szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:203/407)

Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 289

Szynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da

Karo in the Kitchen
Leczo 188

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa

Lena Gotuje
Jajeczne serca na śniadanie 169

Śniadanie zjedzone? Mam nadzieję, że nie, bo mam pyszną propozycję. Szybkie, smaczne i kolorowe. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto. Jajeczne serca na śniadanie 2 parówki cienkie

Gotuję Testuję
Jajko na szynce 140

Jak już kiedyś mówiłam ,przepadam za jajkami ,ma się rozumieć za tymi dobrymi . W tygodniu przynajmniej 3 śniadania  mam z jajek lub z dodatkiem jajka

Eli Gotowanie
Rolowane Małe Kanapki 190

Rolowane małe kanapki są świetną alternatywą dla imprezowych kanapek. Ładne niewielkie i pyszne a przy tym ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień

Mama Gotuje
Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami 203

Dziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis. składniki: 300 g mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki wody letniej

Monia miesza i gotuje
Domowa pizza XL 225

Skoro dzisiaj dzień pizzy więc zapraszam na pizzę, taką najprostszą wersję ze znanymi dodatkami. składniki: 3 czubate szklanki mąki 50 g drożdży 1 szklanka letniej wody

Monia miesza i gotuje
Wieprzowina po wietnamsku 127

Kiedy nie miałam czasu na długie gotowanie, ani ochoty na kolejny gulasz z wieprzowiny wpadłam na pomysł ugotowania wieprzowiny w azjatyckim stylu. Mięso po azjatycku przygotowywałam już wiele razy, stąd też mój pomysł na to danie. Przyznam szczerze, że wieprzowina po wietnamsku skradła nasze serca i w najbliższych dniach znowu wyląduje u nas na talerzu! Do przygotowania tego dania użyłam(...)plastrów schabu bez kości. Myślę jednak, że np. szynka wieprzowa pokrojona na plastry też się sprawdzi. Wieprzowina po wietnamsku ma pikantny, słony i lekko słodki smak, który idealnie łączy się np. z kaszą lub makaronem. U nas ostatnio było mocno pikantne, bo zmęczona po całodziennej wyciecze zamyśliłam się i sypnęłam trochę za dużo chili :)) Ale ilość, którą podaję w przepisie

Gotujemywdomu.pl
Forszmak lubelski 235

dodatkiem boczku wędzonego i ogórków kiszonych. Dodatkowo specjalnie dla dzieci są ziemniaki - można je wymieszać z forszmakiem, można je podać oddzielnie. Zapraszam serdecznie do spróbowania! pół kg. wieprzowiny (np. szynka) 20 dag wędzonego boczku 3 duże ogórki kiszone 2 cebule 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był  rosół z królika ) sól pieprz czarny(...)usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką. Podawać posypane natką pietruszki lub startym żółtym serem (ale niekoniecznie). *forszmak można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta ze szparagami alla fontina 156

tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końce. W szerokim naczyniu zagotuj wodę (tyle żeby przykryła szparagi), posól. Wstaw do wrzątku szparagi. Gotuj około minuty. Odcedź. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Krok 2 W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać. Ciasto rozwałkuj

Niedzielny kucharz
Pizza ze szparagami i porem. 150

tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem(...)odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części

zadanie-gotowanie
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 176

minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą

Kuchnia Ellie
Jajka faszerowane rukolą 318

Jeśli poszukujecie błyskawicznej przystawki, albo macie ochotę urozmaicić swoją kolację to polecam Wam jajka faszerowane rukolą . To połączenie delikatnego smaku jajek z odrobiną ostrości, którą nadaje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 200

zobowiązuje do dyspensy i odrobiny zapomnienia... Na tak nadziewane rurki makaronowe naszło mnie już dawno. Przyznam, że raz już nawet próbowałam zrobić, ale w momencie gdy włożyłam makaron do gotującej wody, dzieci mnie tak zakręciły, że z minuty zrobiło się 8, a wtedy z wody nie było już co wyciągać. Podgotować trzeba koniecznie, bo nigdy nam tak makaron nie zmięknie(...)smakowały, że zniknęły w mgnieniu oka, co akurat mnie bardzo cieszy. Lubię, kiedy talerze pozostają puste! Składniki na 10 sztuk:  10 sztuk makaronu cannelloni 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej + do panierowania ½ szklanki mąki pszennej 2 małe jajka Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia     Składniki na sos pieczarkowy: 300g

Kuchnia w czekoladzie
Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym 126

jajka sól farsz: gotowane mięso drobiowe kury z rosołu ( 3 szklanki ) warzywa z rosołu ( marchew,pietruszka,cebula,seler) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 kostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny(...)posypanym mąką blacie, podkładce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto nie będzie się kleić jeśli ręce posypiecie obficie mąką. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy na nią knedle. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Sos pieczeniowy przygotowujemy w dowolny sposób. Ja zazwyczaj korzystam z tego, który pozostaje mi po pieczeni. Na gorąco wlewam go do słoika

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania