Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast z kiełbasą to samodzielna potrawa. U nas leczo przyrządza się na oleju z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Jest odtłuszczone, kolorowe, pachnące i smaczne, prawie dietetyczne. Ugotowałam cały gar, jak dla wojska i moje wojsko sobie(...)poradziło. Składniki: • 2 średnie cukinie • 2 papryki czerwone • 2 cebule • 4 pomidory dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach i przyprawy. • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki
To co kochamSzybka obiadowa surówka z kalarepki i cukinii. Ja miałam cukinię wyrośniętą, więc obrałam ją ze skórki, ale młodą cukinię można zetrzeć ze skórką. Surówka jest orzeźwiająca i chrupiaca, pachnie miętą i koperkiem. Składniki: • 1 mała cukinia • 1 kalarepka • 1 łyżka posiekanego koperku • 1 łyżka posiekanej mięty • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki(...)śmietany Wykonanie: • Cukinię i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. • Warzywa lekko odcisnąć z soku, dodać posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem. • Na koniec wymieszać ze śmietaną
To co kochamcałych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki: • 4 sztuki nototenii • 2 szklanki cukinii startej • kilka pomidorków koktajlowych • kilka gałazek kopru • sól, pieprz(...)cytryny Wykonanie: • Rybę obrać z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. • W naczyniu do zapiekania położyć startą cukinię, również posypać pieprzem i solą. • Na cukinii ułożyć rybę i pomidorki koktajlowe, na każdej rybie położyć po łyżeczce majonezu i gałązce koperku. • Piec w 200 st.C przez
To co kochammięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel porcja(...)można zastąpić białym ) 1,5 szklanki tartych serów ( użyłam mozarelli, cheddara, gouda i parmezanu) 0,5 litra mleka 5 łyżek mąki orkiszowej ( możecie użyć innej dowolnej, polecam jaglaną) 1/2 cukinii 3/4 szklanki posiekanego selera naciowego 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 duży brokuł 1 cebula 2 ząbki czosnku garść nasion słonecznika 5 łyżek masła sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
Jaglusiaksiążki Lidla "Kuchnia polska według Karola Okrasy". Tak jak Karol lubi łamać przepisy - u mnie też małe zmiany - zaproponuję Wam wersję fit pysznych placuszków z kaszy gryczanej i cukinii - chociaż wersja klasyczna też bombą kalorii nie jest :) Więcej o książce na końcu posta SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 289 kcal) 1 woreczek kaszy gryczanej (u mnie prażona(...)biała cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + opcjonalnie do posypania placków 2 jajka 1 cukinia (około 350 g) 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (w wersji fit - gęsty jogurt grecki + do okraszenia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Moje Kuchenne RewelacjeGenialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Wilgotne, gęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem(...)twarożkiem grani na wierzchu i plasterkami banana Obie wypróbowane! Ciężko poprzestać na jednym kawałku.. ;) Składniki: 150 g mąki kukurydzianej 100 g płatków jaglanych 1 średniej wielkości cukinia 2 małe banany 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego i rzepakowego 2 czubate łyżki naturalnego kakao 2 szczypty
Kuchnia EllieWiadomo po weekendzie nic się nie chce, ale jeść to zawsze bez względu na dzień tygodnia. Ten przepis lubię nie tylko za prostotę, ale także za moją ukochaną cukinię, która podsmażona na maśle smakuje zaje....fajne. :) młoda cukinia 2 woreczki ryżu łyżka masła mięso z rosołu 2 pomidory ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Ryż(...)gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki razem ze skórą. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię, oprószamy papryką i podsmażamy. Mięso pozbawiamy skór i tłuszczu , dodajemy do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem mieszamy i gotowe. Można dodać natki pietruszki, ale to pod warunkiem że konsumenci ten dodatek
Dieta moja pasjaPulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – zdrowy, pyszny pomysł na obiad lub jako lunchbox do pracy ;) Może zaciekawią Was również fit kotlety z brokułu i kaszy jaglanej – zobacz przepis: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – Składniki: Składniki na pulpeciki z cukinii: 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 […] The post Pulpeciki(...)cukinii w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na małych(...)oczkach cukinii (2 nieduże) 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 4 jajka 2 pełne łyżki kakao 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody szczypta soli Krem kawowy: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki
Oryginalny smakCukinię lubię bardzo a to kolejny sposób na jej wykorzystanie. Smaczne kąski, kotleciki czy jeszcze inaczej. Zwał jak zwał...idealne na spotkanie przy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem. Mniam... Składniki; 1 średnia cukinia 3 ziemniaki ok pół szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, chili lub słodka papryka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej) 3 ząbki(...)czosnku 1 jajko Przygotowanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda to nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na ciepło. Niezwykle sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów(...)danie będzie wyglądało fenomenalnie! SKŁADNIKI: * makaron świderki Lubella – 150 g * makaron penne / pióra Lubella – 150 g * cukinia – 1 szt * cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * dobry żółty ser – 150 g * masło – 2 łyki * śmietana 30% – 300 ml * sól, pieprz , gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy
Ostra na Słodkoczerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów . Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii, ale zazwyczaj używa się w nich koncentratu pomidorowego. Ten przepis jest nieco inny, wykorzystujemy świeże pomidory :) Ketchup pomidorowy z cukinią i octem(...)winnym 4 kg dojrzałych pomidorów (waga przed obraniem) 2 małe cukinie 3 czerwone cebule 5 ząbków czosnku 160 g octu z czerwonego wina 20 nasion gorczycy 20 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1,5 łyżeczki soli 70 g płynnego miodu akacjowego Pomidory sparzyć, obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych, cukinię obrać. Warzywa pokroić, umieścić
FitKotwystarczy obrać cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor(...)Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg) 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 łyżka oleju lub masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę
Codziennik Kuchennyogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki(...)łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone
Wyprawy kulinarnedania Generalnie jest to pozycja śniadaniowa, do której dodaję to co zazwyczaj mam w kuchni. Tym razem przygotowałam ją z chorizo, które swobodnie można zastąpić naszą swojską kiełbaską, papryką, cukinią, ciecierzycą, no i gwiazdą tej potrawy – jajkami. Najpierw podsmażamy warzywa, następnie dodajemy pomidory i na koniec wbijamy jajka, nic prostszego a śniadanie iście królewskie. Uwielbiam zajadać je z chrupiącym(...)chlebkiem, polecam gorąco bo syci na długie godziny! Scroll down for recipe in English Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą (4 porcje) Składniki: 100g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę 1 ząbek czosnku
karmelowy