ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:185/443)

PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 137

oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę

Ostra na Słodko
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 140

oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę

Ostra na Słodko
Pierogi z czerwoną soczewicą 163

kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta chili świeżo mielony czarny pieprz sól liść laurowy do podania: masło klarowane szałwia Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym (1:2, gotować ok 10 minut(...)szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta). W rondelku roztopić masło, usmażyć na nim listki szałwii, żeby były chrupkie. Masłem polać pierogi, posypać szałwią. Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 178

nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie . Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, doskonałe nie tylko na święta. Składniki na farsz: 250g białego sera 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej) 2 cebule olej sól, pieprz(...)drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy do niej również ser biały rozduszony widelcem. Mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto według tego przepisu . Napełniamy pierogi farszem i wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy 5 minut. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub śmietaną

Kolizje Smaków
Pieczone pierogi z serem 299

Pierogi moje Babci które zawsze się udają. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Masło 25 dag Jajka 2 szt. Śmietana 18% 1 szklanka Drożdże 2 dag Sól do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Składniki na farsz: Twaróg 30 dag Ser żółty 20 dag Jajka 2 szt. Sól do smaku Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej Śmietanka 18 do smarowania(...)smaku i zieleninę. Przygotowanie: Mąkę połączyć z żółtkami, masłem, śmietaną roztartą z drożdżami i solą do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, Następnie wycinać dużą szklanką kółka nakładać farsz, zlepiać i smarować śmietanką. Przygotowane pierogi ułożyć na wysmarowanej formie tłuszczem i piec w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Pierogi smakują wybornie jako przekąska

Tradycyjna Kuchnia
Pyszne drożdżowe pierogi z morelą i migdałami 167

Kolejny mój przepis autorski i moja wariacja na temat pierogów. Lubicie morele??? Ja uwielbiam obojętnie czy są suszone czy świeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków(...)Macie trochę czasu? -To poświęcicie się, przyodziejcie fartuchy i do pracy. Wysiłek wam się z pewnością opłaci, kiedy skosztujecie te cudeńka. Ja swoje pierogi robiłam na świeżych drożdżach, ale oczywiście możecie użyć takich sproszkowanych. Ciasto ładnie rośnie nie pęka i jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela

vaniliowoczekoladowa
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 115

nadzienie do np. pierogów. W dzisiejszych towarzyszy mu ser feta, który pokroiliśmy na dosyć dużą kostkę, żeby jego gęsta konsystencja w czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko(...)wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Wykonanie Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć część ciasta, resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nałożyć szpinakowe nadzienie i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej

niecodziennikpary
Pierogi z kaszą jaglaną i serem. 142

świetne. Składniki : na ciasto pierogowe 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej . Farsz do pierogów: 1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować

Ladylaura.
Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką 133

sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. Dolewamy wrzątek i robimy "ciepła(...)Kiedy ciasto będzie już scalone ,wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło . Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 179

zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie(...)przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu. Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków. Pierożki układać

Codziennik Kuchenny
Pierogi leniwe bezglutenowe (na mące ryżowej) 126

porcje: 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1 jajko 1/2 szklanki mąki ryżowej (90 g)* szczypta soli * uwaga: mąkę należy dosypywać powoli, cały czas wyrabiając ciasto. Może się okazać, że masa na pierogi nie potrzebuje, aż takiej ilości mąki. Jeśli masa będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dopiero wtedy dosypcie odrobinę więcej mąki. Do miski przełożyć twaróg(...)pomocą widelca wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przesypać na blat i wyrobić ręką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Uformować 2 wałki i każdy pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i ją posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu

Ugotować
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 134

Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza.  Składniki Ciasto 150 g mąki gryczanej 100 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli Farsz 20 g suszonych borowików(...)zapobiec przypaleniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z ricottą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga, brzegi dociskamy. Można użyć widelca deserowego. Pierogi nie muszą być równe i symetryczne. Gotowe pierogi układamy

My Chcemy Jeść
Szybkie ciasto z truskawkami 163

Szczególnie w tego tupu ciastach wygląd owoców nie ma większego znaczenia, tu chodzi o smak. A odpowiednio zamrożone owoce (mrożone w niskich temperaturach i pojedynczo [jak pierogi]) sprawią, że jesienne i zimowe ciasta nabiorą wyjątkowego smaku. A może wolicie owoce z syropu? Decyzję pozostawiam Wam. Zapraszam na szybkie ciasto z truskawkami. Składniki na szybkie ciasto z truskawkami : 3 jajka

Słodkie Przyjemności
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 170

Pierogi "zimowe" z farszem z dwoch kasz:gryczanej i quinoa.Zimowe,bo obydwie kasze posiadaja wlasciwosci rozgrzewajace.A gdy za oknem  pojawia sie deszcz (snieg),organizm naturalnie sie przestraja na odmienny sposob odzywiania i jadamy wowczas produkty rozgrzewajace i neutralne,unikajac wychladzajacych. Kasze sa waznym produktem zdrowej kuchni.Kasza gryczana i quinoa-"zloto Inkow" to skarbnica blonnika,witamin i skladnikow mineralnych.Pierogi(...)Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic. Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne i ciagliwe,by dalo sie latwo formowac i sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo. Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z łososiem i szpinakiem 86

roku nad naszym morzem pyszne pierogi z łososiem i szpinakiem. Jestem wielbicielką zarówno szpinaku jak i łososia dlatego wyjątkowo mi smakowały. Zrobiłam je dzisiaj i smak jest ten sam, szczerze polecam. Są pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z łososiem i szpinakiem Porcje 20 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka oleju ¼ łyżeczki(...)oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy szklanką i nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania