kawałek cukinii ok 10 cm 2 łyżki mąki jajko sól pieprz 5 kwiatów cukinii dodatkowo 1 łyżka mąki pół szkl mleka Cukinię zetrzeć na tarce, dodać mąkę , jajko , sól i pieprz, dobrze wymieszać , Mleko wymieszać z mąką odrobinę posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, rozłożyć i rozklepać równomiernie masę z cukinii .Kwiaty cukinii uprzednio umyte i osuszone namoczyć w cieście zrobionym
Gotowanie jest łatwecukinii obranej pokrojonej w kostkę 1,5 l wody 1 kg cukru 32 g cukru waniliowego 3 - 4 goździki 3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego pół łyżeczki kurkumy Zagotować wodę z kwaskiem i kurkumą.Ostudzić. Wodą z kwaskiem zalać przygotowaną cukinię, przykrywam i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia osączyć cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodać cukier(...)cukier waniliowy, goździki i zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć cukinię i gotować ok 7-10 minut. Gorącą cukinię wraz zalewą nałożyć do słoików. Pasteryzować około 20 minut. Jeśli słoiki mniejsze to wystarczy
Gotowanie jest łatweŚwietny pomysł na przygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry) 1 średniej wielkości cukinia garść(...)pieprz papryka słodka zioła do drobiu odrobina oliwy z oliwek Udka pozbawione kości, chrząstek i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami do drobiu. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć na półplasterki. Pomidorki umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą
Ugotowaćprosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej. Składniki: 200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule 2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu) 1 łyżka oliwy ok. 500 ml wywaru warzywnego lub rosołu 4 łyżki naturalnego jogurtu(...)tłuszczu kaczym). Do zezłoconej cebuli dosypujemy ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy warzywnym wywarem i gotujemy do miękkości, często mieszając. W czasie, kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i kroimy na dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy plastry cukinii. Najlepiej to zrobić na 2-3 razy, tzn. pokrojoną cukinię podzielić na trzy porcję i każdą podsmażyć
bistro mamaCukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie, włożenia na pół godziny do piekarnika. Składniki: 100 g ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g mielonej karkówki pół kilo pomidorów(...)świeżych lub pomidory w puszce płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 8 dużych listków świeżej bazylii sól pieprz 8 małych cukinii Przygotowanie farszu: Do wywaru warzywnego wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności, ryż całkowicie wchłonie wywar warzywny. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek
Smak mojego domumąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. składniki na nadzienie z cukinii: 1000 g obranej cukinii 1 galaretka cytrynowa 350 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem oraz cukrem(...)wanilią i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy suchą galaretkę mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy do zgęstnienia. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie
Domowy Smak Jedzeniamąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. składniki na nadzienie z cukinii: 1000 g obranej cukinii 1 galaretka cytrynowa 350 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem oraz cukrem(...)wanilią i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy suchą galaretkę mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy do zgęstnienia. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie
Domowy Smak JedzeniaChłodniejsze dni zbliżają się wielkimi krokami więc mam dla Was kolejną propozycję na szybki, rozgrzewający obiad. Cukinia nadziewana kaszą w sosie pomidorowym z chorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele(...)pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku Kaszę wsypujemy do gotującej się wody (zawsze 2 razy więcej wody niż kaszy gryczanej) i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Do ugotowanej kaszy dodajemy gazpacho i mieszamy. Tak przygotowaną nakładamy do wydrążonych cukinii. Na każdej układamy po kilka plasterków chorizo i posiekanej papryczki
Mienta blogPrzepisy na tego typu zupy są bardzo przydatne. W tym przypadku wystarczy jedynie pokroić czosnek i cukinię. Bulion można wprawdzie ugotować samemu, ale może zająć to nieco więcej czasu, co nie napawa radością po długim i męczącym dniu. Przyznam się, że sama ochoczo korzystam z dobrej jakości warzywnych kostek i z nich przygotowuję szybki bulion, potem wystarczy dodać ulubione składniki(...)zupa gotowa jest błyskawicznie. Poniższa zupa stanowi lekką propozycję. Ryż i cukinia w parze to niezbyt oszałamiające połączenie, jednak o intensywnym smaku zupy decydują przyprawy: ostra papryka i gałka muszkatołowa, które nadają jej wyrazistego charakteru. Składniki: 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku, pokrojonego w kosteczkę 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 l warzywnego bulionu
Roślinna - blog wegańskiCieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli. Może danie to nie jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej(...)rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami (6-8 porcji) Składniki: 800-900 g piersi z kurczaka 2 małe cukinie, startej na grubych oczkach 6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki 2 łyżki masła 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki) 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki
karmelowyplacki z cukinii Gotowe placki z cukinii składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej 5 łyżek oleju pół pęczka szczypioru gałka muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około(...)czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku. Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę z cukinii w porcjach ( z półtorej dwóch łyżek stołowych). Smażymy obustronne na złoty kolor a następnie podajemy z jogurtem naturalnym, posypując szczypiorkiem
Miód i pieprzmogła na tarasie o dpalić grilla bez obawy o wyziębienie :P Oprócz kiełbasek , kaszanki w sreberku, czy ziemniakach pieczonych bar dzo smakowitą opcją jest karkówka oraz cukinia. I dealnie komponują się smakiem z sosem CZOSNKOWYM Ser decznie zapraszam. Skła d niki: kg karkówki duża cukinia 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, bazylii, oregano, papryki(...)dlewamy sokiem z cytryny i mio dem , wszystko dokła dnie mieszamy. Karkówkę myjemy, porcjujemy i z d wóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym). Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokła dnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lo d ówki
ChilliJemybędzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania) i podajemy, bądź przygotowujemy ją wraz z szynką.) Wegetarianie i weganie zawijają w cukinię. W każdy pojedynczy plaster szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy(...)wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście kurek - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki *opcjonalnie: 1 łyżka parmezanu, kiełki rzodkiewki Kaszę gotujemy zgodnie
Be Fit Be Strongcukinia w zalewie Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory. Składniki 2 kg niewielkiej cukinii 4 ząbki czosnku zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście(...)liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej
Miód i pieprzSmażona cukinia z ziemniakami Pyszna potrawa , która powstała z resztek ziemniaków z dnia poprzedniego i końcówki cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się z każdym daniem mięsnym . Można ja zaserwować zamiast ziemniaków z wody , zawsze jest to ciekawsze rozwiązanie lub podać sama , tak jak ja zrobiłam w towarzystwie sosu z ogórków i jogurtu . Pyszne , proste i bardzo(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W sam raz na zabiegany początek roku szkolnego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1/2 średniej cukinii , najlepiej zielonej -ma ciut inny smak niż żółta 2 szklanki ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia , pokrojonych w kostkę 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku olej
Ogrodnik w podróży