Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach(...)się uda. 3. Jajka wbijamy całe, miksując każde kolejno przez 30 sekund (nie dłużej). 4. Tortownicę można zabezpieczyć folią aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek obwiązujemy nicią bawełnianą, aby folia się nie ześlizgnęła. Nadmiar folii odcinamy. To mój „patent” przetestowany na niejednym
mojewypiekiinietylkoQchnia po prostu Składniki : - 1/2 szyi z indyka - 1 pęk młodej włoszczyzny - 1 mała młoda cebula - 30 dag żółtej fasolki szparagowej - 40 dag młodych ziemniaków - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1/3 pęczka koperku - sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i Vegeta do smaku Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (ok. 2 litrów) i wkładamy umytą szyję z indyka. Pozostawiamy
Qchnia po prostumomo ogólnie nie zachwyciły nas swoim smakiem. Wygląd i oryginalny sposób podania zdecydowanie na plus. Jednak samo nadzienie mogłoby być lepsze. Wybraliśmy pierogi z krabem i selerem naciowym oraz indykiem i grzybami mung. Krab okazał się oszukany — paluszki krabowe, które rzecz jasna lubię, ale dobrze wiemy, ile wspólnego mają one ze wspomnianym skorupiakiem. Sam indyk zaś był smaczny, lecz
Food Squaretakich chwilach najbardziej brakuje mi rodzinnego domu. W czasie pory obiadowej niesie się po mieszkaniu słodki zapach pomarańczy i papryki, który sprawia, że jest chociaż odrobinę znośniej. UDZIEC INDYKA W POMARAŃCZACH Składniki: - 2 udźce z indyka (nieduże – razem około 1,2 kg) - 1 pomarańcza - słodka papryka - ostra papryka - 1 łyżka miodu - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Udźce myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem
Życie zamknięte w smakudodaję bułki tartej ani jajek do mielonego, tylko w bułce tartej je obtaczam. Tak jest też w tym przypadku. Po usmażeniu mamy czyste mięso bez wypełniaczy. Mięso z indyka doskonale nadaje się do takiego wykonania. Składniki: 500 gram mięsa mielonego z indyka 300 gram pieczarek Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i smażymy
Smaki Ewywynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty(...)używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie
Mango Papajadelikatna. Właściwie kremowa, ale z kawałkami warzyw. Jedyna w swoim rodzaju. Zupa ogórkowa, tak naprawdę nie tylko na zimę/ Składniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki
Pociąg Do Kuchnigrzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu pesto zielonego 250 ml śmietanki 30% 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa(...)oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy
Taste TherapyMiałam w domu dwa kolory ziaren sezamu. Nie wiedziałam co z nich zrobić. Pomyślałam, że zrobię czarno-białe sznycle z indyka po chińsku z omletem. Wyszły bardzo smaczne -tam mówi mój syn, bo ja mięsa nie jadam:) Składniki: 2 sznycle z indyka 2 kolory ziaren sezamu biały i czarny 3 jajka
AZgotuj!Dzisiaj polskie pulpety zupełnie nie w polskim stylu :) Zawsze jakoś udziwniam mięso mielone - więc i tak było tym razem. SKŁADNIKI: 3szkl bulionu (rosołu na indyku) 800g mielonego mięsa z indyka 6 paluszków mrożonych surimi pół dużej cebuli 3 gwiazdy anyżu 3 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżka sosu teriyaki 3 plastry świeżego imbiru 2 krople tabasco z papryczek jalapeno
dlaSmaQryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)całkowicie się wchłonąć. Na sam koniec dodajemy starty ser ma grubej tarce, cukinię, pieprz zielony i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy mieloną suszoną chili. Risotto podajemy z podsmażonym indykiem. Smacznego
Moniki Smakołykinajbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam wcześniej na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Użyłam także passaty pomidorowej i koncentratu do stworzenia ulubionego sosu. Tak przygotowanym farszem nadziałam czerwone papryki, posypałam(...)jednym talerzu w towarzystwie sałatki - obiad idealny. Składniki (na 3 porcje): 3 czerwone papryki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku ok. 200-300 g mielonego mięsa z indyka 100 g ryżu parboiled 1/2 szklanki passaty pomidorowej (z czosnkiem) łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka ostra tarty żółty ser Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko
Kuchnia Elliemasła łyżka oliwy z oliwek łyżka ziół prowansalskich liść laurowy ziele angielskie 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni) 2 pomidory 1/2 pęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem(...)sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory. Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem
R'n'G KitchenSkładniki : - filet z indyka - 1 czerwona papryka - ¼ czerwonej cebuli - ½ opakowania sosu pomidorowego passata - około 1 łyżka jogurtu greckiego - przyprawy: pieprz, sól, koperek Przygotowanie : Filet z indyka pokroić w kostkę i ugotować. Pokroić cebulę i paprykę. Cebulę podsmażyć na maśle. Następnie wlać do garnka sos, dodać jogurt, aby sos nie był zbyt kwaśny, wrzucić paprykę i cebulę. Podgotować aż papryka
Kuchenne innowacje