szarlotka - 4769 przepisów (strona:181/318)

Szarlotkowa granola 143

przyszła ochota na zupy i zapiekanki, zaczęłam znów pić herbatę ( a ostatnią wypiłam chyba w marcu:) no i desperacko zapragnęłam połączenia jabłek i cynamonu. Wymyśliłam sobie granolę o smaku szarlotki. Z jabłek zrobiłam mus, dodałam orzechy i rodzynki i zapiekłam wszystko razem. Pewnie już to kiedyś pisałam, ale połączenie jabłek u cynamonu to dla mnie najskuteczniejszy sposób na jesienną melancholię

Cooking for Emily
Pieczona karkówka z jabłkami 191

ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i figach. Kupiłam ostatnio mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej w plastrach, w piekarniku. Dania bardzo prostego i cieszącego podniebienie. Dzień wcześniej dotarł do mnie

Poezja smaku
Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru) 220

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają

Moje Kuchenne Rewelacje
Orkiszowa szarlotka (fit) 169

Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej

Fabryka pomysłów
sypana szarlotka mocno jabłkowa jak u babci... 1922

190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami pod kruszonką 138

codziennie. Na pomysł aby przygotować naleśniki z prażonymi jabłkami, zapiec je pod maślaną kruszonką wpadłam troszkę przypadkowo, bo po prostu mamy za dużo jabłek. Danie smakuje wybornie, trochę jak szarlotka, jak najlepszy deser, pyszne śniadanie i to coś na zachciewajkę. Na Instragamie smyk_w_kuchni_blog/   w wyróżnionych relacjach znajdziecie filmik, gdzie pokazuje jak je przygotowałam, dla tych, którzy

SMYKWKUCHNI
Ciasto jabłkowe z cynamonem 351

Kiedy planujemy przygotować placek z jabłkami od razu na myśl przychodzi tradycyjna szarlotka. Dziś dla odmiany pokażę Wam jak dużo szybciej i prościej upiec przepyszne ciasto jabłkowe z cynamonem. Już podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się przepiękny zapach tej przyprawy, a ciasto znika w błyskawicznym tempie jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 220

nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam

Korniszonki
Marcepanowe szarlotki 99

Najlepsze szarlotki jakie jadłam. Z marcepanem, cynamonem i pysznymi jabłkami kwaskowymi. Marcepan zrobiłam sama, bo przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru

wesoła kuchnia
Kołaczyki z serem 136

samo jest z kuchnią i cukiernictwem. Dla Śląska charakterystycznym produktem cukierniczym są zapewne różnego rodzaju krajanki czy anyżki. Dla Małopolski charakterystycznym produktem cukierniczym są na pewno obwarzanki Krakowskie czy szarlotka podhalańska. Jest jednak jeden produkt, który łączy te dwa regiony - KOŁACZYKI Z SEREM. W innych regionach Polski są nazywane drożdżówką z serem. Jednak tylko w Małopolsce i na Śląsku wypiekany

Ciasta z tradycjami
Torcik bezowy z bitą śmietaną 106

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik

Cztery Fajery
Piernikowa szarlotka / Gingerbread apple pie 144

pieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną. na wierzchu rozróż kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut. Po upieczeniu zdejmij rant tortownicy i odstaw szarlotkę na minimum 5 godzin do wystygnięcia. Ingredients: (a rolling pot with a diameter of 20 cm.) Cake: 160 grams (8 pcs.) Of gingerbread Heart of Toruń, iced Kopernik 250 grams

Delicious Place
Cynamonowa owsianka z orzechami 69

Powiedzcie sami – czy jesień nie jest najlepszą porą na nadrobienie zaległości w książkach i serialach, z kubkiem ulubionej herbaty i kuchnią pachnącą cynamonem? Najchętniej to teraz piekłabym szarlotki, ciasta z ulubioną kruszonką. A na śniadanie obowiązkowo owsianka. Mając więcej czasu na weekend chciałam spróbować cynamonowej wersji z orzechami na deser. Połączyłam z włoskimi, gruszką […] Artykuł Cynamonowa owsianka

Pink Envelope
Półkruchy jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz 293

Sezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :)  blaszka  23x33cm  Kruche ciasto:    2jajka+1żółtko, 500g mąki pszennej, 150g cukru, 200g masła lub margaryny, łyżka cukru

Z miłości do słodkości
jabłecznik z cynamonowym budyniem (bez pieczenia) 377

Szybkie i niedrogie ciasto z jabłkami i cynamonem. I choć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia