Zupa w postaci gęstego i pożywnego kremu, o subtelnym, jednakże bardzo ciekawym smaku. Podstawą zupy jest cukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie(...)nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny. Krem z cukinii, 3-4 porcje: * bulion warzywny- 800 ml (lub bulion mięsny) * cukinia- 500 g * ziemniaki- 300 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka
Kraina Miodem Płynącawysokie. Takimi daniami zawsze są makarony, które gotuje się kilka minut, a w międzyczasie możemy przygotować do niego sos lub jakiś inny dodatek. Tym razem do mojego makaronu wybrałam cukinie, bo sezon na te warzywa jest akurat w pełni. Zapraszam po przepis, zobaczcie jak szybko możemy przygotować pyszny i łatwy obiad. Spaghetti z cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)spaghetti 2 niewielkie jędrne cukinie 3 ząbki czosnku listki świeżego oregano świeżo starty ser typu patmezan sól pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na gorącej oliwie na patelni przez 2 minuty. Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron
Kulinarne przygody GatityPodrasowana wersja dobrze znanych placków z cukinii. Z dodatkiem twarożku i wędzonego łososia smakują rewelacyjnie i świetnie się sprawdzają zarówno w roli przystawki, jak i obiadu lub kolacji. Placki z cukinii z twarożkiem i łososiem 2018-07-31 14:35:32 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 cebula 200 g cukinii (1 mała sztuka) 2 jajka(...)mąki kukurydzianej 2 łyżki oliwy 120 g twarogu półtłustego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra 60 g łososia wędzonego Przygotowanie Cukinię ze skórką zetrzyj na dużych oczkach. Odstaw na chwilę, następnie wyciśnij nadmiar soku. Dodaj mąkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i oliwę. Smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Powinno wyjść
Powiedz dietom niesosie na bazie duszonych warzyw takich jak: cebula, pomidory i papryka. Podstawową, moją wersję szakszuki przedstawiałam tutaj , gdzie przybliżyłam również krótką historię tego dania. Dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem cukinii i przypraw, które bardzo z cukinią się lubią, czyli z tymiankiem i oregano. Szakszuka (czy to zwykła, czy też szakszuka z cukinią) jest naszym ulubionym, prostym, zdrowym i sycącym daniem(...)sezonie na paprykę i pomidory . Najczęściej szakuszkę jada się na śniadanie, ale my uwielbiamy ją jeść na obiad z dodatkiem chrupiącego, świeżego pieczywa. Szakszuka z cukinią jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga jedynie przygotowania warzyw: pokrojenia wszystkich w drobną kostkę oraz sparzenia i obrania pomidorów ze skórki. Szakuszka powinna być pikantna, ale ostrość możecie dobrać do własnych preferencji. Moja wersja
Moja Delicjawykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły. To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym(...)bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść. Składniki (2-3 porcje): Klopsiki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli szczypta soli szczypta pieprzu 1 litr bulionu warzywnego Sos: 1 czerwona papryka lub 1 marchewka 1 mała
Healthy food explorerKolejny przepis na wykorzystanie cukinii. Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie proste. Do bigosu możecie użyć dowolnej cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę powstanie pyszne wegetariańskie danie. Składniki : 2 kg cukinii 2 marchewki 3 cebule 5 pomidorów 400 g ulubionej kiełbasy 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia 2 liście laurowe(...)ziarenka z słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie
magiczna kuchnia KasiRozpoczął się sezon na cukinię! To niskokaloryczne warzywo często wykorzystuje się do przygotowania zup kremów, grillowania i zapiekania. A próbowaliście kiedyś wyczarować z cukinii coś słodkiego? Mój eksperyment zakończył się powodzeniem! Muffiny mają konsystencję brownie, z tym, że są trochę bardziej wilgotne. Nie są przesadnie słodkie - fani słodyczy mogą się pokusić o dodatkową polewę czekoladową lub po prostu oprószenie(...)105kcal Białko: 4g Tłuszcz: 2,1g Węglowodany: 16,5g Składniki: 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 jajka 100g cukru pudru (ja użyłam trzcinowego) 180g jogurtu naturalnego 350g cukinii 50g czekolady deserowej 35g odtłuszczonego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Feel EatNerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią Nerki wieprzowe, podroby , czyli trauma większości społeczeństwa Oczywiście są wyjątki , które tak jak ja i mój M. ,cenią tą pyszną piątą ćwiartkę mięsa Nerki bardziej niż inne podroby , potrafią zrazić do siebie konsumenta , z uwagi na przykry zapach . Nie jest to problem , pozbywamy się go , gotując nerki w wodzie , którą podczas gotowania , wymieniamy(...)mimo że ciężko się przełamać , uwierzcie one są naprawdę smaczne , a przyrządzać można je w dowolny sposób , nerki pasują niemal do wszystkiego Składniki : 4-5 nerek wieprzowych 1 mała cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, łyżka masła ,klarowanego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nerki przekrawamy na pół , wycinamy
