cukinia - 18701 przepisów (strona:212/1247)

Chiny - Sałatka z cukinii 134

również wegańskie modyfikacje chińskich klasyków. Okazuje się, że kuchnia chińska ma wegetarianom naprawdę wiele do zaoferowania. Przepisem znalezionym na tym blogu inspirowaliśmy się przy tworzeniu tej błyskawicznej sałatki z cukinii. Składniki: - 1 duża cukinia  - 2 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - szczypta papryki chilli  - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka octu - 0.5 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)  - szczypta cukru(...)Przygotowanie: 1) Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub na tarce do warzyw julienne). Startą cukinię przekładamy na talerz, na którym będziemy ją podawać. 2) W małym rondelku podgrzewamy olej. W międzyczasie do miseczki ścieramy czosnek i dodajemy chilli, które następnie polewamy gorącym olejem z rondelka (aby wzmocnić smak). 3) Do miseczki dodajemy pozostałe produkty. Dokładnie mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 100

kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników. Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 154

buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią. Miedzy cienkimi warstwami zielonego, aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi. Czy to nie brzmi zachęcająco? A to jeszcze nie koniec! Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki(...)occie: 250g pieczarek brunatnych lub zwykłych 1 łyżka oleju 3 szczypty granulowanego czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 1 łyżka octy balsamicznego sól do smaku Do tego: 1/2 małej cukinii 1 ser halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ratatouille 124

znalazłam 😀 Ratatouille (lub ratatuj - tak, dokładnie jak w animacji Pixara i Disneya 😉) to potrawa wegańska pochodząca z Nicei leżącej w południowej Francji. Danie opiera się przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce. Można oczywiście przygotować wersję z dodatkiem mięsa, ja jednak postanowiłam trzymać się bliżej oryginału i przygotowałam wersję jarską. Ratatouille - przepis na 4 porcje Do przygotowania ratatouille(...)będziesz potrzebować: bakłażana, 1kg pomidorów, 500g cukinii, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 gałązki bazylii. 1. Bakłażana pokrój w 2-3cm kostkę, posyp solą i zostaw na 30 minut, żeby puścił sok i stracił goryczkę. 2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Warto zrobić

Z notatnika dietetyka
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 108

zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię możemy pokroić w plastry, wydrążyć z nasion i włóknistego miąższu, nałożyć farsz i zapiec. Nasiona warto zasuszyć i na wiosnę wysiać w ogródku. Składniki Cukinia 250 g serka ricotta 50 g sera parmezan – Parmigiano(...)oliwek Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę. W misce, widelcem delikatnie mieszamy serek ricotta, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie

Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 148

Spaghetti  z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z cukinii potrzebujemy spiralizer lub temperówkę do warzyw. Jeżeli nie posiadamy takich sprzętów, możemy użyć tarki do julienne.  W ostateczności  wystarczy ostry nóż i zwinna ręka. Składniki na 1 porcję 200 g cukinii(...)cytryny sól pieprz kilka listków świeżej bazylii Wykonanie Pesto mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, mini-mozzarellę odsączamy z zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne. W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto

Tajemnice Smaku
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami (po chińsku) 158

Danie z woka, które przygotujecie w niecałe 30 minut. Smażony ryż wraz z dodatkiem piersi kurczaka oraz warzyw (marchewki, pora, papryki, cukinii i czosnku). Aby danie nabrało nieco orientalnego smaku należy je przyprawić curry, kurkumą, papryką słodką oraz...cynamonem. Tak, tak - dodatek tych przypraw sprawia, że danie z wyglądu i w smaku przypomina chińską kuchnie. Szczerze polecam.  Składniki(...)porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 marchewka 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 2 ząbki czosnku 2 jajka 250 g ugotowanego (na sypko) ryżu  2 płaskie łyżeczki curry 2 płaskie łyżeczki kurkumy 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku odrobina oleju do dekoracji posiekany

