indyk - 7293 przepisów (strona:184/487)

Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 308

nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty.   Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki umieszczamy(...)domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub toskańskich 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do grilla

Karo in the Kitchen
Stir fry z kurczakiem i pomarańczami 187

stir-fry możecie być pewni, że będzie to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Tym razem chciałabym wam zaproponować takie właśnie danie z piersią z kurczaka (lub indyka), warzywami i pomarańczą. Wiem, że nie wszyscy są przekonani do łączenia w daniach mięsa z owocami, mogę jednak zapewnić, że taki mariaż jest naprwdę udany i godny polecania(...)350g piersi z kurczaka (lub indyka) 1 średnia cebula 1 – 2 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej

Codzienne Gotowanie
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 108

Polecam! 2 średnie cebule  1 listek laurowy 2 goździki pół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili) 1-2 łyżki mielonych(...)woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając

Codzienne Gotowanie
Curry z kurczaka z bananem w sosie kokosowym 90

swiezego imbiru (okolo 1cm) 1 papryczka chili 2 swieze pomidory lub puszka krojonych pomidorow (uzylam passaty/przecieru pomidorowego) puszka mleka kokosowego sok z polowy limonki 30dkg piersi z kurczaka lub indyka pol szklanki rodzynek 3 lyzeczki kurkumy 3 lyzeczki przyprawy cury 3 banany sol, pieprz oliwa do smazenia Na glebokiej patelni rozgrzac olej i przesmazyc ziarna kuminu i kolendry az zaczna(...)Smazyc az cebula sie zeszkli, mieszac od czasu do czasu, w razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Nastepnie dodac rodzynki i pokrojona w kostke wielkoscie kesa piers z kurczaka (indyka), smazyc az miesco zrobi sie biale. Dodac pomidory i banany pokrojone w grube plastry, wlac mleko kokosowe, doprawic kurkuma i przyprawa curry. Gotowac na niewielkim ogniu az smaki sie polacza

Codzienne Gotowanie
Roladki drobiowe ze szparagami 144

lekkie danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje. Ponieważ zbliża się sezon na szparagi pomyślałam, że przyda się taka oto inspiracja.  Składniki : 3-4 piersi z kurczaka lub indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki serka Philadelphia zielone pesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą

Codzienne Gotowanie
Omlet po tajsku 214

późnego śniadania, które je się właściwie w porze lunchu - brunch. Dziś postanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka.  Składniki :  3 jajka 2 łyżeczki sosu rybnego 1 szalotka kawałek świeżego imbiru 1-2 ząbki czosnku 1 lub 0,5 papryczki chilli (zależnie od smaku) 2 łyżki sosu(...)sojowego kilka kropli soku z limonki 100-150g mięsa mielonego z indyka sól, pieprz Przygotowanie :  Jajka z 1 łyżeczką sosu rybnego, solą i pieprzem dokładnie rozkłócić w miseczce. Na patelni roztopić łyżkę masła i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodać mięso i chwilę

Codzienne Gotowanie
Papryka faszerowana z fetą 115

Szybki obiad na ciepło, ciekawa przekąska bądź kolacja. Jest wiele opcji podania papryki faszerowanej. Dzisiaj będzie z mięsem z indyka, suszonymi pomidorami i oczywiście z fetą. Składniki : * 2-3 czerwone papryki * łyżka oliwy z oliwek * 350g mięsa mielonego z indyka * cebula * ząbek czosnku * 7-8 suszonych pomidorów  * 100g ryżu białego lub brązowego * 50g sera feta * ulubione zioła - u mnie

Magiczne Życie Marty
Zupa paprykowa 131

roczna zjadła ze smakiem babciną dobrą zupę. Ja ze względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb. Składniki: 1 kość szyja z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g  tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki płatki chilli sól pieprz Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać liść laurowy , ziele angielski , sól .  Gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać

O kuchni z uczuciem
Kaczka – porady 260

sobie z podzieleniem całego kurczaka na części – nogi, piersi (z filetowaniem lub bez), skrzydła, grzbiet… Jesteśmy bowiem z doświadczenia przyzwyczajeni do anatomii kurczaka, nawiasem mówiąc bardzo zbliżonej do indyka, perliczki czy bażanta. Okazuje się jednak, że wielu „mistrzów rozbioru kurczaka” polegnie z kretesem, gdy po raz pierwszy będą musieli podzielić kaczkę lub podobną do niej gęś. Skutki bywają naprawdę(...)opłakane. Dlaczego? Z jednej strony i kurczak i kaczka to ptaki, więc różnice anatomiczne nie mogą być aż tak wielkie. Jednak inaczej niż kura domowa czy indyk, kaczki i gęsi wywodzą się z dzikiego ptactwa wodnego , a to jednak skutkuje niby subtelnymi, a jednak ważnymi różnicami. Na pierwszy rzut oka uwagę zwracają np. płaski kształt tułowia czy znacznie rozbudowany gruczoł

Kulinarna Pokusa
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 271

tego co w niedzielę w domu znalazłam ;) Powstała szczerze przepyszna zupa, która już zdążyła zniknąć a pytania czy jest dalej są :)    Zupa ziemniaczana   1 golonko z indyka  60 dkg ziemniaków  2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 4 ząbki czosnku  30 dkg boczku wędzonego  1 kawałek kiełbasy  5 szt ziela angielskiego(...)liście laurowe 2 litry wody  majeranek suszony odrobina soli  łyżka pieprzu mielonego  4 łyżki mąki 3 łyżki oleju   Golonko z indyka wkładamy do garnka z wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjęłam odkroiłam mięso z kości, pokroiłam drobno i wraz z całą kością włożyłam

Kuchnia na wzgórzu
Bakłażan pieczony faszerowany 107

jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą.  Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Składniki: 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina) 1/2 kg pieczarek 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego 2 średnie cebule

Kuchcik gotuje
Rolada ze szpinakiem 139

mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g mozarelli 3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić (szpinak może być zarówno(...)jest bardziej soczysta i tą polecam dla tych, którzy nie lubią zbyt suchego mięsa. Roladę ze schabu pieczemy 1,5 godziny (wprost proporcjonalnie do wagi mięsa), natomiast roladę z indyka nieco krócej, godzina powinna wystarczyć. Przez pierwsze pół godziny temperatura pieczenia powinna wynosić 200 stopni, po tym czasie trzeba ją zmniejszyć do 170 stopni. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasztet wielkanocny 166

Pasztet tradycyjny, stworzony i dopracowany przez moją wspaniałą mamę. Ten smak nierozerwalnie łączy się dla mnie z Wielkanocą, najlepiej jeszcze w złączeniu z chrzanem i ćwikłą. Pasztet wielkanocny 1kg indyka (udo) 0,5kg wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem 5 jajek 1 gałka muszkatołowa pieprz, sól(...)smaku plastry słoniny/olej Indyka i wołowinę wrzucamy do zimnej wody z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania (na ostatnie 20 minut) wrzucamy obrane warzywa i wątróbkę. Mięso z warzywami i bułką mielimy, dodajemy jajka, startą gałkę muszkatołową i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy, najlepiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szparagi w bekonie i piersi indyka. 132

Szparagi od pewnego czasu zaczęły dość często bywać na talerzu u mnie w domu. Tym razem spróbowałam zapiec je w mięsie i wyszły bardzo smaczne. Składniki: filety z indyka - 5 plastrów, kilka szparagów, tak by było po 4-6 sztuk w jednym filecie, 5 plastrów bekonu lub boczku, mały kawałek startego masła, ser żółty starty ( ja miałam 140g), oliwa(...)oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: F ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć.   Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.    Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów. Same końcówki szparagów obsypać startym masłem

W kuchni u Moniki