Ogrodnik w podróżydalszego rozwoju! Kuchnia to sztuka a kucharz to artysta… Pamiętajcie o tym! Składniki (na 3 osoby): 1 opakowanie makaronu ryżowego Vermicelli 1 duży ogórek świeży 1 duża cukinia 1 serek śniadaniowy (Tartare, Almette) 3 jajka ugotowane na miękko 3 łyżki stołowe zmielonych orzechów 2 łyżeczki suszonego szpinaku kilka gałązek świeżego koperku i tymianku kilka listków szczawiu lub młodej sałaty(...)grube plastry, następnie zblenduj go wraz z koperkiem na gładki mus. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Zmielone orzechy wymieszaj w miseczce ze szpinakiem. Cukinię obierz, następnie pokrój na bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oliwie z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotuj jajka na miękko. Podanie
Garniec MagalieSezon na cukinię trwa więc zapraszam Was dziś na pyszny krem właśnie z wykorzystaniem cukinii. Taka zupa jest pyszna, lekka i pożywna a do tego robi się ją ekspresowo. Polecam :) Składniki: 4 cukinie 2 duże ziemniaki 1 L bulionu 150 ml śmietany 12% 1 cebula 2 ząbki czosnku masło(...)smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, ziemniaki i cukinię umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać cukinię, ziemniaki dusić przez 5 minut. Po tym czasie dodać posiekany czosnek i dusić kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić
magiczna kuchnia Kasiroku spodziewam się nadmiaru cukinii, więc wymyślam nowe przepisy – tym razem kotlety z cukinią i żółtym serem. Proste do wykonania, z ziołowym aromatem i… bez mąki! Bo mąka „zabija” smak cukinii, a do kotletów zdecydowanie bardziej pasuje bułka tarta, ewentualnie możecie spróbować przygotować je z kaszą manną. Do tego jogurt ze świeżymi ziołami i pyszny, letni(...)obiad gotowy! Składniki /12 sztuk/: 2 cukinie 2 jajka Czytaj dalej... Artykuł Kotlety z cukinią i żółtym serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPyszne, chrupiące bagietki z warzywną przeplatanką na wierzchu, w której znalazły się również plasterki salami. Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację lub jako poczęstunek dla gości. 1 bagietka 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta parę plasterków salami 1 pomidor 1 kulka (125 g) mozzarelli sól oliwa z oliwek masło sos czosnkowy Winiary Cukinię pokroić na cienkie plasterki i zasypać(...)łyżką soli. Odstawić na minimum 30 min. Kiedy cukinia puści sok, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomidora i ser mozzarellę pokroić na plasterki. Bagietkę przekroić na pół i rozkroić przez środek. Cztery części posmarować miękkim masłem. Układać naprzemiennie plasterki salami, cukinii, pomidora i mozzarelli na całej powierzchni bagietki. Warzywa delikatnie posmarować oliwą i wstawić zapiekanki
https:KKuchniaMniamDziś przedstawiam coś bardzo pożywnego. Pyszny gulasz z karkówką i cukinią, z dodatkiem pieczarek i fasolki szparagowej zapewni nasycenie na bardzo długo. Co więcej, jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Czego chcieć więcej! Jeżeli lubisz takie gulaszowe pyszności, zapraszam po więcej na bloga. Podałam je z absolutnie przepysznym makaronem ze śmietanką i grzybami i pasował cudownie. Zapraszam! Scroll down(...)recipe in English Gulasz z karkówką i cukinią (4 porcje) Składniki: 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę 1 mała cukinia pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml passaty pomidorowej
karmelowygorąco! Puff – jak gorąco! W takie upały nikomu nie chce się gotować, a co dopiero jeść… W takiej sytuacji polecam makaron z cukinią, pomidorem i fasolką, który idealnie nasyci w upalne dni. Uwielbiam połączenie fasolki szparagowej z pomidorami. Dla mnie kwintesencją lata jest kiedy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, cukinia miękka i słodka, a fasolka rozpływająca(...)zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. Dodajmy jeszcze
A to pestkaPyszna makaronowa wariacja- z makaronem z cukinii, 'oszukanym' sosem carbonara, chrupiącą szynką i ziarnami. Dlaczego oszukany sos? Ponieważ oryginalny sos carbonara przygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która po podgrzaniu tworzy aksamitnie kremowy i delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza(...)śmietanka 30%- 200 ml * sezam, pestki dyni, pesti słonecznika- po 2 łyżki * starty ser parmezan/pecorino/grana padano- 2 łyżki * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Cukinię (miąższ- oprócz środka wypełnionego pestkami- oraz skórka) zetrzeć na tarce typu julienne, aby powstały nitki spaghetti. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z drobno pokrojoną szynką, a następnie dodać spaghetti z cukinii i smażyć
Kraina Miodem Płynąca