ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:173/476)

Przepis na pierogi z jagodami 95

Przepis na pierogi z jagodami Lubicie? Robicie sami? Udało wam się zjeść je już w tym roku? I jesteście team jagodzianki czy team pierogi z jagodami? U nas zdecydowanie mam fanów i jednych i drugich, choć pierogi to zawsze ulubiony obiad moich dzieci – szczególnie te na słodko z serem albo z owocami. Polecam wam wypróbować przepis(...)mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy wrzątek i wyrabiamy ciasto łyżką lub najlepiej za pomocą robota kuchennego z końcówką – hakiem. Kończymy wyrabiać ręcznie. Następnie odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy cienko i wykrawamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Zlepiamy rogi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną a woda się

Dorota Smakuje
Bezglutenowe pierogi z jagodami. 225

ciastu elastyczność, spaja je 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka oleju - u mnie kokosowy szczypta soli Na farsz: ok. 150 g jagód Do podania: zmiksowane jagody, śmietana, coś do posłodzenia (miód, ksylitol, syrop klonowy itd.) 1. Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną i solą. STOPNIOWO dolewaj wody i wyrabiaj ciasto rękoma (może parzyć, lepiej pomagać sobie łyżką albo tradycyjnie, siekając ciasto(...)ciasta, może to potrwać nieco dłużej lub krócej). WSKAZÓWKI ciasto powinno być miękkie i elastyczne, trochę jak plastelina. woda musi być wrząca, ciepła nie wystarczy mąka gryczana powinna być jak najdrobniej zmielona, zrobiona raczej z kaszy NIEPALONEJ, ze względu na delikatniejszy smak ciasto najlepiej wałkować małymi partiami, żeby nie wysychało. Czekającą na swoją kolej część koniecznie należy przykryć ściereczką ciasta

Powiedz dietom nie
Kluski – pierogi leniwe kładzione 137

kluski leniwe kładzione? Leniwe przygotowuje się z tych samych składników, co tradycyjne pierogi z twarogiem/białym serem. Wszystkie składniki miesza się razem w misce, zagniata, formuje i tnie na kawałki. Tak powstają tradycyjne kluski leniwe. Kluski – pierogi leniwe kładzione przygotowuje się jeszcze szybciej, ponieważ ciasto zrzuca się bezpośrednio do wrzącej wody łyżką lub widelcem. Zapraszamy na przepis(...)dość gęste ciasto. W średniej wielkości garnku doprowadź do wrzenia ok 2 l wody. Gdy się zagotuje dodaj łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Następnie do bardzo wolno gotującej się wody wkładaj widelcem po niewielkiej porcji ciasta, za każdym razem maczając go w wodzie. Tę porcję ciasta gotujemy w podanej ilości wody na dwa razy. Kluski – pierogi leniwe kładzione

Kuchnia Na Wypasie
Chili con carne 209

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z truskawkami 198

zerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem -  po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa(...)kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta kładź po kawałku truskawki, następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie

Food Square
PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 230

Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszenicznej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy(...)rozwałkowujemy partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła, na każdym kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników. Gotowe pierogi albo partiami

Smaczne Zdrowe
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 186

łyżka wódki (dla nadania chrupkości ciastu) 1 szklanka wody przegotowanej (ciepłej) łyżeczka soli Krok 1: S kładniki wrzucamy do garnka i  mieszamy łyżką.   Krok 2: Wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy, dodając jeśli konieczne mąki aż do momentu gdy ciasto przestanie lepić się nam do rąk.  Krok 3: Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do plastikowego worka i wkładamy(...)zostawiamy do ostudzenia 3-4 godziny później .... Wyciągamy "wypoczęte"ciasto z lodówki i teraz czeka nas ciężka praca fizyczna. Ciasto na pasteis w przeciwieństwie do ciasta pierogowego nie jest miękkie i łatwe do rozwałkowania (jeśli tak nie jest to albo mamy za dużo siły w rękach albo niewystarczająco je "wymiętosiliśmy"). Ciasto rozwałkujemy kawałkami na bardzo cienkie kawałki (im cieńsze

Smaki Brazylii
Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami 234

następnie łączymy z mąką, dodajemy szczyptę soli oraz roztrzepane jajko (zostawiamy 1 łyżkę jajka do posmarowania pierogów przed pieczeniem). Ugniatamy ciasto. 2. Jeżeli ciasto będzie wychodzić zbyt gęste i ciężko będzie się ugniatać dodajemy wodę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 1h do lodówki. 3. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy(...)zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstawiamy w chłodne miejsce. 5. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości 4-5 mm. Kroimy w kwadraty o wym. 8×8 cm. Na środku każdego kwadratu umieszczamy farsz, składamy na trójkąty. Brzegi trójkątów ściskamy widelcem. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem. 5. Pierogi pieczemy

Podwójnaporcja
Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 250

przypadku dyni makaronowej wystarczy tylko widelec. W dodatku jest niesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci, która jest(...)musi zrobić je dziadkowi. Byłam wniebowzięta, że takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku

Be Fit Be Strong
Uszka z pieczarkami 107

będą uszka z pieczarkami – tanie, wyjątkowo łatwe do zrobienia i (co najważniejsze) przepyszne. Będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Dlaczego ciasto na uszka jest twarde? Twarde ciasto na uszka lub pierogi to jeden z popularniejszych problemów, z jakimi mierzy się wielu kucharzy. A przecież każdy z nas wie, że delikatne i miękkie ciasto to połowa

okolicepalnika.pl
Czekoladowe pampuchy z ricottą 293

zaczyn. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry. Odkładać(...)przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta czekoladowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: czekolada , drożdże , polewa , ricotta

https:KKuchniaMniam
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 195

pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew pozorom szybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą(...)średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy żółtko i szczyptę soli – dokładnie mieszamy widelcem. Mąkę wsypujemy

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 230

pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew pozorom szybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą(...)średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy żółtko i szczyptę soli – dokładnie mieszamy widelcem. Mąkę wsypujemy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym 206

ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Monia miesza i gotuje
Pielmieni z Mikhail’s Pierogis – Resident Evil 2 i 3 Remake 151

mięsny wkładany jest do ciasta w surowej formie, dzięki czemu po ugotowaniu pielmieni zawierają w sobie soczysty, pełen mięsnego buliony farsz. W naszej wersji przepisu ciasto nie zawiera jajka, co jest lekkim odstępstem od tradycyjnej formy – ale uważamy, że bez niego ciasto jest delikatniejsze. Zapewniamy, że potencjalne flagowe danie z Mikhail’s Pierogi jest warte odrobiny pracy(...)odstaw na minutę. Wlej wodę do miski z mąką i solą, dokładnie wymieszaj widelcem. Gdy ciasto nieco ostygnie, tak, aby nie parzyło rąk, wyrób je na sprężystą, jednolitą masę przez kilka minut. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsyp je małą ilością mąki. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, przykryj je miską i odstaw

Nerds Kitchen