ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:202/443)

Pierogi z bobem i serem 141

też zastąpić zwykłym białym twarogiem. Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu. Pierogi z bobem z serem Czas przygotowania:   60 minut Składniki Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 500 g ugotowanego i obranego bobu(...)Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą wieloowocową. 146

drożdży 30 g oleju Marmolada wieloowocowa Orzech   Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem

Sama słodycz i szczypta chili
PĄCZKI ODCHUDZONE - CZYLI PO PROSTU BUŁECZKI DROŻDŻOWE 159

kaloryfer kiedy nie ma się pieca kaflowego :-(  Kiedy ciasto podwoi objętość, formować małe płaskie placki, nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, można również delikatnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką jak na pierogi. Część pączków usadowić na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 min w piekarniku w 180 stopniach a drugą część smażyć w rozgrzanym głębokim oleju

pieprzny smaczek
Walentynkowe pierogi z kapustą mięsem i grzybami. 136

Czasami tak bywa laptop odmawia posłuszeństwa, mam cichą nadzieję ze była to ostatnia wizyta. Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami. Składniki ciasto 1/2 kg mąki 2 jajka 1/2 szkl letniej wody sól 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg ugotowanej łopatki 20dag podgardle 1/2 kg mięsa z drobiu z rosołu. 1 cebulka olej

Kulinarne pyszności Molki
Naturalnie pyszne warsztaty z Sokołowem 203

lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam, to z apetytem wykrawałam z niego kawałki chudego mięsa. Jednak moje serce skradły pierogi: nadzienie miały tak smaczne, a ciasto delikatne, że jeszcze w kuchni podjadłam je prosto z tacy:)   Zapraszam na krótką relację video z warsztatów:)  *Zdjęcia dzięki uprzejmości Organizatora

Obiad gotowy
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 237

Tradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem

Tradycyjna Kuchnia
Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 118

jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji jak na pierogi. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką krążki, ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni piec

Tradycyjna Kuchnia
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 117

Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie

Kulinarne Fantazje Marioli
Produkty zbożowe 152

pszenicy? Chodzi tutaj głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie i wiązanie produktów wykonanych z mąki. To właśnie dzięki mocy glutenu wypieki są pulchne, ciasto na pizzę się ciągnie, a pierogi łatwo się lepią. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu. Większym problemem jest niestety fakt, iż pszenica jest modyfikowana genetycznie, przez co nie zawiera zbyt wielu wartości

Codogara
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 264

Ciasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś

Kulinarne zapędy Kokosa
Samosy wegańskie po naszemu 296

Składniki: Ciasto: mąka pszenna (3 szklanki) mąka z amarantusa (2 szklanki) mąka kukurydziana (2 szklanki) mąka ziemniaczana (2 łyżeczki) woda (2 1/2 szklanki) olej rzepakowy (8

Weganka gotuje
Pierogi z soją i mięsem 99

dodać do nadzienia. Dodać jajko , przyprawy do smaku i wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie zagnieść plastyczne ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z serem 162

wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła. Ser wymieszać z pozostałymi składnikami. Na każde koło z ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch, odcedzić

Camilla w kuchni
Truskawkowa fantazja. 208

     Pyszny, delikatny biszkopt wypełniony aksamitnym, puszystym, śmietankowo-twarożkowym kremem i truskawkami. Dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na truskawkową fantazję: BISZKOPT: 6 jajek

Rozpustne gotowanie
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 211

średnicy 8 cm. Krążek z ciasta lekko rozciągamy i na środku kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia

DefinicjaSmaku
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 146

będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty (powinna być ich podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może być mniejszy), by po włożeniu

Kuchenna Kontrrewolucya
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 201

zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś

Sajkofanka smaku
Bułeczki czosnkowe 257

formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki.  Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste. Przekładamy je na mocno natłuszczoną

Lawendowe Niebo
Kulebiak z komosą ryżową 127

Bardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej

bistro mama
Strucla krucho-drożdżowa z truskawkami 96

Miały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej

bistro mama
Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1289

Ustrzyk Górnych, do baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia.... Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec

Smaczna Pyza
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 187

Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu(...)dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto:   Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować.    Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół

RAROSSA
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 172

BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki serka kremowego  sól, pieprz, posiekany pęczek mięty ciasto: z podanych składników zagniatam dość elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaję wody(...)studzę.Ser rozgniatam widelcem,  dodaję serek kremowy, posiekaną miętę oraz soczewicę. Mieszam, doprawiam. Nakładam porcję wystudzonego farszu na koło z ciasta i zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam.  Podsmażam i podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi surówkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
NA WESOŁO PIEROGI LENIWE 101

udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotować

w mojej kuchni
Pierogi z truskawkami 129

podawać na deser. Przyznaje, że pierogów za często nie robię i ich kształt pozostawia wiele do życzenia, natomiast w smaku są pyszne. Ciasto jest miękkie i delikatne. Z tego przepisu wychodzi ok 15-16 pierogów, więc od razu radzę zrobić z podwójnej ilości składników, bo znikają ekspresowo. Pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: szklanka mąki 1/2 łyżeczki masła szczypta(...)wrzątku truskawki PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. W gorącej wodzie roztapiamy masło i wlewamy ją do mąki. Mieszamy początkowo łyżką, a następnie rękami wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy na kwadrans, a w tym czasie gotujemy wodę i przygotowujemy truskawki. Truskawki należy obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi ze szpinakiem i serem 159

Bardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól(...)zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem lub zrumienioną cebulką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem 171

sól i pieprz dodać do smaku. Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki. Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Ravioli - włoskie inspiracje :) 114

gorąca przegotowana woda łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość

vegetanie