Osobiście uwielbiam chyba każdą odmianę szarlotki. Ostatnio postanowiłam upiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie w formie tarty, dlatego wiedziałam, że taka szarlotka przypadnie mi do gustu. Waniliowy budyń i jabłka jest to jak najbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu jego
Mania GotowaniaSkładniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao. 2
SMYKWKUCHNIżyciu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić szarlotki (chociaż to raczej jabłecznik), na którą miałam ochotę od czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Zrobiłam i szarlotka niesłychanie mnie zachwyciła, również tym, że wyszła taka kształtna, bo do piekarnika
Zdrowa Kuchnia SowyCzęsto zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już w tym temacie nic
Zdrowa Kuchnia Sowysłodkie co-nieco Do popołudniowe j herbatki zachciało mi się słodkości... No i trzeba było działać ! Zapytacie - co to jest ? Moja taka improwizacja - odpowiem :) Nazwijmy sobie "mini-szarlotka" Słodka i smaczna - a o to chodziło. Mini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych
kolorowotorcikowoSkładniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę
kolorowotorcikowoLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujeJeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotke z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia
Słodkości i nie tylkoDzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie
Słodkości i nie tylkozależało, miał być krótki czas przygotowania i minimum nakładu pracy. Zakup "sklepowego" ciasta kruchego wstrzeliwał się w te oczekiwania znakomicie. Pewnego razu zostało mi sporo ciasta półkruchego od pieczenia szarlotki (rozmachałam się przy dodawaniu mąki i wyszła mi niemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej
Grunt to przepis!ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku. Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
Grunt to przepis!przygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia . Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam! Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)blaszkę (25 x 25 cm), podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru 100g margaryny 1 szkl. sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu) 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie miód (ja nie dałam) Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać
Fabryka pomysłówmenu nie zabraknie też z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:) Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany
Fabryka pomysłów