Ugotować
Pęczak z ziarnami z duszoną kiełbasą w cukinii i pomidorach suszonych 137

oknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania(...)kiełbasy morlińskie z szynki Morliny https://morliny.pl , 150 kaszy pęczak, 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, 1 niewielka cukinia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku, garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie:   Kiełbasę kroimy

Moniki Smakołyki
Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami 183

zwolennikami szybkich do przygotowania i nieskomplikowanych obiadów to poniższy przepis powinien przypaść Wam do gustu - kaszotto z zielonymi warzywami, czyli kasza gryczana smażona wraz z dodatkiem wędzonego boczku, pora, cukinii i zielonego groszku. Całość posypana natką pietruszki. Danie błyskawiczne do przygotowanie. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.  Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej(...)wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki) 1 średniej wielkości cukinia 1 por (jasna część) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego pieprz ostra papryka ewentualnie odrobina oleju do podania posiekana natka pietruszki Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia się boczku. Por pokroić w półplasterki

Ugotować
Zapiekane krążki z cukinii 859

Zapiekane krążki z cukinii to rodzaj przekąski, które możemy przygotować na kolację z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Możemy je zrobić wcześniej, a przed przyjściem gości zapiec w piekarniku. Jest to przekąska tania, smaczna, a przede wszystkim łatwa do przygotowania. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Składniki: 1 nieduża cukinia (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej) 2 cebule 300 g pieczarek(...)kilka plasterków szynki 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego sera garść oregano sól, pieprz, ostra papryka lub chili olej Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki

Danka Pichci
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej 161

Proste, wbrew pozorom, bardzo szybkie w przygotowaniu i takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a jednocześnie smakują fantastycznie. Dzisiaj pasztet w wersji wege, czyli zrobiony na bazie startej cukinii i marchewki, z dodatkiem kaszy jaglanej i świeżych ziół. Uwielbiam go jeść zamiast kanapek na śniadanie lub kolację. Smakuje świetnie z jogurtem greckim i może być świetnym posiłkiem do pracy(...)Takie danie nie sprawi, że będziemy ociężali, wręcz przeciwnie – najemy się, ale nie przejemy. Składniki 350 g cukinii (nieobranej, pozbawionej końcówek) jedna średnia marchew średnia cebula ząbek czosnku łyżka oleju 100 g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy 5-6 gałązek świeżego tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Analiza Smaku
MINESTRONE 155

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego

Kuchnia MagdaLeny
MINESTRONE 155

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego

Kuchnia MagdaLeny
Jesienne zapiekanki z dynią i cukinią 192

Pyszne i pożywne zapiekanki z kawałkami pieczonej dyni i cukinii, kurczakiem i makaronem. Zapiekanki przygotowałam w małych naczyniach żaroodpornych aby każdy miał swoją porcję ale można zrobić jedną w dużym naczyniu. składniki: 300 g makaronu, u mnie pióra Lubella 500 g dyni bez pestek i skóry 450 g cukinii bez pestek 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz tymianek słodka(...)rzepakowy masło do posmarowania formy sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 solidna garść startego żółtego sera Dynię i cukinię pokoroić w dużą kostkę. Cukinia miała miękką skórkę więc dałam ze skórką, jeśli jest twarda lepiej cukinię obrać. Pokrojone warzywa skropić olejem rzepakowym i solidnie oprószyć tymiankiem, słodką papryką, czosnkiem

Monia miesza i gotuje
FLAN Z CUKINII Z MIĘKKIM TOFU I BAZYLIĄ 145

miłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zapiekankę-flan z cukini z miękkim tofu (zwanym również jedwabistym) i bazylią. Korzystajmy z sezonu na cukinię, który powoli się kończy. Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 4 średnie cukinie bio ● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu ● 1 żółta cebula ● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ● ½ pęczka bazylii(...)parmezanu ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, pokrój w talarki grubości ok. 2-3 cm. Oliwę podgrzej na patelni i podsmaż cukinię przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką tofu ze skrobią, solą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska