czekał na mnie minimum 10 lat. Już mówię, dlaczego tak długo. Otóż 10 lat temu dziadki kolekcjonowały pewne czasopismo. Przeglądając bardzo pobieżnie gazetę natknęłam się na przepis na sernik. Wtedy kuchnia, gotowanie czy też pieczenie niezbyt mnie interesowało. W piątek jednak naszła mnie ochota właśnie na serniki- jako, że jestem ich wielką wielbicielką. I wtedy przypomniał(...)koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki Aninowych przepisów czeka na wstawienie na bloga. Jako pierwszy proponuję Wam sernik. Jest trochę nietypowy bo składający się z 3 składników. Widziałam sporo różnych przepisów na ten sernik. Byłam trochę sceptycznie nastawiona ale postanowiłam go wypróbować. Pozmieniałam tylko trochę proporcje i zrobiłam go po swojemu. Podczas pieczenia mój serniczek bardzo wyrósł a potem opadł i musiałam(...)troszkę ściąć bo wyszły góry i doliny;) Może nie wygląda idealnie ale za to w smaku jest wyśmienity i bardzo delikatny i puszysty. Jak obłoczek. Polecam :) Sernik podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice. Składniki w temp. pokojowej: 5 jajek 300g serka kremowego (np. Bieluch) 200g białej czekolady Tortownicę (śr.18cm) owinąć z zewnątrz folią aluminiową gdyż sernik
Smakołyki Asipomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić. Mus śliwkowy: 300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych(...)połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić
Czerwień i błękitSernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny(...)wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na jeszcze ok. 15 minut. Polewa kajmakowa: Masę kajmakową wymieszać łyżką z masłem i podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Zimny sernik polać przygotowaną polewą i ozdobić posiekanymi migdałami. Sernik przechowywać w lodówce. Schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem
Bulliodanie? Mnie często budzą ciasta... były już muffiny, brownie a teraz przyszedł do mnie z samego rana sernik... ale nie żaden wymyślny...to musiał być klasyk... z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami Składniki na formę o średnicy ok 27 cm: Ciasto: kostka masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Sernik(...)owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą część rozwałkowujemy na 2/3 mm i wykładamy nim dno i brzegi formy - wkładamy do lodówki na 2 godziny. Sernik: Jajka ucieramy z cukrem aż się rozpuści po czym dodajemy porcjami ser. Gdy masa będzie gładka dodajemy roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę
sierotka maRysia w kuchniserową umieszczamy w misie miksera i miksujemy około 5 minut, aż składniki bardzo dokładnie się połączą. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 50-60 minut. 3. Gdy nasz sernik powoli kończy się piec, przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy około 5-7 minut, aż masa będzie gęsta i jednolita. Białka wykładamy na upieczony(...)sernik i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Ten moment jest najważniejszy - musimy bacznie obserwować bezę, aby z białej zamieniła się w złotą, ale żeby nie stała się zbyt spieczona - wówczas rosa nam nie wyjdzie. 4. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do całkowitego ostygnięcia. Już po około godzinie można zauważyć pierwsze kropelki
My Culinary Artsztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia). Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C. W sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie(...)wyjąć i wystudzić. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadyniowy jest moim zdaniem obłędny. Maślany spód i przyprawa korzenna sprawiają, że to ciasto jest za razem ostre i delikatne. No i ten kolor (w zależności od rodzaju dyni sernik może być żółto złoty jak u mnie lub pomarańczowy jeśli dodamy bardziej intensywnej w barwie dyni :)). Do sernika używamy puree z dyni z tego przepisu . Sernik jest(...)się go dość szybko, piecze stosunkowo długo no i należy poczekać aż porządnie się schłodzi (około 12 godzin). Jednak na efekty warto poczekać. Moja rodzina dzielnie czeka Nowy post Sernik dyniowy pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcemąki również. A o tłuszczu w ogóle możemy zapomnieć. Ale czy pomijając te składniki, nadal uda nam się przygotować smaczny wypiek? No pewnie. Wystarczy trochę pokombinować. Do mojego zdrowego sernika użyłam zamiast ciasteczek - zmielone orzechy, dzięki czemu ciasto zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć(...)piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się. Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNiby lato za nami, a jednak są sposoby by je przywołać. To właśnie sernik jagodowy. Cudowny kolor i smak tego ciasta przeniosą was w czasie do upalnych dni :). Sernik jagodowy nie jest skomplikowanym wypiekiem, a jednak robi wrażenie. Serniki tego typu robi się na ciasteczkach i najlepsze są do tego ciasteczka pełnoziarniste digestive . Niestety bardzo trudno(...)teraz dostać. Znalazłam jednak godnego ich następcę są to ciastka pełnoziarniste Krakusa . Naprawdę idealnie się sprawdzają do serników. Nowy post Sernik jagodowy pojawił się w Wypieki i Rumie
Wypieki i Rumieńcerozpuszczoną żelatyną oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia. Sernik najlepiej przygotować wieczorem(...)odstawić go na całą noc do lodówki. Można użyć innych owoców, zarówno do sernika jak i na wierzch, pamiętajmy tylko o dobraniu odpowiednich galaretek i olejku zapachowego
Kuchnia w czekoladzieowoców. Sernik na zimno z galaretką i owocami Składniki ½ paczki biszkoptów 3 galaretki (smaki i kolory wg uznania) 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200g) owoce (ja wybrałam nektarynki) Sernik na zimno z galaretką i owocami - przepis Wykonanie Na dnie blachy do pieczenia lub tortownicy (średniej wielkości) układamy biszkopty. Mogą być w całości lub pokruszone. W misce rozrabiamy galaretkę(...)mamy różnokolorowe galaretki wlewamy je pojedynczo czekając aż każda stężeje. Na końcu rozpuszczamy galaretkę na wierzch wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na zastygniętym serniku układamy owoce. Gdy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią owoce i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu galaretki sernik jest gotowy do podania. Sernik na zimno z galaretką i owocami
Pyza i Surówkacreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Sam sernik jest superdelikatny. Warstwa lejącego się karmelowego syropu sprawia, że to grzeszna uczta. Ale doprawdy warta mąk piekielnych. Sernik jest gładki w smaku i fakturze. Nie pęka. SERNIK Z KARMELOWYM SYROPEM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko(...)jajka - 1 łyżka mąki pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki łączymy. Nie miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało). Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez
Życie zamknięte w smakujak pisze autorka znalazłam u Ani [ klik ] i zauroczył mnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem nie spróbować. Pozmieniałam trochę po swojemu i sernik, pyszny wyszedł z pieca. Sernik jest wariacją na temat żydowskiego kugla, który w wersji podstawowej też wart jest wypróbowania ale o tym kiedy indziej. Teraz sernik, pyszny(...)aromatyczny, zapraszam. Sernik z makaronem i wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebardzo, ale i też nie opada i nie pęka. Jest aksamitny i kremowy. Zatem po kolei: 1. Na początku musimy przygotować szczelną formę, w której zamierzamy piec nasz sernik. Nie może ona przeciekać! Jeśli kiedyś zdarzyło się, że podczas pieczenia przepuszczała ona tłuszcz lub zawartość, którą do niej wlaliśmy, np. masę serową, to należy z niej zrezygnować(...)Teraz należy formę dobrze owinąć (od zewnątrz) folią aluminiową tak, aby woda nie przedostała się do środka. Wykonując tą czynność polecam, aby w blaszce był już spód naszego sernika, dzięki czemu unikniemy niepotrzebnych problemów, np. przedziurawienia się folii. 4. Tak przygotowaną blaszkę z ciastem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego (można zastąpić formą) i dopiero teraz masę serową przelewamy na spód
Nastoletnie Wypiekanie