Dzisiaj zapraszam Was na dwa rewelacyjne i błyskawiczne przepisy na dania z grilla: - drobiowe szaszłyki z cukinią i papryką, - grillowane kawałki piersi z kurczaka. Przepis dodaje do akcji: Czas na mięsa z grilla! Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bez kości i skóry 1 czerwona papryka 1/2 sztuki cukinii przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka sól pieprz olej tacki(...)pieprzem i przyprawami do grilla i kurczaka. Delikatnie zalać olejem, aby mięso nie było suche. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Połowę polędwiczek pokroić na większą kostkę. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube plasterki). Patyki szaszłykowe nadziewać papryką, piersią, cukinią, ponownie piersią i papryką itd. Na tackach do grillowania ułożyć przygotowane
Ugotowaćjakoś tak. Dziś cukinia na obiad, a wkrótce będzie też ciasto. I pewnie jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo(...)podstawowej formie, bez zbędnych dodatków. Wykorzystałam prosty przepis z Kwestii Smaku . Otrzymałam bardzo delikatne, słodkawe placki, których łagodny smak przełamałam dodatkiem surowej cebuli. PLACKI CUKINIOWE 1 cukinia (około 300 g) 30 g mąki pszennej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka duża szczypta całego kminku oliwa do smażenia Cukinię myjemy, ucieramy na tarce, lekko solimy i zostawiamy
les mirabellesdzisiejszym wpisie będzie przepis na burka, którego nadziejemy cukinią i fetą a następnie upieczemy i zabierzemy ze sobą jako szybką przekąskę. Oczywiście podczas przygotowywania tej potrawy nie ucierpi żaden psiak;-) Burek bowiem to nie imię łaciatego kundelka, ale nazwa ciastka spotykanego również pod nazwą burekas lub börek i jadanego na szeroko pojętych terenach byłego Imperium Osmańskiego. Jest ono najczęściej robione(...)sposób. Burki wyszły bardzo smaczne i świetnie się sprawdziły jako przekąska na następny dzień do pracy. Na przykład takie potwory można znaleźć wśród cukiniowych i kabaczkowych liści:) BUREK NADZIEWANY CUKINIĄ I SEREM FETA ok1/2kg cukinii 250g sera feta pół średniej cebuli albo szalotki ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa opakowanie ciasta filo oliwa Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach
les mirabellesSzybka i smaczna sałatka z cykorii i cukinii. Surowa cukinia pokrojona w cienkie makaronowe nitki znakomicie w sałatkach się sprawdza. Można to zrobić nożem, jednak najwygodniej "temperówką" do warzyw. Efekt i ładny i szybki. Taka surówka jest znakomitym dodatkiem do mięs, można ją tez zjeść po protu z białym pieczywem. Polecam! składniki 2 czerwone cykorie 1 cukinia(...)łyżeczki płatków paprykowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Koperek posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić w cienki "makaron". Cykorię, cebulę, cukinię, pomidorki i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare Garykolację czy przekąskę do pracy/szkoły. Dziś zapraszam Was na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu tagliatelle Pół średniej cukinii, jeśli jest młoda, to ze skórką 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego łososia 6 dużych suszonych pomidorów(...)serka mascarpone Sól, pieprz, świeży koperek Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Łososia i suszone pomidory kroimy w cienkie paski, czosnek drobno siekamy. Cukinię podsmażamy na maśle ok. 3 min, aby delikatnie zmiękła. Przekładamy na talerz. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i podsmażamy krótko czosnek, uważając aby go nie przypalić Do czosnku dodajemy łososia
Zawsze głodna!słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno wyczuwalnymi i widocznymi(...)kawałkami cukinii. Ważne jest, aby dość mocno je doprawić pieprzem, ziołami i odrobiną soli. Możemy je podać z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorkiem, z sosem czosnkowym lub z wędzonym łososiem. W każdej wersji bedą pyszne :) Składniki na ok 15 placuszków: 1 spora cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zmielonych na mąkę płatków
Zawsze głodna!Przerośnięte cukinie zwykle się drąży i faszeruje, ale blisko metrowej długości, którą wczoraj zostałem obdarowany, i tak nie zmieściłbym do piekarnika. Starłem więc ją i zrobiłem z niej farsz do tarty na kruchym cieście. Dodałem do niego też dynię, ser ricotta i koperek. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła(...)zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli farsz: ok. 400 g cukinii ok. 300 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koperku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 2 jaja szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w cienkie plastry
