odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić. Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę(...)Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem
Smakołyki AsiSernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :) Spód: 1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej 1/3 szklanki cukru pudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka(...)mrożonymi jeżynami. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130 oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą
Czerwień i błękitziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy(...)delikatnie otwartych drzwiczkach. Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce
VioletoweKucharzenieszybko ostudzony. Tajemniczym składnikiem, nadającym barwę ciastu, jest zielona herbata matcha. Tutaj: nie do dostania. Ileż się naszukałam, ileż napytałam... I nic. Nie ma. Zrezygnowana, na długie lata o serniku zapomniałam. Aż w końcu robiłam zakupy na Amazonie , i tam w oko mi wpadła niepozorna paczuszka. Cena przyprawiła mnie o lekką palpitację, ale co tam; raz się żyje. Kupiłam(...)sernik zabrać... Dekorację spapugowałam , bo podoba mi się ogromnie. Zmieniłam jednak nieco proporcje; mniej czekolady, mniej słodkiego mleka, mniej żelatyny. I spód z dwóch trzecich oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwykłej formie, na przykład okrągłej. Ja proponuje upiec w formie na babkę. Z podanej porcji ciasta upiekłam babkę w formie „z kominem” o średnicy 15 cm, oraz okrągły sernik o średnicy 18 cm. Z podwójnej porcji ciasta można upiec okrągły sernik, w formie o średnicy 25 cm. 500 g sera półtłustego, 50 g miękkiego masła, cukier waniliowy(...)masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. I nie przejmujmy się za bardzo, gdy sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Babkę
królestwo garówtylko robi się ciut cieplej od razu nachodzi mnie ochota na różne serniki na zimno. W dzisiejszym i kolejnym wpisie zdradzę Wam przepisy na dwa cudowne i zaskakujące serniki, których nie trzeba piec. Dzisiejszy sernik kryje niespodziankę w środku. Jego sekret to ciepłe lody w czekoladzie. Pamiętacie je jeszcze ze swojego dzieciństwa? ;) (Przepis znalazłam(...)blogu - świetne przepisy, piękne zdjęcia, polecam ! ) SERNIK Z NIESPODZIANKĄ Składniki: (forma25x30) 12 ciepłych lodów w czekoladzie ( do kupienia np. w Lidlu) 12 herbatników 4 kubeczki serka homogenizowanego (po 200 g) 300 ml śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 fix do śmietany 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Spód formy wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami
Bon appetit mon amieCiasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki , jednak ja podwoiłam warstwę serową (jakoś bardziej przemawia do mnie sernik od ciast czekoladowych...), zmniejszyłam także ilość cukru (wyszło i tak bardzo słodkie...). Niektórzy nazywają to ciasto sernikiem Isaura, w komentarzach(...)łyżek ciemnej masy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość. Piekłam w ciemnej formie
Smaczne ZdrowePyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce. Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą. SKŁADNIKI Na spód migdałowy 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych(...)delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy
Passions hobbies lifeproponuję tropikalną wersję tego wypieku. Deser przygotowujemy na chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz(...)ciepłego musu ananasowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami do musu ananasowego i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Chocolate Muffin BlogTaki sernik zaskoczy każdego, będzie super niespodzianką na walentynkowy dzień. Przepyszny smak i aromat. Ajerkoniak pięknie wyczuwalny, ubite białka powodują że sernik jest bardzo delikatny. Oczywiście to ciasto jest tylko dla dorosłych. Miłych Walentynek, bądźmy dla siebie mili bez względu czy się kochamy czy nie Przepis na thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru
Kuchnia Pokoleńdwoma trójkątami świeżego, smakowitego twarogu? Pomysłów można mieć bezliku. I tak właśnie było w moim przypadku. Co jednak postanowiłam? Przygotować sernik, bo nie mogłam przepuścić takiej okazji. Sernik z prawdziwego twarogu to jest to co najlepsze, niezależnie od dodatków które do niego dodamy. Ale jak dodamy do niego jeszcze migdały i czekoladowy spód al'a murzynek(...)muszę przyznać, ze powstaje nam fantastyczny przepis! Kto z Was da radę mu odmówić? Nikt, kto lubi te smaki :) Szczegóły poniżej, częstujcie się :) Zapraszam na sernik na murzynku! Składniki : 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego
Słodkie Przyjemnościspalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty. Sernik: Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej(...)ponownie zamykam. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie jeszcze około 25-30 minut w 160 stopniach. Studzimy całkowicie i dopiero rozpinamy obręcz, by wyjąć sernik. Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja dałam minimalnie mniej mleka, bo akurat się skończyło:)) Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy
Kolorowy Przepisownikmascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie(...)będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć. Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest zbyt gęsta, delikatnie ją podgrzewamy. Sernik posypujemy orzeszkami i dekorujemy kuleczkami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki
Kulinarne przygody GatityPrzepisy na Boże Narodzenie: Spis ciast i dań na moim blogu :) Mam nadzieję ,że trochę ułatwiłam wam sprawę. Sernik Wiedeński Sernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto
W Moim Magicznym Domu