zlepiamy jak pierogi. 5. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę z wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy dowolna posypką: czarnuszką sezamem lub makiem. Pozwalamy im ponownie wyrastać

Apetyczna babeczka
Placuszki owsiane z truskawkami, Włościańskie Jadło 177

przetestowania.  Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ).  Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków.  Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń

Qlinarnie i Qlinarnie
Calzone z kiełbasą 314

odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 170

Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z  1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają  gryczane, które prezentuję poniżej... Ciasto:  0,5kg mąki,  jajko,  szklanka wody,  sól,  Zagnieść wszystkie składniki. Farsz:  2 szklanka kaszy, ugotować

Anioły w kuchni
Calzone 299

łyżeczkę suszonego oregano. W 150 ml letniej wody rozpuściłem 25 gram drożdży i łyżeczkę cukru, a następnie dodałem rozpuszczone drożdże do mąki. Całość wyrobiłem na ciasto, które prawie przestało przyklejać się do rąk. Ciasto umieściłem w misce pod przykryciem i odstawiłem w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałem farsz. Pokroiłem w piórka połowę czerwonej cebuli, połowę(...)Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem również kilka zielonych oliwek i plasterki sera mozzarella. Placki ciasta złożyłem na pół, tworząc duże pierogi. Dokładnie zlepiłem ich brzegi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do maksymalnej temperatury i umieściłem w nim calzone. Piekłem przez 15 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym pomidorowym

Wyprawy kulinarne
Pierogi z kapusty mieszanej 141

Dziś propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 200 g pieczarek kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć) 2 cebule sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać(...)dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie kapusty, posiekane grzybki, dodać trochę soli i pieprzu, całość chwilę smażyć. 5. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać z topionym masełkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wiśniowa z pierożkami 151

sól, olej i wlewam gorącą wodę. Mieszam widelcem i odstawiam aż przestygnie ciasto. Zagniatam rękoma żeby było elastyczne. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąkom. Wycinam za pomocą dużej szklanki koła, układam wiśnie i przykładam drugie wycięte koło. Sklejam na około przyduszając ciasto widelcem. W garnku zagotowuje wodę, wrzucam pierogi i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.  Chłodnik podaję

wesoła kuchnia
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 180

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę oraz wódkę (ciasto nie będzie tak nasiąkało tłuszczem). Drożdże rozcieramy z cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, podsypujemy je mąką. Gotowe odstawiamy do podwojenia objętości. 2. Grzyby zalewamy wodą tak, by zostały przykryte i pozostawiamy na kilka godzin. Można również zalać je wrzątkiem(...)grubość około 3 -3,5 milimetra. Wykrajamy koła do pierogów ulubionej wielkości. Nakładamy na nie po łyżce farszu i palcami zamykamy. Brzegi pierogów posmarować można wodą, by lepiej się sklejały. Do tego rodzaju ciasta pierogowego nie polecam używania automatycznej sklejarki. ;) Gotowe pierożki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu otrzymania złotego koloru. Gotowe wykładamy łyżką cedzakową

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z truskawkami 175

dałabym jedynie większe kawałki truskawek (kurczą się przy gotowaniu). Nie ma zdjęcia pierogów polanych jogurtem i posypanych cukrem, ponieważ zostały za szybko zjedzone :) Składniki na pierogi z truskawkami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: truskawki około 400 g cukier mały jogurt naturalny Mąkę przesiać przez(...)przykryciem.Truskawki oczyścić i pokroić wedle uznania na połówki lub ćwiartki. Zasypać obficie cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo owoców, pamiętając, by zostało na tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia pierogów. Zalać jogurtem i posypać cukrem

Karola gotuje
PIEROGI Z POMARAŃCZAMI 216

przedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam cytrusowe kluski wypróbować. Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami

Przepisy Aleksandry
Pierogi ruskie 97

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Przygotowanie ich wymaga odrobinę wprawy – trudność polega tylko na ich ulepieniu, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud. Składniki: ciasto 700g mąki 300ml ciepłej wody 3 łyżki oleju farsz 1kg ugotowanych ziemniaków 600g białego sera podsmażona cebulka(...)gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy usmażoną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko, wycinamy krążki szklanką i na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy w pierożki. Wrzucamy pierogi na gotującą osoloną z dodatkiem oleju wodę

Wasze Przepisy
Pierogi z kapustą 80

zmięknie), od czasu do czasu mieszając. W między czasie przygotować ciasto. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Zawinąć w folię aluminiową, aby nie obeschło. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu(...)gotowaną wodą 2. Podgotować i odcedzić kapustę 3. Na rozpuszczonym maśle i oleju dusić kapustę 4. Całość doprawić farsz 5. Zagnieść ciasto 6. Rozwałkować i wyciąć kółka 7. Skleić pierożki i ugotować Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierogi z kapustą Artykuł Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 222

razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości(...)soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka kroimy na kawałki, wkładamy wraz z pietruszką do szatkownicy i siekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszanką 120

Teraz akurat kaszanka najsmaczniejsza z grilla, ale pierogi z kaszanką to również pyszności :-) Szczególnie dla miłośników kaszanki oczywiście 😂 Polecam serdecznie! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500-600g dobrej jakości kaszanki 1 cebula sól, pieprz, majeranek (wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Zacząć od farszu. Na niewielkiej ilości oleju lekko(...)plasterki, całość chwilę dusimy, ewentualnie doprawiamy do smaku (wszystko zależy od kaszanki, akurat ja dodałam tylko odrobinę pieprzu). Farsz wystudzić. 2. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulką,skwarkami lub z topionym masełkiem. Bardzo

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1152

łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka

codojedzenia
Ruskie pierogi 111

mielonym pieprzem. To, co może być najgorsze w ruskich pierogach, to mdły i nijaki smak. Wyśmienicie smakują podane ze szklanką maślanki lub zsiadłego zimnego mleka. Spróbujcie również pierogów odsmażanych, są rewelacyjne . Polecam! Print Ruskie pierogi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne pierogi! Course Obiady Cuisine Polska Keyword twaróg, ziemniaki Prep Time(...)wodę , szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione . Będzie bardzo elastyczne miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto powinno " odpocząć około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się. W czasie kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz

SprawdzonaKuchnia.pl