Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi 190kaszą i grzybami. Składniki: Ciasto 400 g mąki 250 ml wrzątku sól olej 2 łyżki Farsz: kasza jęczmienna - 100 g cebula - 1 szt grzyby świeże - 550 g ugotowanych tłuszcz sól i pieprz Dodatkowo : cebula - 2 szt Przygotowanie: Ciasto Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka(...)przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. (function
Kuchnia Danusi
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 563Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz
Kuchnia z widokiem na ogród
12 potraw wigilijnych – PRZEPISY 184kapustą i grzybami 5. Pierogi z ziemniakami i oscypkiem 6. Wigilijny bigos bez mięsa 7. Tofu-łosoś – czyli wegański łosoś 8. Pierogi z kaszą jaglaną 9. Krokiety z kapustą włoską 10. Pierogi z ciecierzycą 11. Sałatka z burakami i jabłkiem 12. Świąteczna sałatka z granatem Zobacz również pomysły na ciasta świąteczne: Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie(...)pierogów. ZOBACZ PRZEPIS 9. Krokiety z kapustą włoską Przepis na krokiety z włoską kapustą i pieczarkami. Takie krokiety są szybsze w przygotowaniu, niż krokiety z białą kapustą – włoska kapusta szybciej się ugotuje. Krokiety polecam podać z barszczem czerwonym. ZOBACZ PRZEPIS 10. Pierogi z ciecierzycą Kolejny przepis na pierogi – z farszem z ciecierzycą. Pierogi
Via Gusto
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 266farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28 Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej 2/3 gorącej wody(...)innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy i dzielimy na dwie części. Na dolnej części układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały pierogi ravioli, które wrzucamy na osoloną
Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 166niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć
Mania Wypiekania
Jagodzianki z kruszonką 206razem postawiłam na bułeczki w wersji mniejszej niż tradycyjne drożdżówki. Dzięki temu udało się nimi obdzielić większą ilość osób. Zachęcam do upieczenia. Składniki (na 30 małych jagodzianek): Ciasto: 500g mąki pszennej + troszkę do posypania 2 jajka 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru aromat waniliowy lub cukier waniliowy 300ml mleka 125g rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie: ok 2 szklanek(...)dokładnie połączyć. Następnie chwilę wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia wielkości. 3. W międzyczasie w misce delikatnie połączyć jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zrobić też kruszonkę i włożyć ją do lodówki. 4. Wyjąć połowę ciasta, chwilkę wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Kółkiem do wycinania pierogów lub szklanką wycinać kółka, lekko je spłaszczyć
Kuchnia domowa Ani
Kluski leniwe 110dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski w osolonej wodzie. 30 minut w zupełności wystarczy na przygotowanie tych pysznych kluseczek . Zatem jest to świetny pomysł na szybki obiad
Gotuj z Prezesem
Zapiekanka obiadowa z pierogami 168Zapiekanka obiadowa z pierogami to świetny pomysł na smaczny posiłek. Domowe pierogi same w sobie smakują świetnie, ale dla urozmaicenia można ich użyć do
Przepiski.pl
Słodkie bułeczki z marmoladą 139rozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Do misko wsypa\u0107 m\u0105k\u0119, cukier, 1 roztrzepane jajko, s\u00f3l, rozczyn i 0,5 szklanki mleka.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Pod koniec wyrabiania doda\u0107 olej\/rozpuszczone mas\u0142o.\r","Odstawi\u0107 na oko\u0142o godzin\u0119 w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Po wyro\u015bni(...)przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Piec 25 minut w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/slodkie-buleczki-z-marmolada/ Składniki na ciasto drożdżowe Wyrobione ciasto przed urośnięciem Rozwałkowane ciasto drożdżowe Wykrawanie szklanką kół z ciasta drożdżowego Nakładanie marmolady/dżemu Zalepianie bułeczki najpierw szczelnie jak pieroga Formowanie bułeczki Smarowanie bułeczek mlekiem z jajkiem Upieczone bułeczki Gotowe słodkie bułeczki z marmoladą Artykuł Słodkie bułeczki
Bardzo Gruby Smok
Wegańskie pierogi z jarmużem i awokado 245kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez
Delicious Place
Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe 158kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez
Delicious Place
Omlet z awokado i pomidorkami 273Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym 231możemy przyrządzić na bazie fajnego produktu, który znalazłam – Koncentratu Grzybowej od Krakusa. Miło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki
Mienta blog
Jagodzianki. 181Podzielić na dwie części i uformować wałki. Każdy wałek podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 11 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia. Piec
Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą kiszoną. 188zmięknie. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Kapustę układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy smalcem z cebulką. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów. Smacznego
Magia jedzenia.
Pierogi z białym serem - na słodko. 183mieszamy. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Farsz układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy roztopionym masłem. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów. Smacznego
Magia jedzenia.
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 196masy żółtka. mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 215uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz
Pożeraczka, czyli raz adobrze
HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix 236pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli
Ostra na Słodko
Pierogi ruskie z boczkiem 170strzał w dziesiątkę, bo podejrzewam że z samymi ziemniakami i serem by im nie smakowały, wkładka mięsna musi być i tak powstały „unowocześnione” pierogi ruskie. Są bardzo smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko
Wanilia i Kardamon
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 199pieprz tak jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym
I tu będę miała takie te
Pierogi z brokułem i serem 169Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki: Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły
Na Ciasteczkowych Papierach
Uszka z grzybami w drożdżowym cieście 407nadzienie; 1 litr suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl
Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe bułeczki z borówkami 169zostawić na 15 minut do napuszenia. Nadzienie: 250 g borówek 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie wymieszać. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, na środek nałożyć nadzienie i złożyć jak pieroga sklejając dokładnie brzegi. Pierogi zrolować aby uzyskać kształt podłużnej bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia
kulinarnyswiatdomi