ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:194/476)

Calzone 157

mnie jest to pizza podana w kształcie pieroga. Pomysłowe i smaczne podanie wypieku. Moim dzieciom bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię je mniejsze, czyli ciasto podzielę na 8 części. Taki duży pieróg jest jednak naprawdę ciężko zjeść w pojedynkę 😉 Najważniejsze jednak, że smakowało i to bardzo. Oczywiście zamówienia w … Czytaj dalej Calzone Artykuł Calzone pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 73

przyrządzić w tym roku, oto kilka klasyków, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Świąteczne menu – pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami Pierogi to klasyka polskiej kuchni, a te z kapustą i grzybami są obowiązkowym punktem wigilijnego menu. Cienkie ciasto, aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów – to połączenie, które zawsze smakuje wyjątkowo. Nie wyobrażam sobie(...)smakowania tradycji, więc nie bójcie się sięgnąć po sprawdzone receptury i co roku przygotować coś nowego. Dlatego warto zamienić barszcz na dobrą zupę grzybową . Jakie ciasta na Wigilię? Wigilijny stół to nie tylko ryby, pierogi i barszcz – to także słodkie zakończenie wieczerzy, które wprawia nas w jeszcze lepszy nastrój. Warto postawić na tradycyjne wypieki, które doskonale wpisują się

codojedzenia
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 184

potrwa to około godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych

PatiGotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 100

Pierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta.   Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej(...)miski przełożyć na blat zagnieść elastyczne ciasto (jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk to można podsypać mąką). Następnie odstawić na 15 minut pod przykryciem.  Ciasto podzielić na dwie części  każdą rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka o średnicy około 8 cm. Za pomocą łyżeczki nakładać farsz, brzegi starannie zlepić.  Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek

Andzia Pichci
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 207

woda lub mleko do zagniecenia ciasta Na dużą stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a nim dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie użyj dość energii i zagniataj ciasto, ciasto powinno być elastyczne i sprężyste(...)może być za twarde. Ciasto włóż do woreczka foliowego i ostaw na 20 minut.  Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkuj wałkiem na cienki blat, wycinaj kółeczka i nadziewaj pierogi. Pierogi mocno zlepiaj aby nie pękały podczas gotowania. FARSZ: - 500 g truskawek pokrojonych w cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć

SMYKWKUCHNI
Pierogi ziemniaczano ogórkowe 5 XL 176

Ciasto skład: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka soli, jajko, pół szkl. oleju. -- Całość mieszamy mechanicznie i potem wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na min. 30 minut. -- Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła  na prawie 20 cm średnicy. -- Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi.  Gotujemy(...)hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty. No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to możemy zrobić z niego kluski. -- Pierogów 5 XL wyjdzie ~15 szt. Serwujemy odsmażane na patelni. Smacznego

chleba naszego
Pierogi z mięsem i kapustą 187

mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni.   Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody  farsz: 1 kg łopatki  300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula(...)Całość mieszamy, wbijamy jajko. Wyrabiamy na jednolity mięsny farsz.  Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki). Nakładamy farsz na każdy krążek.  Zlepiamy brzegi.   Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi orkiszowe ze szpinakiem  234

Pierogi orkiszowe ze szpinakiem  Jest to wspaniała alternatywa dla smakoszy pierogów, proste w wykonaniu, smaczne, a za razem pełnowartościowe danie.  Składniki: ( około 25 sztuk)  Ciasto:  - 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, - 1 szklanka letniej wody Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka. Farsz:  - Szpinak około(...)muszkatołowa,  - Pieprz  Sposób przygotowania: Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy.  Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną.  R ozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu). Smacznego

Fit-amina
Jeżynowe pierogi z serem 266

każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie. Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się dużo bardziej przyjemnie, a gotowe pierożki radują(...)Powinno być około 150 ml soku do przygotowania ciasta pierogowego zamiast wody wykorzystać przygotowany sok. Mąkę wymieszać z jeszcze ciepłym sokiem, masłem i solą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Jogurt wymieszać z różanym cukrem, umieścić w lodówce  ciasto podzielic na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 140

Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta

Ciastka - domowe słodkości
SOPECULOOS - CIASTKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 162

Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 167

dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu(...)Dodać podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół

Nie tylko w kuchni
Róże i Zen | Klimatyczna restauracja w Toruniu 225

doskonale podkręcał ich smak. Warzywa, a szczególnie ogórki małosolne, dopełniły to danie. Radziwiłłowskie pierogi z soczewicą i mięsem zachwyciły mnie szczególnie idealnym, cieniutkim ciastem. Po raz pierwszy w restauracji spotkałam się z pierogami, których mogłam zjeść pokaźną ilość i się nie zapchać, ale delektować się smakiem farszu. Przyznam, że deser było nam zmieścić dość ciężko (porcje były bardzo(...)sycące), jednak nie mogliśmy nie skorzystać z takiej okazji. Beza z malinami i ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu dopełniło tą przepyszną wyżerkę! Podsumowując: to miejsce na mapie Torunia, które musicie odwiedzić! Róże i Zen – klimatyczna, pyszna restauracja! Do restauracji prowadzą dwa niepozorne wejścia, jedno od ulicy Podmurnej, drugie od ulicy Szerokiej. Według mnie właściciel nie wykorzystuje potencjału miejsca, restauracja

Kuchnia Bazylii
Jesienne pierogi z grzybami 179

moja systematy-czność w dodawaniu nowych postów nadal pozostawia wiele do życzenia. Z tego miejsca dziękuję wszystkim obserwującym za odwiedziny, mimo mojego zaniedbania :) Przepis na najlepsze ciasto pierogowe znajdziecie w poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów(...)dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów

Spektrum Smaku
pierogi z mielonym indykiem 184

Pierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki :)  Ciasto robimy z 1/2 kg mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody

chleba naszego