ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:174/443)

Jagodowa pianka na cynamonowym spodzie 161

wykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą. Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach(...)jest gazetkowy po kliku zmianach jakie zastosowałam. Ilość jagód jaką zebrałam w lesie powoduje ,że przeważają u mnie same jagodowe desery :) Mam już za sobą dżemy jagodowe, pierogi z jagodami, powyższe ciasto, a jagód nie ubywa :) Jeżeli macie smakowity przepis z jagodami piszcie

W Moim Magicznym Domu
Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem 223

kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy.  Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól(...)pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać

Rodzinka w kuchni
Empanadas 118

Pierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować.   Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach

Karo in the Kitchen
Przepis na Wigilię: Uszka z grzybami 99

tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości(...)uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 301

tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości(...)uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 120

tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości(...)uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 109

tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości(...)uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 92

tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości(...)uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie

Niedzielny kucharz
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 187

owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.    Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety

Słodkie Przyjemności
Pierogi ze śliwkami 122

Dzień dobry :-) Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się doczekać, bo je uwielbiam :-) Mam nadzieję, że Wy też lubicie i robicie :-) Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki: 560 g mąki pszennej typ 450 3 łyżki roztopionego masła 250 ml gorącej wody(...)dodajemy stopniowo gorącą wodę naprzemiennie z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 2. Śliwki myjemy, usuwamy pestkę tak, żeby śliwka została cała (ja nacinałam połowę i wtedy wyjmowałam pestkę).  3. Porcje ciasta musimy rozwałkować. Ja szklanką wycinałam koła i na każde dałam po jednej śliwce i zlepiałam pierogi :-) 4. W dużym garze gotujemy wodę. Na wrzącą wrzucamy nasze

kruche babeczki
KETO KLUSKI Z MAKIEM (bez glutenu i cukru) 42

naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej i zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną do tej na makowiec(...)minut. Migdały i orzechy drobno zmielić (ale nie na masło orzechowe). Następnie dodać rozpuszczone masło oraz aromat i całość dokładnie wymieszać. Kluski Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej

Ola la LCHF
Puree z dyni, mus – sposób na dynię na zimę 136

się rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań(...)pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest np 300 g dyni, przed zamrożeniem odważamy wskazaną ilość i wkładamy ją do woreczka. Mrozimy. Drukuj Puree z dyni – sposób na dynię na zimę window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
10 sposobów na tanie i szybkie obiady 54

pomyśleć o chłodnikach, sałatkach czy galaretkach. Równie atrakcyjne jest przygotowanie potraw, które gotuje się czy piecze tylko raz, a potem jada na zimno: pasztetów, rolad czy pierogów lub kieszonek z gotowego ciasta z nadzieniem. Jeden wieczór i dania na trzy dni gotowe. 8. Zamrażaj gotowe dania Poświęcenie takiego wieczoru, najlepiej spędzonego w gronie przyjaciółek na lepieniu pierogów(...)podać na obiad po prostu sięgasz do zamrażarki. 9. Korzystaj z gotowych półproduktów Producenci na każdym kroku starają się ułatwić nam życie, a półprodukty nie są wcale drogie. Gotowe ciasta, tortille, spody do pizzy, a przede wszystkim mrożone warzywa to doskonała baza wielu dań. 10. Nie marnuj jedzenia To bodaj najważniejsza kwestia. Nie ma nic gorszego niż kupowanie i gromadzenie

ProstePesto.pl
Pierogi z piesi kurczaka i jarmużem 152

Jarmuż wspaniałe warzywo  które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach wtedy smak jego jest jeszcze lepszy  u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył  pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze(...)kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji ) • sól • pieprz • 150 g masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu i maślanki (w razie potrzeby maślanki wlać więcej lub miej zależy

W królestwie smaków Beaty
Pieczone pierożki z dżemem lub owocami 123

u00f3l.\r","Szybko zagnie\u015b\u0107\u00a0ciasto.\r","Ciasto owin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 na min 30 min do lod\u00f3wki.\r","Ciasto rozwa\u0142kowa\u0107, kubkiem wycina\u0107 okr\u0119gi, k\u0142a\u015b\u0107\u00a0na nie d\u017cem i zlepia\u0107 brzegi.\r","Pierogi u\u0142o\u017cy\u0107 na blasze wy\u0142o\u017conej papierem(...)stolnicę. Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko. Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, kubkiem wycinać okręgi, kłaść na nie dżem i zlepiać brzegi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w 180 stopniach

Mieszam w Garnku