W SMAKkminku) 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki 1 łyżeczka białego octu winnego 3 łyżki oleju z orzechów arachidowych (u mnie rzepakowy) plus extra do posmarowania blaszki sól, pieprz 2 cukinie Blaszkę/naczynie żaroodporne posmarować olejem. Łososia opłukać, osuszyć i ułożyć na blaszce/w naczyniu. Do miseczki włożyć cukier, zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę zmiażdżonych nasion kminu lub kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę(...)łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać plastry. Pozostałą łyżkę oleju
UgotujmyTo.plLubicie cukinie? Bo my bardzo;) Najlepsza jest młodziutka taka nie za duża. Nazwa cukinia pochodzi od włoskiego słowa zucchina. U mnie dzisiaj nie tylko bigos z cukinii ale także cukiniowe krążki. Nie powiem, że będzie to dietetyczna przekąska bo taka nie jest, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki maluśki grzeszek;) Składniki: 3 małe(...)młode cukinie 5 jajek bułka tarta wegeta do smaku olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepujemy, bułkę wsypujemy do miseczki. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy na 0.5 centymetrowe krążki. Każdy plasterek opruszamy wegeta. W między czasie rozgrzewamy patelnie z olejem. Cukiniowy krążek maczamy z obu stron w bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce, smażymy z obu stron
Krakowskie smaki AniCukiniowe szaleństwo trwa:) Dziś na obiad serwuje bigos z cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule 300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)dodatku tłuszczu. Cukinie wymyć, obrać i pokroić na kostkę (nie musi być drobna). Gdy cebula i mięso będzie już gotowe przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cukinie i smażyć w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie, gdy cukinia będzie już miękka, dodać sól i pieprz do smaku. Następnie dodać 300 gram przecieru
Krakowskie smaki Aniswoją fugazza , a Hiszpanie hogaza . Focaccia . Zgromadziła nas wczoraj przy wieczornym stole kusząc cudownym zapachem świeżego pieczywa, aromatem rozmarynu, morskim klimatem soli i ciekawością jak będzie smakować z cukinią. Choć nie mamy tradycyjnego paleniska, zjadaliśmy ją w iście pierwotny sposób. Rwąc łapczywie, ciepłe jeszcze kawałki maczaliśmy je z upodobaniem w oliwie. Upieczona tym razem z podwójnej porcji(...)skórka, cudownie puszysty środek, wspaniale pasujące do niej dodatki i nie mający sobie równych klimat wspólnego, rodzinnego biesiadowania na długo pozostanie w naszej pamięci. Spróbujcie koniecznie! FOCACCIA Z CUKINIĄ, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ SKŁADNIKI ( przepis na ciasto cytuję za Asią z Kwestii Smaku ) 20g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 500 g mąki 2 łyżeczki soli oliwa
KUCHARNIAwyjeździe w ramach programu Erasmus. Skserowany zeszyt mam do dziś i do dziś uważam, że jest to jeden z moich cenniejszych skarbów. Właśnie tam, był kurczak w curry z cukinią - genialny w swej prostocie. Ten poniżej ma kilka ekstra dodatków, czyli świeży imbir, pomidory, świeże zioła i samodzielnie zrobioną mieszankę curry, ale to tamtemu z przeszłości zawdzięczam swoje odkrycie(...)świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego 750g cukinii, obranej, pokrojonej w większą kostkę (ok. 2-3cm) 200ml śmietany 18% kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Kurczaka pokroić
W kuchni wieczoremCiasto cukiniowe chodziło za mną już od dawna. Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie. Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych cukinii. Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne(...)trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :) SKŁADNIKI: (na keksówke 10x22cm) 3 jajka 60g miękkiego masła 300g cukinii 140g mielonych orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej typ 2000 140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku
Pyry na GazPlacki z cukinii z dodatkiem fety to świetna alternatywa dla zwykłych placków , a jeszcze dodatek sosu curry to już niebo w gębie :) Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta(...)łyżek śmietany/jogurtu lub majonezu 1 ząbek czosnku (lub granulowany) 1-2 łyżeczki curry szczypta kurkumy sól ewentualnie pieprz odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego WYKONANIE Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki (jeśli używamy dużej cukinii). Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju
Zofianasmakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków) WYKONANIE Ziemniaki szorujemy(...)bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej łyżce (pomoże nam pociąć ziemniaki, ale bez plasterków) i nożem nacinamy cienkie plasterki, aż zrobi się "harmonijka" z ziemniaka. Cukinię i buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry (cienkie dla buraka, bo się dłużej piecze i grubsze dla cukinii). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, które skrapiamy olejem
Zofiana