maluch nie może zjeść lecza? Oczywiście nie podamy mu go z kiełbasą i pieczarkami, ale.. zawsze można uprościć wersję i będzie jak znalazł. Obecnie rozpoczyna się sezon na cukinię, dlatego też warto przepis mieć w zanadrzu. Leczo przygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne. Potrzebujemy: 1 cukinia 1 pomidor 1 mała cebulka, lub pół dużej kawałek mięsa(...)szklimy na oleju kokosowym. Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut, na wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody. Dusimy, a w międzyczasie obieramy pomidora ze skóry, np. sparzając go wrzątkiem, po uprzednim ponacinaniu skórki. Pomidora kroimy
MamaOskarkaSmaczna , lekka i zdrowa cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem , napewno przypadnie Wszystkim do gustu. Składniki ( 3porcje ): cukinia - 3szt pomidor - 3szt tarty ser żółty - 2łyżki oliwa z oliwek - 2łyżki natka pietruszki - kilka gałązek cebula - 1/2szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Cukinię myjemy , osuszamy i wkładamy do wrzątku na 8 minut. Następnie przekrajamy wzdłuż na trzy części , nie rozcinając do końca(...)Pomidory myjemy , osuszamy , kroimy na plasterki i wsuwamy je w nacięcia w cukini. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy , osączamy i drobno siekamy. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym , oprószamy solą , pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną cukinię posypujemy cebulką , startym serem oraz natką pietruszki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut
Bazylia kontra RozmarynLato nas nie rozpieszcza, więc zapraszam na mocno czekoladowe babeczki z korzenną nutą - smaczne, wilgotne, z przyjemnie chrupiącym wierzchem. Co prawda jednym z głównych składników jest cukinia, ale w smaku jest ona praktycznie niewyczuwalna. Polecam serdecznie :) Składniki (na 24 szt.): 3 jajka 1,5 szklanki cukru * 1 szklanka oleju 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)szklanki startej cukinii (1 duża cukinia) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika (używam tylko tej ) * wszystko odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. 2. Umytą cukinię zetrzeć na drobnej tarce - odmierzyć 2 szklanki. 3. Do miski przesiać mąkę
Domowa Cookierenka Agidokładnie! Z cukinii! I na prawdę smakuje jak brownie! Jeśli lubisz: -kuchenne eksperymenty, -ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasta, i nie boisz się dodać do ciasta warzywa, to jest ciacho idealne dla Ciebie! Upiekłam je niespełna 1h temu, a 3/4 już zniknęło! No okej, kawałek dałam babci, kawał(ek) zjadłam ja, ale co się stało z resztą?! Co do smaku(...)cukinii w cieście to w ogóle nie da się jej wyczuć! Serio. Jak nie powiecie nikomu że tam jest to się nie domyśli :p CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII co smakuje jak brownie zmodyfikowany przepis z tej strony // tortownica 22cm ~240g mąki pszennej ~60g ciemnego, niesłodzonego kakao ~łyżeczka sody oczyszczonej ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~pół łyżeczki soli ~110g fruktozy
chili & sugarpora roku ma w sobie coś pięknego. I smacznego :) Latem są to oczywiście owoce i niektóre warzywa. Staram się wykorzystać je do ostatniej sztuki. Tak oto powstało to ciasto. Cukinia i borówki - komuś wydaje się dziwne łączyć te dwa składniki? Jeśli tak, tym bardziej musisz upiec to ciasto :) Cukinia jest w nim niewyczuwalna, a nadaje wypiekowi wilgotności(...)się bać! A co jeśli powiem, że ciasto jest w połowie z mąki razowej i nie zawiera tłuszczu? No już, już, leć do kuchni! :) BEZTŁUSZCZOWE CIASTO Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI przepis autorski // tortownica 20-22cm ~3 jajka ~100g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej ~90g fruktozy/180g cukru lub ksylitolu/słodzik/stewia ~500g cukinii, startej na średnich oczkach i odsączonej
chili & sugarPamiętam swoje pierwsze podejście do placków z cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka(...)spora dawka witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek
Powiedz dietom nieCukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów(...)tartej 2 jajka Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek *Osoby nie jedzące glutenu zamiast bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych migdałów J Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się
