ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:197/476)

Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 198

miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi(...)wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja

Moja Micha
Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką 187

fanów koziego sera :) A może spróbujesz tych pierogów? RAVIOLI Z PIECZARKAMI, PODGRZYBKAMI I RICOTTĄ PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM Składniki (około 25 sztuk): Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka(...)cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Składniki na ciasto zagnieć na stolnicy, ulep kulę i przykryj ją odwróconą miską na 30 minut. Porcje ciasta rozwałkowuj na grubość 2 mm. i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce lub łyżeczce farszu (w zależności od wielkości kółek ciasta) i zlepiaj mocno brzegi, nadając kształt pierogów. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 3 minut

Delicious Place
Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną 142

solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 164

Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną

Gotowanie jest łatwe
Pieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką 158

mnie genialne były solo, Małżon stwierdził, że z jakimś sosikiem były by lepsze a tak naprawdę sprawdzą się wspaniale jako paszteciki do barszczu na święta. Pieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką ciasto: po 250 g twarogu i mąki pszennej 125 g zimnego masła łyżeczka soli farsz: 1,5 cebuli, pokrojonej w piórka + podobna ilość podartych na paseczki boczniaków(...)piórka podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju razem z boczniakami i przyprawami, na średnim ogniu aż cebula stanie się szklista. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wykrawamy kółka. Na każe kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Brzegi sklejamy a pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C a pierogi smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z kremem rafaello i truskawkami 775

Nareszcie są moje ulubione owoce czyli truskawki. Nie wyobrażam sobie by nie korzystać z tej okazji i nie upiec z nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek

Ala piecze i gotuje
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 211

sól i pieprz do smaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy  5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz(...)sklejać brzegi  Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie  Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką. Inspiracja "Przekąski i przystawki

Proste Potrawy
Sezonowe desery i ciasta na sierpień – 25 PRZEPISÓW 89

danego przepisu. Budyniowiec z arbuzem – ciasto budyniowe na zimno Wyjątkowy budyniowiec z arbuzem, czyli pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia. To połączenie kremowego budyniu, kruchych waflowych rurek i soczystego arbuzowego… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto malinowe bez pieczenia – ciasto z kwaśną śmietaną Jeśli jesteś miłośnikiem malin, to mam dla Ciebie przepis na ciasto, które sprosta Twoim oczekiwaniom i pozytywnie zaskoczy(...)borówkami. Deser podałam w słoiczku deserowym z kolekcji… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS Przepis na wyjątkowe pierogi z malinami! To połączenie soczystych malin, słodkiej czekolady i kremowej kaszy manny sprawia, że pierogi rozpływają… ZOBACZ PRZEPIS Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki To proste i pyszne

Via Gusto
Domowe nachos z paluchami z szynką 170

schwarcwalckiej 1 jajko pozostałe: dip serowy 1 papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp(...)stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić. Paluchy: Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blaszcze na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnikka nagrzanego 200 stopni na 20 minut. Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono

wesoła kuchnia
Pierogi z bobem i osycpkiem 152

moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne ! Składniki: Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko Około 1 szklanki dość ciepłej wody Farsz: ½ kg bobu-u mnie mrożony 30 dag chudego gotowanego boczku(...)przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane okrasą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Nieco inne pierogi 248

bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe(...)gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz. możemy wrócić do ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny

Ratunku obiad
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 205

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej(...)łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy

Magiczne Życie Marty
Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim 138

albo wykorzystać surową białą kiełbasę - tak będzie nawet szybciej.   Polecam również inne przepisy: Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem   Pielmieni Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim  Czebureki z mięsem Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 jajko 200ml wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 200g(...)niedźwiedziego lub 1 łyżka suszonego sól pieprz majeranek 70ml zimnej wody albo 500g surowej białej kiełbasy Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią i odstawić do 20 minut. Mięso zmielić, dodać wodę, wyrabiać aż mięso stanie się

Obiad gotowy
Pierogi z łososiem pełne ziół i miłości 43

miłość opatulona delikatnym ciastem w kolorze miłego uczucia. Pamiętajcie koniecznie, by karmić się miłością codziennie, bo tylko tak będziecie mogli posłać ją dalej ♥ Pierogi z łososiem, szpinakiem i ziołami na ok. 30 szt Potrzebujesz: Ciasto: 300g mąki pszennej + do podsypania 100ml oleju 2 szczypty soli 160ml ciepłej wody 1 łyżka buraka startego na najmniejszych oczkach / 2 łyżki czystego soku(...)Ciasto 1. Mąkę wymieszaj z olejem, startym burakiem i solą. 2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. 3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min. 4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm. 5. Wycinaj koła (np. szklanką), nadziewaj łyżeczką farszu i zlepiaj pierogi

Kuchnia w Słońcu Skąpana