wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje! Składniki: Spód: 1,5 szklanki płatków gryczanych(...)całość mieszamy, również delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć
Kuchnia MagdaLenytortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 12,5 dag masła lub margaryny 2 łyżki ciemnego kakao pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około(...)wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki. 6. Podanie: Gotowy sernik
IzabelawkuchniSzukałam ostatnio pomysłu na sernik i wpadł mi w oko sernik z musem z pieczonych śliwek z Moich Wypieków. W związku z tym, że chciałam skrócić nieco czas przygotowania zrobiłam mus ze śliwek duszonych, ale myślę, że wyszedł równie smaczny jak autorce przepisu oryginalnego. Sernik jest bardzo delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, a połączenie(...)musem śliwkowym to naprawdę strzał w dziesiątkę. Polecam. SERNIK z MUSEM ŚLIWKOWYM Składniki: spód: 160 g herbatników 40 g masła warstwa serowa: 500 g sera białego 250 g śmietany 30% 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki mus śliwkowy: 250 g śmietany 30% 300 g śliwek węgierek sok z 1/2 cytryny cukier puder
Bon appetit mon amieSernik potrójnie malinowy. Jedna porcja malin przetartych w serniku, druga porcja malin dodana do sera, trzecia porcja w postaci sosu i dekoracji.Sernik mocno malinowy. U mnie nie doczekał etapu chłodzenia w lodówce bo wcześniej został zjedzony. spód: 150 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 100 g masła 1/4 szklanki cukru masa serowa: 90 dkg sera twarogowego(...)żeby wytworzyła się para. Sernik piekę 20 minut, po czym zmieszam na temp 130 stopni i piekę jeszcze 40-45 minut.Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w nim do ostygnięcia. Potem wkładam do lodówki żeby stężał. Mój sernik nie doczekał następnego dnia bo zjedzony został jeszcze tego samego. sos malinowy: Maliny przekładam do garnka
wesoła kuchniapieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty wsypać opakowanie miechunki "złote owoce" Bakalland dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem wmieszać w sernik forma 29x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na ciasto delikatnie wyłożyć sernik, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec(...)około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków ............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale jedzie w świat razem ze mną. Koniec końcem mała jego część wróciła zemną, więc udało się zrobić zdjęcie i się z Wami podzielić. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki(...)następnie pianę ubitą ze szczyptą soli. Całość wylewamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy. Łyżeczką nakładamy konfiturę w kilku miejscach, po czym przeciągamy trzonem np. łyżki w różne strony tworząc wzorki. Sernik przykrywamy folią aluminiową (nie do końca szczelnie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na ok 90 minut (grzałka góra-dół). Po godzinie ściągamy folię, by wierzch sernika
Kuchnia w czekoladziewstawić do zamrażalnika na około 10 minut. 6. Z krótko podgotowanych malin odważyć 250g i dodać je do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. 7. Pozostałe maliny zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować je w blenderze i przetrzeć(...)przez sitko. 8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia. Wymieszać razem mus z malin, galaretkę i wylać ją na wierzch schłodzonego sernika. Sernik znów wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, patrz FILM ) i położyć na paterze. Wierzch sernika ozdobić
Mała Cukierenkaświeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu i osączeniu ); można też użyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego(...)połączenia. Masę serową wylać na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Na wierzchu poukładać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 150° - 160°C przez około 75 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na kilka godzin
Opowieści z piekarnikaDieta bezmleczna nie oznacza, że musimy zrezygnować z ciast i słodyczy! Możemy zrobić nawet roślinną wersję sernika na zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami(...)masę. Dodajemy maliny, syrop klonowy, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 150 ml śmietanki kokosowej oraz odrobinkę soli. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku” prawie niewyczuwalne, a nadają mu idealną konsystencję. Masę malinową przekładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi malinami. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Gotowe
Dieta bez mlekawreszcie trafiłam na dwa super przepisy. Jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami i ten właśnie zamieszczę :)). Dzięki brzoskwiniom, które puszczają swój sok wgłąb sera podczas pieczenia, sernik ten jest wyjątkowo wilgotny co bardzo sobie cenię. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość przygotowania co w dzisiejszych czasach jest bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka roboty(...)wrażenia bezcenne :)). Sernik z brzoskwiniami Ciasto 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko zagnieść 3/4 ułożyć na blaszce a resztę schłodzić w zamrażalce. Masa serowa 1 kg półtłustego sera raz zmielonego 1 jajko 1 budyń śmietankowy 0,5 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń
Pieguskowa Kuchniacytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez żelatyny i bez jajek – na bazie serka mascarpone. Jego konsystencja i smak bardziej przypominają jednak kremowy mus niż sernik. Jest cudowny i wyjątkowo lekki. Możecie do niego użyć oczywiście zupełnie innych owoców, ale owoce jagodowe sprawdzają się tu najlepiej. Zachwyci każdego – mi tak smakował, że wkrótce zamierzam(...)miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników
Poezja smakuchce się godzinami moczyć fasoli, potem jej gotować, blendować itd. , już Wam zdradzam, mianowicie ziemniaki idealnie się sprawdzą, tak tak, kartofle, pyry, jak zwał tak zwał. Tern prawie sernik jest na kruchym, czekoladowym spodzie, ale nie takim bardzo się kruszącym i nie wymagającym wałkowania (uff, nie cierpię tego), a sama masa „serowa” jest idealnej konsystencji(...)maziowata i nie za twarda, po prostu ideał. Testowałam na rodzicach, mówiąc że zrobiłam sernik, nie skapnęli się że z zimniaków, i nawet nie mam zamiaru ich uświadamiać ps. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego
greenscarfchyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy sernik, do lekkich dietetycznych on nie należy, ale jak to mówią, nie trzeba zjeść od razu całej blachy :) Sernik smakował i szybko znikał z talerza :) Składniki: spód 250 g herbatników(...)serową wylać na spód piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 1 h w kąpieli wodnej (na niższym poziomie ułożyć miseczkę z wodą) po upieczeniu zostawić sernik jeszcze na ok 5-10 min Smacznego
Gotowanie z pasjąrazem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Składniki na sernik na zimno z brzoskwiniami: paczka herbatników (100 g) puszka brzoskwiń 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 300 ml śmietany 36% pół szklanki cukru 3 galaretki (dałam dwie brzoskwiniowe i jedną wiśniową(...)wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy masę serową. Wygładzamy i wkładamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia. Po jakiś 2 godzinach sernik wyjmujemy z lodówki (powinien być już sztywny). Na niego ostrożnie wylewamy ostygłą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Sernik na zimno z brzoskwiniami Artykuł Sernik
e-PrzepisyKulinarnelimonką. Nic tylko jeść. A do tego naprawdę szybki w przygotowaniu. Mi w miksowaniu pomagała córeczka. Robienie słodkości z takim małym pomocnikiem, to sama radość Zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) i… życzę Wam miłego dnia. Składniki: ( na tortownice 26 cm lub kwadratowa tortownica 24×24) 1 kg dobrego sera(...)wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik) Na biszkopcikowe dno wykładamy całą masę serową. Na wierzch ciasta (delikatnie wciskając) wykładamy pokrojone w kostkę (lub dowolnie) obrane nektarynki. Sernik wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż
Słodkie okruszki