Kolizje Smakówpostaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią J Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut kiedy cukinia(...)będzie mięknąć Ilość porcji: 3 Składniki: 1 duża cukinia 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do cukinii
Kolizje Smakówmój dzisiejszy obiad, kiedyś już próbowałam zrobić placki z cukinii jak byłam na diecie białkowej jednak był to totalny niewypał, ta wersja jest zdecydowanie bardziej udana ;) nawet moja mama skusiła się na kilka i zaakceptowała przepis;) dodatkowo chciałabym się pochwalić moim nowym super granatowym talerzem za jedyne 2,99zł! ;) Składniki (na około 13 placuszków): 1 średniej wielkości cukinia(...)jajko 1 łyżka otrębów 4 łyżki mąki żytniej typ 2000 (ilość mąki uzależniona jest od soczystości cukinii, moja była dość soczysta) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego + łyżka miodu Sposób przygotowania: Cukinie myjemy i obieramy, a następnie trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMasz ochotę na pożywny obiadek ? Lubisz makaron ? Jesteś fanem cukinii i chrupiących parówek ? Jeśli tak - to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Składniki ( 4 porcje ) : makaron rurki pełnoziarniste - 30dkg parówki - 30dkg czerwona cebula - 1szt cukinia - 1szt masło - 3 czubate łyżki keczup - 1szklanka suszone zioła prowansalskie sól , pieprz Sposób przygotowania : W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj(...)zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Z parówek zdejmij osłonki i pokrój na duże kawałki. Końce każdego kawałka ponacinaj na krzyż. Cebulę obierz , potnij na spore kawałki. Cukinię oczyść , odetnij końcówki , a resztę pokrój w kosteczkę. Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką masła. Pozostałe masło rozgrzej , zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię i smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia
Bazylia kontra RozmarynZapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami(...)porcje) Składniki: 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 1 cukinia, pokrojona w plastry olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz 50 g masła 50 g mąki 100 ml mleka 350 ml śmietanki 18% 1 szczypta gałki muszkatołowej 40 g parmezanu, startego na tarce Przygotowanie: Włącz
karmelowydanie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać(...)ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany
Moja Delicjasię da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,.... Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka liści szpinaku, parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól, pieprz W małym garnuszku gotuje szparagi(...)osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe :) Obieraczką do warzyw kroję cukinię na wstążki, które następnie przesmażam minutkę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągam z patelni, dodaję ociupinkę masła i wlewam roztrzepane jajka ( z dodatkiem soli i pieprzu), kiedy jajka zaczynają się ścinać ścieram troszkę
Plate of JoyKażdy z Was ma pewnie składniki, które są zawsze kupowane. U mnie zawsze w domu jest cukinia. Uwielbiam i często przyrządzam z niej szybkie obiady. Proponuje dzisiaj tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego(...)średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego parmezanu, 1/2 startej skórki z cytryny, 1/4 średniej papryczki chilli, łyżka bułki tartej, pieprz, sól ziołowa Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciastem wyłożyć formę do tarty, włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec
Plate of JoySkładniki: 1 cukinia 2 łyżki. oliwa z oliwek sól tutaj Wykonanie(...)Rozgrzewamy piekarnik na 100-120 °C. Cukinie kroimy na cienkie plasterki 2-3 milimetry. Tak przygotowane plastry cukinii układamy ciasno obok siebie w linii prostej, upewniając się, żaden plaster nie nakładał się na siebie, na blachę, wyłożona papierem do pieczenia. Do małej miski, wlewamy oliwę i pędzelkiem smarujemy , każdy plasterek cukinii. Posmarowaną cukinie oprószamy solą
w mojej kuchni