śliwka - 11736 przepisów (strona:181/783)

Smalec z wędzonego boczku 190

dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej) 2-3 cebule 2 kwaśne jabłka 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki) 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 50 ml żubrówki z trawą żubrową Przygotowanie: Boczek i słoninę(...)mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki  pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone  drobno. Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej

Codziennik Kuchenny
Wegański smalec ze śliwką 232

drzewie już prawie ani śladu po śliwkach a mnie się przypominało, że jakiś czas temu robiłam wege smalczyk. Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku. Czy ma się po nim wzdęcia? Owszem :D   Składniki: ponad kubek ugotowanej fasoli jaś 1 duża cebula (preferowana czerwona) 1 małe jabłko kilka sztuk śliwek świeżych 1 ząbek czosnku(...)sojowy ciemny olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec) pieprz, sól odrobina cynamonu Cebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju koko razem z  śliwkami bez pestek i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę

Bon Appetit Małgorzaty
Śliwki do mięsa 192

Dzisiaj bardzo prosty przepis na przepyszne śliwki ze świeżym tymiankiem i anyżem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie, idealne do mięs i na kanapki. Fajne, lekko słodkie ale wytrawne. SKŁADNIKI: - 12 - 15 dojrzałych ciemnych śliwek - 1 gwiazdka anyżu - kilka ziaren kardamonu - odrobina cynamonu - 4 łyżki oliw z oliwek - 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego - sól, pieprz bądź chili - świeży tymianek (listki dość(...)spora ilość) - 1 chlust białego wina - chlust wody - 3 łyżki octu winnego W rondlu na oliwie i oleju podsmażaj przez 12 minut śliwki, wraz z przyprawami i octem, dodaj wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj troszkę wody, aby śliwki były całe zamoczone w sosie i gotuj przez 10 minut. Na sam koniec dodaj świeży tymianek całość zagotuj.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI 176

bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Najbardziej znanym i popularnym jest clafoutis czereśniowe, ale ja proponuję Wam tym razem clafoutis z owocami jesieni- śliwkami. Poza tym, że są one źródłem witamin i błonnika, uważam, że smakują w tym wydaniu jeszcze lepiej niż tradycyjne clafoutis czereśniowe.   Czas przygotowania: 20   min Czas piecznia: ok.30(...)osób   ● 500 g śliwek (dowolnej odmiany) ● 4 jajka ● 25 cl mleka ● 125 g cukru ● 80 g mąki ● 60 g lekko solonego masła ● odrobina masła do posmarowania formy ● 1 opakowanie cukru waniliowego   Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki, i pokrój na ćwiartki. Masło rozpuść w rondelku. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 179

Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę  w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego!    **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire(...)szczypta soli Krem 115 g pistacji niesolonych wy ł uskanych  125 g masła 100 g m ą ki pszennej 80 g cukru 2 jaja 300 g śliwek   **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 120 g di burro 100 g di zucchero 1 uovo 1 cucchiaio di acqua fredda sale Crema 115 g di pistacchi

La grande e la piccola cuoca
Tarta ze śliwkami z pianką 213

śliwkowa z kremem krówkowym i słodką pianką :) Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść(...)ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie placka: Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie posmarować masą krówkową, ułożyć śliwki- skórką do dołu. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W między czasie białka

Tradycyjna Kuchnia
Knedle ze śliwkami 221

chociaż uwielbiam je jeść ale już robić troszkę mniej, bo są odrobine pracochłonne :) Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 300 g mąki pszennej - 2 jajka - 500 g śliwek - do posypania cukier Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Śliwki myjemy i drylujemy. Ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty(...)każdy kwadrat układamy śliwkę lub połowę śliwki w zależności od wielkości. Formujemy knedle i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane knedle posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Gryczane galette ze śliwkami 179

dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco zachęcam do wypróbowania(...)pełnoziarnistej mąki gryczanej 180 g masła 1 żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę

Food Square
Nalewka śliwkowa 203

serii przetworów ze śliwek nie mogło także zabraknąć nalewki śliwkowej. Nalewka jest aromatyczna i delikatna w smaku, wiem co mówię bo już ją nie raz, nie dwa robiłam, tylko tak szybko znika , że zdjęć nie zdążyłam zrobić. Tym razem choć mam tylko zdjęcia robocze wklejam przepis byście mogli zdążyć i Wy dopóki są śliwki. Potem powklejam zdjęcia gotowej nalewki(...)śliwki do słoja i robimy nalewkę. Nalewka ze śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami 185

Bezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI: 210 g Mix per Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku(...)pieczenia 10 g sody oczyszczonej 120 g drobnego cukru 125 ml oleju słonecznikowego 320 g gęstego jogurtu 2 jajka 6 dużych śliwek pokrojonych w kawałki 100 g posiekanych orzechów włoskich  cukier trzcinowy W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mix, mąkę, proszek, sodę, cukier i orzechy), w drugim wszystkie mokre (jajka, olej, jogurt). Wymieszaj zawartość obu naczyń (łyżką, tylko

Kuchnia bezglutenowa
Nutella ze śliwek 312

Składniki – porcja na 1 litr dżemu: 3 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cukru, 100 gram ciemnego kakao. Krok 1 Wydrylowane śliwki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość gotujemy około 3 godzin mieszając od czasu do czasu, żeby śliwki się nie przypaliły. Krok 2 Dodajemy do śliwek kakao i gotujemy jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Krok

Coś bym zjadła
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 237

oczywiście za jesienne owoce!    Odkąd pierwszy raz spróbowałam deserowej tapioki wiedziałam, że zagości na moim stole w różnych konfiguracjach i na wszelkie okazje. Korzystając z obfitości śliwek, nie mogłam się oprzeć pokusie, by znów tapiokę przygotować. Tym razem dość klasycznie i minimalistycznie, z bardzo odważnym, owocowym zakończeniem.     Uwaga - to wersja dla dorosłych! JESIENNY DESER(...)porcje: 4) 2 szklanki pełnego mleka 1 szklanka wody mineralnej 1/3 szklanki kuleczek tapioki 1/2 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 2 łyżki cukru  300 g pozbawionych pestek śliwek 1 pełen kieliszek koniaku 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu Zalewam kuleczki tapioki wodą i odstawiam minimum na godzinę, aby napęczniały. Przelewam do rondelka, dodaję mleko, laskę cynamonu

W kuchni Karmel-itki
Knedle ze śliwkami z polewą orzechową 231

Klasyczne knedle ze śliwkami węgierkami polane słodką, orzechową polewą. Ten ciekawy dodatek nadaje nowy smak tradycji :) Polecam! KNEDLE: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 50 g masła około 20 szt śliwek węgierek cukier POLEWA: 50 g orzechów włoskich mielonych 4 łyżki miodu Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Dodać(...)gotowane wcześniej z solą to należy dodać łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszać. Uformować 2 wałki podsypując dodatkowo mąką. Podzielić na grube plastry. Z każdego zrobić placuszek, na środku umieścić śliwkę, odrobinę cukru i formować knedle. Należy pamiętać,że polewa będzie bardzo słodka, więc z cukru można zrezygnować. Gotować knedle w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia do wierzchu. POLEWA: orzechy uprażyć

https:KKuchniaMniam
CHRUPIĄCE GRZANKI Z RICOTTĄ I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 202

Uwielbiam karmelizować owoce – każde! A, że mamy sezon na śliwki, to właśnie one są dziś moimi bohaterkami. Połączone z delikatną ricottą i chrupiącymi grzankami tworzą fantastyczną całość, idealną dla łasuchów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ulubione pieczywo ( u mnie maślane bułki ) * soczyste śliwki * brązowy cukier * ricotta * cukier puder * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na duże patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła dodajemy cukier(...)okrojone na pół śliwki – przesmażamy mieszając, tak by karmel obtoczył owoce. Na osobnej patelni rumienimy na złoto bułeczki, które następnie smarujemy ricottą. Układamy karmelizowane śliwki i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 2531

okresie jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju  1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 0,5 kg śliwek cukier kokosowy do posypania Przygotowanie: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie

Ala piecze i gotuje