paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym odkryciem kulinarnym jest dla mnie puree
To co kochamryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: ? 1 kg mięsa mielonego z indyka ? 2 cebule ? 2 szklanki ryżu ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża główka kapusty białej ? olej do smażenia ? 1 szklanka bulionu warzywnego
To co kochamwatpliwości, że to kalafior. Szczególnie polecana dla miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: ? 1 mały kalafior ? garść orzechów włoskich lub pekanów ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku
To co kochamSpecjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie
To co kochamzapiekanka. Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku z tym wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: ? 4 średnie bataty ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego ? 1 cebula ? 3 łyżki oliwy ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka majeranku ? 150 g sera żółtego Wykonanie: ? Bataty
To co kochamgotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Po ugotowaniu rosołu
To co kochamciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: ? kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata ? 2 litry wody ? 3 ząbki czosnku ? 3 listki laurowe
To co kochamzasmażana kapusta (a w sezonie młoda kapusta ze śmietaną) czy buraczki albo sos chrzanowy. Składniki na hreczanyki (około 10 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z indyka, w oryginale wykorzystuje się wieprzowe) 200 g kaszy gryczanej prażonej 3 jajka 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy
e-PrzepisyKulinarnezupy można wykorzystać dowolne mięso. Ponieważ moja zupa będzie również przygotowana dla dzieci, więc postaram się ją przygotować na delikatnym mięsie. Podstawą mojego buliony będzie królik, udko z indyka i kawałek cielęciny. Dodanie do wywaru różnego rodzaju mięsa sprawi, że będzie on znacznie bardziej aromatyczny. Zupa pomidorowa przepis Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Myjemy i wkładamy na dno garnka. Następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stole, robi na wszystkich duże wrażenie. Zrobiliśmy kalafior faszerowany pieczony w całości. Przepis na kalafior faszerowany pieczony w całości Składniki: 1 większy kalafior , 500 gramów mięsa mielonego – użyliśmy indyka, ale może być też wieprzowe czy wołowe. 200 gramów boczku w plasterkach, sól, pieprz. Jak zrobić kalafior faszerowany pieczony w całości? Kalafior umyj, następnie wytnij pieniek jak najgłębiej się
Kulinarna Polskapolędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk po cygańsku , żeberka w sosie miodowym , schabowe z curry , polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , filety z kurczaka w cieście naleśnikowym , krem z pomidorów i papryki , krem z pora , pierś
Rozdomowionawielkości 1 jabłko słodko-winne 1 puszka 400 g kukurydzy 1 słoiczek selera sałatkowego (słoiczek około 400 mililitrów) 200 g wędliny szynki lub innej – ja użyłam wędzonej piersi z indyka 4 jajka ugotowane na twardo na sos: 4 kopiaste łyżki majonezu około 2 łyżeczek chrzanu świeżego lub ze słoiczka sól, pieprz 2 szczypty cukru lub ksylitolu Link do filmiku
Uwaga Babcia GotujeKapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą Miłego gotowania! Zupa grochowa
Moja Książka Kucharskakotlety, które mogą Ci się spodobać: Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ KOTLETY MIELONE Z INDYKA KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA Kotlety schabowe duszone w sosie Hoisin KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY Mam nadzieję, że przepis na kotlety mielone z ryżem spodoba się
Moja Książka Kucharska