ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:211/476)

RUSKIE PIEROGI 139

Znane i lubiane pierogi z farszem ziemniaczano-twarogowym. Z cienkim, delikatnym ciastem, które już na etapie wyrabiania jest plastyczne, dobrze się wałkuje, łatwo lepi i nie rozkleja podczas gotowania. Po ugotowaniu pierożki mają jasny, kremowy kolor i nie szarzeją po wystygnięciu. Po dodaniu do mąki gorącej wody z masłem i jajka, ciasto jest tak plastyczne, delikatne i do tego(...)kwaśna śmietana 18%, zeszklona na oleju cebulka, różowy pieprz ______________________________________________ WYKONANIE CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól.  Masło kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do rozpuszczenia.  Przelewamy do miski z mąką, zgrubnie mieszamy łyżką i dodajemy jajko. Mieszamy do połączenia składników w gładkie ciasto. W razie potrzeby można lekko podsypać mąką i powygniatać rękoma

cool and minty
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55895

ciasta do góry i zlepiamy. Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Podajemy z plasterkiem cytryny. I gotowe! Oto 7 potraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego!  Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego(...)masą makową. I gotowe! Mi smakują bardziej na ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Robot kuchenny i blender 3w1 Ninja BN800EU 68

się nawet w niewielkiej kuchni. Ostre jak brzytwa noże, duża moc i duża pojemność zapewniają wyjątkową wydajność i pozwalają szybko przygotować surówki lub sałatki, koktajle, zupy krem, sosy czy ciasta. Już od jakiegoś czasu korzystam z robota kuchennego Ninja 3w1 BN800 z technologią Auto-IQ, nadszedł więc czas na podzielenie się z Wami moją opinią. Ten wszechstronny malakser Ninja, daje(...)szybkiego i bezproblemowego rozdrabniania bardzo twardych produktów lub wyrabiania ciężkich, twardych ciast. Co możesz zrobić w robocie kuchennym i blenderze wysokoobrotowym 3w1 Ninja BN800EU Malakser i blender 3w1 Ninja BN800 potrafi sprostać nawet największym kuchennym wyzwaniom. Miksuje twarde i miękkie produkty, wyrabia ciasta (także na chleby, pizze i pierogi), mieli, sieka, szatkuje, kroi w plasterki, ściera jak tarka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z soczewicą i tofu 214

słodko i na słono, nigdy mi się nie znudzą! :) A Wy z czym najbardziej lubicie pierogi? Dzisiaj zapraszam Wam na pierogi z soczewicą i pastą z tofu. Zainspirował mnie przepis z bloga OlgaSmile. Składniki na ciasto:   600 g mąki tortowej   szkl ciepłej wody   1 żółtko szczypta soli   ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki(...)przyprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, dodać farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Gotowe pierogi posypać startym

Trufelkowo
PIEROGI Z MIĘSEM 149

moje smaki dzieciństwa. Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię!   Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki farsz(...)sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość

Z Majeczką w kuchni
Bezglutenowe knedle z czereśniami w cynamonowo-cukrowej posypce 183

cynamonu Ziemniaki obieram, gotuję, studzę. Dodaję mąki oraz szczyptę soli i zagniatam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Czereśnie myję i dryluję. Porcję ciasta rozpłaszczam w dłoniach, nakładam czereśnie i sklejam jak pieroga, następnie formuję kulkę i układam na posypanej mąką desce. Postępuję tak samo z resztą ciasta. Knedle powinny być dość małe, pamiętajmy, że ciasto powinno otulać

Mango Papaja
Pierogi z jagodami , zwyczajne chociaż nie zwyczajne 134

pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi z truskawkami! - najlepszy przepis 162

TRUSKAWKAMI! SKŁADNIKI: - 2 kubki mąki - 2 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 8-12 łyżek letniej wody Ciasto zagniatamy, za pomocą noża, ciasto nie powinno być ani zbyt miękkie ani zbyt twarde.Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką aby nie obsychało. Metod robienia pierogów tyle co gospodyń, ja ostatnio, robię pierogi na sposób mojej teściowej. Formuje wałek, który kroje na równe

SMYKWKUCHNI
duże pierogi z ... 217

Wszystko widać na zdjęciach, dlatego też nie będę się dużo rozpisywał :) Ciasto takie jak na pizzę i na chleb. Nadzienie...jakie kto lubi :) Lepimy :) Smarujemy jajkiem :) Jeżeli zrobimy za dużo ciasta, to pieczemy bułki :)  Przed włożeniem do piekarnika dodałem do ciasta trochę płatków owsianych i mąki żytniej... Pierogi pieczemy 25-30 min w temp

chleba naszego
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem 209

Długo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej(...)Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób  Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu , s kładać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów formując falbankę. Gotować w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia

MarciochaKucharzy
Pierogi o smaku szarlotki 284

wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części -utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i   doprawić do smaku cynamonem i cukrem -każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego(...)wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło. Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi nożyczkami .Trzeba wtedy zagnieść szerszy brzeg i skleić go na płasko , a potem wycinać . Wyglądają wtedy efektownie . Ale oczywiście

Buniabaje w kuchni
SMAŻONE PIEROGI Z MIĘSEM + FILMIK 68

Smażone pierogi z nadzieniem mięsnym są wyjątkowo smaczne. Polecam je podać do barszczyku czerwonego.          CIASTO :  500 g mąki pszennej tortowej  200 ml mleka około 80 ml wody  15 g świeżych drożdży  1 jajko 1  łyżeczka cukru  1 łyżeczka soli  1 łyżka octu  2 łyżki oleju(...)magii do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, odkładamy je aby wyrosło.  Mięso należy zmielić z marchewką i czosnkiem, oraz doprawić je do smaku.  Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy na posypanej mąką macie, następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka, nadziewamy je mięsem i zlepiamy pierogi.  Po około10 minutach, kiedy lekko podrosną smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowo waniliowa zebra 186

wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki

mojewypiekiinietylko
Mini krokiety z pastą pieczarkową 265

Mini krokiety z pastą pieczarkową Krokiety to doskonały dodatek do każdej zupy . Mogą także z powodzeniem stanowić danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które

Ogrodnik w podróży