zupach (poza rosołem oczywiście), nie smakuje mi tak bardzo jak kiedyś. Częściej wybieram ryż i kasze. Dzięki diecie My odkryłam właśnie kaszę jaglaną, którą dodaję nawet do zwyczajnych sałatek, na przykład z sałatą lodową. Poza tym mam jej w domu jakieś 2 kilo, więc ładuję obecnie gdzie się da. Kaszę, kaszę. Zastanawiam się właśnie czy mam tę zupę wrzucić(...)Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 1,2 l wody 700 g gęstej passaty pomidorowej 2 marchewki (jeżeli jesteście na diecie przeciwgrzybiczej, pomińcie je) 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół małego pęczka koperku 2 łodygi dymki (lub więcej) 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie) 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej sól
KardamonovySmaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)tego niezwykłego owocu! Inne koktajle znajdziecie tutaj ! Koktajl bananowo-czekoladowy Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 banan ½ gruszki (ewentualnie banana) ½ awokado 1 łodyga selera naciowego lub garść listków szpinaku 3 łyżeczki surowego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Autor: Córka
Moja Mama Gotujeprawda? Ta sałatka to fajny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Na grzanki możecie zużyć zarówno biały chleb, bułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki! Składniki / na 2 porcje: różyczki z 1 brokuła (łodygę zostawiamy do placków na czwartek) 100 g jarmużu pociętego(...)Przepis na pilaw z dynią i suszoną śliwką Niedziela - Parmigiana selerowa Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażana, przełożonego serem i sosem pomidorowym. Ja zrobiłam jej wersję na bazie selera korzeniowego. Plastry selera opanierowałam i usmażyłam jak kotlety schabowe, a następnie zapiekłam z pomidorowym sosem i serem. ➤ Kliknij - Przepis na parmigianę selerową *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW
Chilli Czosnek i Oliwamłodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek” robię surówki lub sałatki. Fetę i rzodkiewki ostatnio dość często mam w lodówce, więc wiadomo było co wyląduje w misce z kapustą. Płatki migdałów z kolei były w ogóle nieplanowane, ale My zeżarł cały łuskany(...)cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy i od razu podajemy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Artykuł Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą
KardamonovyWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota(...)zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno
W kuchni Karmel-itkimłodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek” robię surówki lub sałatki. Fetę i rzodkiewki ostatnio dość często mam w lodówce, więc wiadomo było co wyląduje w misce z kapustą. Płatki migdałów z kolei były w ogóle nieplanowane, ale My zeżarł cały łuskany(...)cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy i od razu podajemy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka z młodej kapusty z porem Surówka z młodej
KardamonovyWiele hałasu o nic – bo karczoch to taki szlachetny chwast. Ale ma w sobie to coś, dlaczego warto go uprawiać, umieć przyrządzić i jeść . Karczoch ma
Karo in the Kitchenzdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania(...)kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie
Poezja Smaków - blog kulinarnydodać tymianek, czosnek, sól i doprowadzić do temperatury 70-80 stopni. Do oliwy włożyć kawałki pokrojonego łososia i konfitować (gotować w tłuszczu) 7-10 minut. Na przygotowanego łososia położyć seler naciowy, cienki płatek czerwonej papryczki jalapeno, połówkę winogrona i 2 listki kolendry. Łosoś a'la tataki: 300 g łososia, mango, kilka listków mięty imbirowej, 2 łyżki czarnego sezamu, Łososia pokroić(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga
królestwo garówdodać tymianek, czosnek, sól i doprowadzić do temperatury 70-80 stopni. Do oliwy włożyć kawałki pokrojonego łososia i konfitować (gotować w tłuszczu) 7-10 minut. Na przygotowanego łososia położyć seler naciowy, cienki płatek czerwonej papryczki jalapeno, połówkę winogrona i 2 listki kolendry. Łosoś a'la tataki: 300 g łososia, mango, kilka listków mięty imbirowej, 2 łyżki czarnego sezamu, Łososia pokroić(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga
królestwo garówpotrawa popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Aby stworzyć jego wegańską wersję potrzebujemy… ZOBACZ PRZEPIS Makaron z BROKUŁEM, SELEREM NACIOWYM i PIECZARKAMI (wegański) Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego,… ZOBACZ PRZEPIS Makaron z aksamitnym sosem z soczewicy Lubisz makaron z sosem? Na pewno spodoba(...)przekąska z ciasta francuskiego SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? Kokosowe ciasta, ciasteczka i desery – 15 PRZEPISÓW RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami Sałatka z makaronem z zupek chińskich! Z papryką, kukurydzą i ogórkiem
Via GustoMiody Wileńskich . Zacznę od oleju roztoczańskiego – tłoczony na zimno z nieoczyszczonych ziaren rzepaku, pachnie tak pięknie (zapach ten przypomina mi prażone orzechy ziemne), że od razu podlałam nim sałatkę :). Ma piękny, bursztynowy kolor i niezwykle przyjemny smak. W paczce znajdziecie też jeden produkt niejadalny, ale za to jak bardzo praktyczny – naturalne mydło od Herbs and Hydro . Ja dostałam wersję(...)pewno wszystkie są pyszne! W mieszance znajdziecie takie smaki jak mięta (mięta pieprzowa, ogrodowa, polna), Detox (nasiona anyżu, nasiona kopru włoskiego, kardamonu, korzeń lukrecji, nasiona kolendry i selera), oraz Lemon, gigner&mauka honey (korzeń imbiru, lukrecji, kwiat dzikiego bzu, nasiona fenkuła, liść werbeny cytrynowej, korzeń kurkumy, aromat olejku cytrynowego, liść mirtu cytrynowego, cytryna, aromat miodu manuka). Ostatnia herbata
Fill The Bowlkoloru, a pomidory zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dwoma kromkami pieczywa. Drugie śniadanie: Sałatka z ciecierzycy i ogórka (porcja na dwa dni) [ 332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] 200 g ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży(...)Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal/ W: 96 g/ B: 17 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa
365 dni dookoła kuchni