śniadanie ze szklanką mleka. Domowe ciasto z borówkami jest banalnym wypiekiem, ale gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Nie musimy stawiać na skomplikowane i wymyślne wypieki. Czasem warto postawić na minimalizm. Ciasto z borówkami jest niezawodne i najprostsze, jakie można spotkać. Możemy je przygotować z dodatkiem innych sezonowych owoców. Serdecznie zapraszam do wyprobowania przepisu na ciasto z borówkami , które z pewnością(...)zachwyci Wasze podniebienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli macie nadmiar borówek polecam także wypróbować przepis na: Tarta z Borówkami i Kruszonką Muffiny z Borówkami Pierogi z Borówkami PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: 2 jajka M 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej typu 450 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki
Przepiski.plPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru, łyżka soli, 2 szkl. wody, Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki...na 5-10 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy(...)niej rozgniecione ziemniaki, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Farsz: ugotowane ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy
chleba naszegoświęta jak i w każdy inny dzień w roku. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Na pewno posmakują wszystkim Waszym bliskim. PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PRZEPIS Składniki Ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 100 g rozpuszczonego masła szklanka ciepłego mleka 7 g drożdży instant(...)ciasto i wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite. 4. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do godziny. 5. Po tym czasie ciasto wyciągamy partiami na blat, rozwałkowujemy na placek. Następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki lub kubka. 6. Na każdy kawałek ciasta wykładamy farsz i zlepiamy jego brzegi na kształt pieroga
Alle Dobre!Pierogi z mięsem smażone Takie pierożki możemy podawać do barszczyku czerwonego. Lubię pierogi z wody, ale najlepsze są obsmażane. Składniki : Farsz: mięso z rosołu - 500 g cebula - 2 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz Vegeta Natur do mięsa mielonego - 1 łyżeczka Ciasto : 1/2 kg mąki woda 1 i 1/2 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać sól i olej. Następnie stopniowo po trochu wlewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać, na każde kółko porcję farszu
Kuchnia Danusidoprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy krążki i nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Drugą cebulę kroimy
Prosto i Smacznie z Anetąpierogowe. Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem
Gotowanie jest łatweczego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Tak, tak dobrze czytacie. Papier do pieczenia Stella jest do tego idealny. Dzięki temu spód pizzy jest(...)jeszcze bardziej kruchy. Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką – ciasto mieszane łyżką Składniki: 2 szklanki maślanki 1 jajko 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki (można zastąpić inną skórką lub drobno pokrojonymi bakaliami) Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie
Słodkie okruszkiDomowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone
Smaczna Pyzajuż od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra(...)jogurtowy jogurt naturalny koperek sól czosnek granulowany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać tak by można było zagnieść gładkie ciasto. Nadzienie. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać sól i pieprz. Dodać posiekany czosnek, następnie szpinak, fetę (~1 plasterek) i suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy
coolinarnastrefa.blogspot.comzawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, pyszota:) Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda - na oko, podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz(...)cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Jak zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem
Zasmakuj Kuchnitakże oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej) 1 jajko(...)jajko i powoli wlewajac wodę wyrabiać .Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm.Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace. W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni
Przysmaki KarolkiJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy
IMPRESJA SMAKUCiasto: 400g mąki pszennej, jajko, łyżeczka soli, ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto(...)pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Podawać np. z podsmażoną cebulką. Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica
Z miłości do słodkościZazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maśl ance...trochę się go ob awiałam, ale wyszło deli katne i miękkie : ) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku , a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne! Skł ad niki(...)Ciasto: 500 g mąki pół łyżeczki soli maślanka - ile zabierze ciasto Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 400 g białego sera 1 d uż a cebula 4 plastry wędzone go boczku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza
Kuchnia domowa Ani