ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:189/443)

Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami 133

blendera ręcznego. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej pozostać większe kawałki. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wycinaj z niej okręgi za pomocą kubka. Na każdym okręgu połóż niewielką ilość masy. Następnie zlepiaj okręgi tak jak pierogi. Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut

365 dni dookoła kuchni
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 212

stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać.  Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie ciasto uformować w wałeczki (jak na pierogi leniwe), przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180'C i piec przygotowane ruloniki około 30 minut. Po tych czasie(...)wyjąć ciasto i odstawić na kilkanaście minut, by ostygło. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, pokroić je po skosie. Kromki cantuccini ułożyć znów na blaszce i podpiec jeszcze około 10-15 minut, by się zarumieniły. Smacznego

Moje Qulinaria
Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi 130

którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni. Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają.    Składniki: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050) 150 ml gorącej wody 1 łyżka(...)Wykonanie: ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchenym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Owinąć w ściereczkę i zostawić na około 30 minut, by odpoczęło truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, pokroić w kostkę ciasto podzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki lepsze niż z cukierni 58

świeżych, zrób najpierw zaczyn . * Jeżeli ciasto ma twardą konsystencję już na początku wyrabiania, to dolej nieco mleka. Ciasto na początku powinno lepić się do dłoni i do miski. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję, dodaj masło i olej * Ciasto nadal będzie się lepić, ale jego struktura będzie gładka i jednolita. Wyrabiaj do jednolitego ciasta, które tylko lekko będzie się kleić(...)Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut Następnie podziel na porcje o wadze ok. 60 g (będzie ich osiem) Porcję ciasta rozpłaszcz dłonią i na środek nałóż solidną łyżkę jagód Sklej brzegi ciasta podobnie jak w przypadku pierogów Formuj bułeczki na kształt podłużnego owalu Odkładaj na blaszkę pokrytą papierem

Słodki Blog
Jak przyrządzić lasagne? 84

siostry rok temu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine. Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch składników, mąki durum i jajek. Generalna zasada jest tak, że na 100 gramów mąki przypada jedno jajko. Ciasto powinno

codojedzenia
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 145

dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga.  Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione

Smaczny zeszyt
Polska pizza leśna 192

kurki, o których wspominam w przepisie? Koniecznie zajrzyjcie na stronę Leśne Skarby Kurki  całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby, to wspaniały dodatek do pizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: kurki całe

Słodkie okruszki
Krokiety ruskie 234

ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem

Mienta blog
Szybkie brioszki z malinami 517

cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy” w rękach i układamy na niej po kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

Relaxtime
Naleśniki z twarogiem na słodko 148

Naleśniki, podobnie jak pierogi mogłabym jeść codziennie. Cieniutkie ciasto, delikatne, lekko koronkowe brzegi. Różne dodatki i farsze powodują, że za każdym razem zaskakują, inspirują do kolejnych smacznych wymysłów w kuchni, inaczej smakują. Takie naleśniki pamiętam z dzieciństwa, z twarogiem na słodko, najlepsze prosto zwinięte z patelni bądź odsmażone na chrupko z gorącym serowym farszem w środku. I choć lubiłam

Zasmakuj Kuchni
M jak MĄKA 212

organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka(...)chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka

Gotuję Testuję
bułki z bananami... 190

szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj :)  Tylko zobaczy ciasto na stole, już gramoli się żeby pomagać. Ciasto wałkujemy, dzielimy jak na pierogi i wlepiamy kawałek banana... Jak widać młodzi uczniowie nawet to potrafią ;-)  Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane wkładamy

chleba naszego
KUDŁACZE 208

mocno się nimi zachwycić, to nie koniecznie ale przyznałam mu rację, że z mlekiem smakują wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki:  I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki zetrzeć na tarce

pieprzny smaczek
Ciasto pierogowe z masłem i olejem 143

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku

Moje domowe kucharzenie
Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą 145

rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układać plasterki sera feta i ewentualnie inne dodatki (oliwki, zioła, suszone pomidory). Brzegi ciasta zlepić do środka (jak pieroga), a następnie zwinąć w "ślimaczka". Bułeczki ułożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je stopionym masłem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
Koktajl z malin i ananasa 150

dobrobytu powinniśmy  wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje):   200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy i osuszamy. Ananasa przekrajamy na pół

ChilliJemy
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 183

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka

Delicious Titbits