mielone - 47549 przepisów (strona:173/3170)

Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym 210

świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku opakowanie makaronu – u mnie dziś makaron Bucatini od Makarony Babuni starty ser do podania * jeśli nie macie możecie pominąć, też będzie pysznie Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Składniki chwilę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy (mieszając i rozdrabniając łyżką mięso). Następnie dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy, ajvar (pasta warzywna z papryki i bakłażana) oraz wywar mięsny. Mieszamy wstępnie i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas warto całość przemieszać). Pod koniec doprawiamy

Słodkie okruszki
Meksykańskie pulpeciki z indyka 144

oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę

Oryginalny smak
Kotlety mielone z kapustą włoską 119

delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól(...)pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później mielimy, mieszamy z mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią 123

soczewicą i dynią   SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 100 g suchego ryżu białego 1 szklanka zielonej soczewicy sól 750 ml bulionu mięsnego 2 szklanki dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( połowa małej dyni(...)pokroić w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekać. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso mielone, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, kmin rzymski i kurkumę, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i całość podsmażyć. Wsypać suchy ryż, podsmażyć około 3 minut, następnie dodać zieloną soczewicę

WSZYSTKO SMACZNE
Pieczone papryki po bolońsku 131

mielonego wieprzowego oliwa 200 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa drobiowa 4 duże czerwone papryki 1 sos Boloński Łowicz 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego WYKONANIE Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dodać kaszę w torebkach i gotować 15 minut. Po tym czasie kaszę wyciągnąć, ale wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy już mięso nie będzie surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazdo nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz

Passions hobbies life
Torcik meksykański z tortilli 202

tortilli Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska z tortillą i mięsem mielonym. Placki tortilli można kupić gotowe lub zrobić samemu według TEGO przepisu.     Składniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony(...)żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli     *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Podlewamy delikatnie wodą. Mieszamy

Blog z Apetytem
Cukinia po meksykańsku 165

pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 3-4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki 1 pomidor pół szklanki kukurydzy konserwowej pół szklanki czerwonej fasoli z puszki 50g ryżu (ważony przed ugotowaniem) przyprawy: sól, pieprz, oregano(...)wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obranego ze skórki pokrojonego pomidora. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy

Blog z Apetytem
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 188

sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia(...)obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety z kapustą pekińską i ryżem 173

około 430 g wieprzowego mięsa mielonego 1/4 kapusty pekińskiej 1 woreczek białego ryżu (100 g) szczypta czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia Na sos: 5 szklanek bulionu 1 mały(...)razie potrzeby mocniej zagęścić Przygotowanie kotletów: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kapustę pekińską cienko ciekamy (ja trę na tarce) i przekładamy do większej miski. Dodajemy mięso mielone, ugotowany (ostudzony) ryż, wbijamy całe jajko. Następnie dodajemy posiekaną i podsmażoną na niewielkiej ilość oleju cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Formujemy małe kotlety. Obsmażamy

Słodkie okruszki
Papryka faszerowana 160

miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam!     Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dkg sera żółtego do posypania Przyprawy(...)rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia   *** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor *** *** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

Blog z Apetytem
Zapiekanka gołąbkowa 210

zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!     Składniki: 800g kapusty (użyłam młodej kapusty) 500g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra   SOS: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu 400ml bulionu   *** Przygotowujemy sos: w garnuszku(...)drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części **** *** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku *** *** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty *** *** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego *** *** Na mięso wykładamy

Blog z Apetytem
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami 171

cukinie 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10dkg żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona, cukier olej do smażenia     *** Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy

Blog z Apetytem
Faszerowane słodkie ziemniaki – pomysł na mięso mielone 210

mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Składniki: 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%) mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 200g pomidorów z puszki 4 małe słodkie ziemniaki łyżeczka masła Sposób przygotowania(...)masłem. Dodaj sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego. Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut

wysmienity
ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa) 203

sera mozzarella (1 kula)  2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili  1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem 120

Długo kombinowaliśmy, by dotrzeć do smaku sprzed lat. Takie mielone mieliśmy ciągle w pamięci. Grubo mielona łopatka wieprzowa, do tego słodki smak smażonej cebuli i czosnek. Tajemniczy składnik pojawia się na końcu. I co, że niezdrowe? Samo oddychanie jest większą trucizną, niźli ten, tajemniczy dodatek. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 6 ząbków czosnku bułka(...)tarta 1 jajko 1/4 łyżeczki maggi mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie M Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy, dodając w tym momencie ¼ łyżeczki maggi

R'n'G Kitchen