ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:251/443)

pierogi z fetą i szpinakiem 126

odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam.  Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Tarta z łososiem według Michela Moran 207

pieprzem. Jeżeli używacie robota planetarnego Kenwood, wszystko możecie wymieszać za pomocą końcówki z funkcją trzepaczki. 4 Upieczonego oraz wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do naszej masy. 5 Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim formę. Na formę wlewamy naszą masę z łososiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni (termoobieg) około 45 minut. 10 minut przed wyjęciem tarty(...)białą kiełbasą, doprawioną podsmażoną cebulką oraz majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy

Kuchnia Bazylii
Pieczone pączki z ziemniakami 69

drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam(...)ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część na 15-16 kawałków. Ciasto nie powinno się już kleić, ale jeżeli się klei, można ręce posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 68

drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam(...)ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część na 15-16 kawałków. Ciasto nie powinno się już kleić, ale jeżeli się klei, można ręce posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 113

drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam(...)ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część na 15-16 kawałków. Ciasto nie powinno się już kleić, ale jeżeli się klei, można ręce posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 163

już kleić, ale jeżeli się klei, można ręce posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty). Zlepić jak pierogi, następnie końce ściągnąć do siebie i uformować jakby sakiewkę, w rękach delikatnie ukulać (zrobić kulkę) odstawić na blaszkę, wyłożoną papierem(...)Przykryć ściereczką, poczekać aż się napuszą (podwoją objętość, ja zawsze wkładam do piekarnika nastawionego na minimalną temp. tj. 30 st. i czekam 20 min). Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 20 min. 3 blachy naraz z termoobiegiem. Uwaga trzeba pilnować bo bułki na najwyższej półce najszybciej się rumienią, dlatego trzeba je obserwować

moj przepis na
Pierogi z pieczonym karpiem 140

wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 514

środek i wykładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy lekko podsypując mąką. Rozgniatamy dłońmi i formujemy prostokąt ok.1cm wysokości. Z ciasta wykrawamy kółka metalową obręczą lub szklanką. Na środek nakładamy powidła lub marmoladę i zaklejamy dłońmi troszkę tak jak pieroga. Następnie zbieramy to łączenie i podwijamy pod spód. Układamy klejeniem na papilotce do muffiny. Papilotki układamy na blaszce z piekarnika(...)ok.9-12 sztuk. Z okrawków zagniatamy kulę i rozgniatamy dłońmi na płaski placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół, ok.15-20 minut. Czas zależny od piekarnika. Mają się tylko lekko przyrumienić

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kapustą i grzybami 213

pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów.  Taki ekspresowy przepis

Jemy Pijemy
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 186

tkwi piękno. SKŁADNIKI : ciasto  2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB(...)feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się

Basia w kuchni
(nie tylko) świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 174

bloga. Chcę poznać Wasze zdanie i wiedzieć jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu i wypróbować :) To tylko dwa kliknięcia! :) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI przepis autorski // ok. 40 pierogów ~400g kapusty kiszonej, ugotowanej dzień wcześniej ~40g suszonych grzybów ~cebula ~sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno(...)następnie powoli, porcjami dolewamy wodę, najpierw łącząc ja z mąka za pomocą noża, a następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego

chili & sugar
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 95

lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo nam przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion(...)masło i polewamy wierzch ciasta. Ciasto dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin , aby pozwolić herbatnikom nabrać wilgoci i zmięknąć. Chociaż i bez tego znika w zastraszającym tempie Źródło przepisu Tiktok @wszamto Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową

WegePrzepis
Kuskus, mięso z rosołu i pieczarki czyli recykling dobry na wszystko. 126

zainspirował. I tak to pierogi stały się bohaterem pewnego poniedziałkowego obiadu.   Nie tylko wykorzystałam przepis, ale i zużyłam po niedzielne resztki, aby nic się nie zmarnowało. A zmarnować nie ma się prawa.  Muszę jeszcze nadmienić, że z tą ciekawą lekturą,  zapoznałam się dzięki uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)mięsa razem z pokrojoną w kostkę papryką i doprawiamy do smaku. Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka , nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy wolno w osolonym wrzątku pięć minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na maśle aż się ładnie zarumienią. Gdy spróbowałam pierogów byłam zachwycona smakiem

Dieta moja pasja
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 137

dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno

bistro mama
Pierogi z dynią, wędzonymi śliwkami i białą kaszą gryczaną 254

tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość. Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną. Składniki: 500g mąki pszennej 250ml gorącej wody 50ml oleju 800g dyni 100g śliwki wedzonej 150g białej kaszy gryczanej świeży majeranek świeża(...)dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 2 minuty od ich wypłynięcia. W garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy garnek

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania