ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:237/476)

Serowe poduszeczki z nadzieniem 1239

nich położyć po odrobinie nadzienia (zależy jak duże będą ciastka), przykryć pozostałymi kawałkami i mocno docisnąć brzegi.  (Użyłam gadżetu do robienia pierogów. Wierzch można delikatnie naciąć, aby nadzienie nie "wchłaniało się" w ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć papryką w proszku. Piec około 15-20 minut

Di gotuje
Chińskie pierożki z mięsem – przepis 114

dziś chciałabym wam polecić i zaprosić do jego wypróbowania. Polacy bardzo lubią pierogi , dlatego chciałam was namówić do przygotowania pierożków w stylu azjatyckim. Do ich przygotowania i oczywiście jedzenia można zaprosić całą rodzinę. Przy wspólnym lepieniu czas mija szybciej i atrakcyjniej a Wspomnienia powstają w domu. Pierogi te są faszerowane mięsem doprawionym wedle tradycji chińskiej kuchni. Pojawia się(...)pekińską. Potem czas na przyprawy. Do mięsa dodajemy sos sojowy jasny i ciemny, imbir, olej sezamowy oraz jajko. Zaraz potem wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka. Potem każde kółeczko faszerujemy, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 7-8 minut od momentu kiedy wypłyną. Następnie wszystkie składniki sosu mieszamy. Finalnie gorące pierożki podajemy w towarzystwie sosu. Partnerem

Dorota Smakuje
Pierogi z jagodami 159

szypułek, dobrze odsączyć. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z kapustą i serem 192

Poznajcie tę rzadko przyrządzaną wersję pierogów, oczywiście chodzi o składniki farszu, gdyż same pierogi jak pierogi, ale spróbujcie tego niecodziennego farszu, naprawdę polecamy, jarskie i smaczne pierożki warte polecenia! Składniki: 0,5 kg mąki 1 jajko 3 łyżki oliwy 1 szklanka wrzącej wody Składniki farszu: 1 kg kapusty słodkiej 0,25 dkg białego sera 1 duża cebula(...)pokruszyć i dodajemy również do kapusty. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinać krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy pierogi do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy, polewamy rozgrzaną oliwą aby się nie pozlepiały. Smacznego

kgwjanczewo
Walentynkowe serduszka buraczane 260

Walentynki są dniem miłości, być może trochę sztucznej, trochę na pokaz. Tak naprawdę kochajmy się codziennie i codziennie okazujmy innym dużo miłości. Mimo wszystko każdy z

Niezły Młynek
Pierogi z makiem 193

świątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto:   1 kg mąki   500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru(...)olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie:       Ciasto : Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.      Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy

Aga w kuchni
Ravioli z grzybami 212

korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką.  Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 209

mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią!  Co najmniej raz w tygodniu będę

Czarnawisienka
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 195

mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady

Czarnawisienka
Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 154

pierogami, więc dlaczego nie z jabłkami :) Poszperaliśmy w naszych starych przepisach i znaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi z ziemniakami z dodatkiem jabłek i sosem z musu jabłkowego na styl indyjski :) Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :) Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby) Farsz: 6-7 średnich ziemniaków(...)białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać

vegetanie
czebureki - czyli tatarskie po polsku 208

przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji wyszło mi 8 kółek wyciętych talerzykiem do kawy. Zrobiłam farsz. Cebulkę pokroiłam i to dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir(...)cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą - w miarę -  masę. Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko i to tylko na jednej połowie. Grubość farszu to ok. 1 cm.  Zostawiłam też brzegi ok. 1 cm, żeby można było porządnie zakleić. Zakleiłam i wywinęłam falbanki

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 230

momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami.  6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
PIEROGI Z MUSEM ZE SZPARAGÓW 144

Składniki na ciasto:  1. 300 g mąki pszennej   + mąka na podsypanie 2. 3/4  szklanka bardzo gorącej wody ( nie wrzątek)  3. 30-40 g stopionego masła  Składniki na farsz: 1. pęczek szparagów 2. pól kostki sera białego  3.   ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:  1. Składniki na ciasto połączyć(...)pozostałą częścią szparagów, przeciśniętym  czosnkiem.  4. Wymieszać składniki doprawiając do smaku.  5. Na każdy krążek ciasta kłaść łyżeczkę farszu, skleić boki i zrobić koronkę.  6. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować 3 min od wypłynięcia.  Podawać wg uznania, u mnie z kilkoma sztuk szparagów  owiniętymi

pieprzny smaczek
Owsiane pierogi z parowaru z brokułami 198

Blendujemy wszystkie składniki oprócz zielonej cebulki która dodajemy poszatkowana do zblendowanej masy.  Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy szklanka kółka, nakładamy na środek farsz i zamykamy, zaciskajac brzegi.  Włączamy parowar.  Do naczynia wkładamy papier do pieczenia.  Gotujemy pierogi około 10 minut

Szkrab Je Sam