Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć też innego gatunku mięsa i danie wyjdzie równie pyszne ;) Niektórzy do tej zapiekanki The post Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetego uniknąć to wystarczy godzinę przed pieczeniem lazanii, plasterki cukinii posypać solą i odstawić do puszczenia soku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki) 2-3 młode cukinie (wagowo około 0,6 kg) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula starty ser mozzarella (200 g) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)sól, pieprz do dekoracji kilka listków świeżej bazylii Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy mięso zmieni kolor to wlać pomidory z puszki. Smażyć kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotować cukiniowy makaron. Cukinie umyć, odciąć
Ugotowaćmięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego lub parmezanu (do posypania) Wykonanie: Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy(...)usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Sos boloński: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy
Kuchnia MagdaLenymięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego lub parmezanu (do posypania) Wykonanie: Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy(...)usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Sos boloński: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy
Kuchnia MagdaLenymacie pomysłu co zrobić z mięsem mielonym, bo w kółko robicie tylko kotlety mielone lub spaghetti? Dziś mam dla was pomysł. Wykorzystajcie mięso do przygotowania roladek a’la rolady śląskie. Tzn roladki będą z mięsa mielonego ale farsz jak w roladach śląskich. Wyjdzie wam pyszny obiad, w dodatku ekspresowy bo całość zajmuje nie więcej niż
Bernika - moj kulinarny pamietnikserem Provolone Bardzo lubię pieczone kotlety, których nie muszę doglądać stojąc przy patelni. Mielone z warzywami robię często na wiele różnych sposobów(...)Czasem dodaję ugotowaną kaszę i podaję tylko z sosem. Czasem, jak tutaj, mieszam mięso z cukinią. Szczególnie, gdy nie umiem się zdecydować, czy chcę placki z cukinii, czy kotlety mielone. 4 porcje: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cukinia (ok. 250 g) 150 g sera Provolone lub innego o wyrazistym smaku Mięso mielimy lub bardzo drobno
Kucharzycagram mięsa mielonego 50 gram ryżu 100 gram papryki w strąku 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 1/4 szklanki wody lub bulionu Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz ziołowy,papryka wędzona,czosnek, Ryż ugotować ,ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu. Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany
Andzia Pichcimocno soczysty w smaku. Składniki na 3-4 porcje: ciasto na pierogi 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wrzącej wody szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki 1 por (tylko jasna część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego pieprz do podania posiekany szczypiorek sos sojowy(...)gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do woreczków i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). W międzyczasie przygotować farsz : mięso mielone przełożyć do miski. Pora umyć i bardzo drobno posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę (lub bardzo drobno pokroić). Do mięsa dodać pora
Ugotowaćsmażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz doprawic do smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić. Zimny ser rozdrobnić widelcem
Ola la LCHFśmietany 30% 30 g ketchupu bez cukru lub domowego 15 g musztardy BIO lub innej o dobrym składzie sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Mięso mielone podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę porwać na drobne kawałki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować
Ola la LCHFskładniki: 6-8 jajek, ugotowanych na półmiękko 500 g mięsa mielonego 1 bułka np. kajzerka 100 ml mleka 1 jajko, surowe 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/2 łyżeczki cząbru bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia(...)wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż je pochłonie pochłonie. Następnie odciskamy nadmiar. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Dłonią wyrabiały na gładką masę. Odstawiamy na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, możemy smażyć na głębokim
Domowy Smak Jedzeniasezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia(...)obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy
Kuchnia MagdaLenymakaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia sól,pieprz do smaku bazylia,tymianek,oregano papryka słodka mielona ser żółty do posypania WYKONANIE Na patelni podsmażamy mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodajemy krojone pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko razem dusimy ok 15 minut,często mieszając. Nastepnie gotujemy
Mała w garnku mieszasmakują z ziemniaczkami. Polecam ten smaczny obiad! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 ogórki konserwowe ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 cebule 5 plastrów boczku wędzonego ½ pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z posiekaną jedną cebulą, jajkami
VioletoweKucharzenie