cukinia - 18701 przepisów (strona:209/1247)

Pasta jajeczna 104

Pyszna i szybka pasta jajeczna z dodatkiem twarogu i tartej cukinii. Idealne smarowidło na kanapki. Do pasty możesz dodać drobniutko posiekany szczypiorek i paprykę. To pasta, którą podasz do pieczywa na śniadanie lub kolację. Błyskawiczna w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, którą zrobisz przez cały rok z różnymi dodatkami. Pasta jajeczna z cukinią SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo(...)twarogu półtłustego 50 g cukinii 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane na twardo jajka obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj jajka, majonez, twaróg, sól i pieprz. Porada. Twaróg półtłusty możesz zastąpić chudym, tłustym, a nawet puszystym, kremowym serkiem naturalnym lub gęstym jogurtem naturalnym. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną 66

Lubicie zapiekanki? Ja uwielbiam! Szczególnie, gdy są proste i szybkie w przygotowaniu. To także świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce składników. Dziś czeka na Was ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną, która sprawdzi się jako obiad albo kolacja. Mi jej przygotowanie zajęło chwilę, bo wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż, które został z poprzedniego posiłku. Jednak ryż nie jest koniecznym składnikiem(...)zapiekanki. Możecie go pominąć i dodać więcej warzyw. Zapraszam do pysznego przepisu dla małych i dużych. Składniki (2 porcje): 1 cukinia, garść pomidorków koktajlowych, 5 plastrów wędliny z indyka, 1 cebulka, 125g sera mozzarella, 100g passaty pomidorowej, 4 łyżki ugotowanego wcześniej brązowego ryżu, szczypta ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw cukinię pokrój w kostkę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Następnie

Natka Pietruszki
Zupa Warzywna Z Kiszoną Cukinią 96

poprzednim tygodniu był przepis na kiszoną cukinię a w tym tygodniu zapraszam na pyszną zupkę warzywną z kiszona cukinią. Zupa ta w smaku przypomina ogórkową ale nie jest tak kwaśna jak ogórkowa i myślę że będzie smakować większości ;) Składniki na 2 osoby: około 1,2 litra bulionu/wody 1/2 słoika kiszonek cukinii pokrojonej w kostkę trochę wody z pod kiszonej cukinii(...)warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę.  2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa oraz cukinię wraz z niedużą ilością wody kiszonej (do smaku), doprawiamy i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie. 3. Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę

Gotowanie...to proste !
Pasta z pieczonej cukinii i ciecierzycy 89

Składniki: 750 g cukinii (około 3 mniejszych sztuk) 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu) 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cebuli prażonej 1 czubata łyżeczka curry 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Cukinie kromy wzdłuż na pół(...)układamy skórką do dołu na przygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku. Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista. Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, upieczony czosnek, odsączoną ciecierzycę i cebulkę. Dodajemy sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy. Miksujemy do uzyskania

Qchnia po prostu
Cukinia zapiekana z pieczarkowym risotto 78

Cukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację. 2 porcje 1 duża młoda  cukinia 100 gramów ryżu 150 gramów pieczarek 3 łyżki oleju gruby plaster masła 2 garście tartego żółtego sera około 300 ml delikatnego bulionu(...)rosołu. sól pieprz ząbek czosnku Cukinie kroimy wzdłuż na połowę. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Tak przygotowaną cukinię lekko oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 15 minut. W miedzy czasie pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy

Andzia Pichci
Pieczone placuszki z cukinii z piekarnika 85

Placki ziemniaczane zna chyba każdy, ale czy placuszki z cukinii też znasz? Zapraszam na przepis na pieczone placuszki z cukinii z piekarnika. Robiłam już różne placki z warzyw. Były placki ziemniaczane, placki z cukinią i ciecierzycą, placuszki dyniowe, placek ziemniaczany z fetą i suszonymi pomidorami. Teraz przyszła pora na placki z cukinii. I to nie […] The post Pieczone placuszki(...)cukinii z piekarnika appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Penne w sosie pomidorowym z cukinią i bakłażanem 98

Penne w sosie pomidorowym z cukinią i bakłażanem i pomidorkami to świetny pomysł na obiad we włoskim stylu. Idealnie przygotować go wczesną jesienią, albo późnym latem, kiedy wszystkie składniki są dostępne. Jest to danie sezonowe. W daniu tym jesteśmy w stanie przemycić odrobinę warzyw, które zjedzą również dzieciaki. Bo o tym, że uwielbiają makaron nie muszę nawet wspominać. Wykorzystajcie również(...)jeśli lubicie penne razowe, będzie znacznie zdrowsze. Składniki makaron penne 200ml passaty pomidorowej 7 pomidorków koktajlowych niewielki bakłażan niewielka cukinia 1/2 cebuli szczypta bazylii, oregano sól pieprz 2 ząbki czosnku ewentualnie odrobina tartej mozzarelli oliwa z oliwek Ten makaron możecie przygotować także w „polskiej wersji” czyli podać go posypany odrobiną tartego żółtego sera, albo najlepiej odrobiną tartej mozzarelli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z polędwiczką i kurkami 134

dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron “na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie zupełnie się zmieniło i jest to połączenie do którego będę wracać. Delikatna polędwiczka świetnie pasuje do makaronu, a bardzo rzadko wykorzystuje się ją w ten sposób. Trochę(...)makaronu typu tagliatelle lub pappardelle (ja użyłam świeżego) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g) ok. 300 g kurek (ewentualnie pieczarek poza sezonem) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia lub pół średniej 10 pomidorków koktajlowych 150 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml białego wytrawnego wina (lub 1-2 łyżki soku z cytryny) 4 łyżki tartego parmezanu lub bursztynu + ewentualnie

Poezja smaku
Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem 84

Dziś przepis na placki z cukinii i świeżej kukurydzy z dodatkiem zielonego sosu na bazie avocado, natki pietruszki z dodatkiem tahini i soku z cytryny. Prosty, sezonowy obiad. Placki też można spakować dziecku do szkoły bo są też smaczne na zimno, a sos wykorzystać do innych dań – do sałatek, do maczania warzyw. O szkole wspominam rzecz jasne(...)gorsza część roku. Mam nadzieję, że u Was większa ekscytacja z powrotu do palcówek. I przypominam, że pod tagiem DO SZKOŁY znajdziecie wiele inspiracji na szkolne lunchówki. Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 kukurydze 2 średnie cukinie

Cooking for Emily
Warzywny kociołek z kurczakiem curry 126

Dużo sezonowych warzyw: cukinia, papryka, pomidory, fasolka szparagowa, cebula oraz filety z kurczaka z przyprawą curry - danie jednogarnkowe, duża porcja dla całej rodziny! Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 2 papryki czerwone, 2 papryki zielone, duża garść fasoli szparagowej zielonej, 2 cebule, 5-6 pomidorów polnych, 800 g  filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz, łyżeczka curry, łyżka oleju   Przygotowanie(...)Mięso kroimy w małą kostkę, posypujemy curry. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę, z fasoli odcinamy końcówki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na dużą głęboką patelnię lub garnek wrzucamy kurczaka wraz z olejem, cebulą oraz fasolką, podsmażamy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy paprykę. Dusimy na średnim ogniu przez

Lena Gotuje
Bigos z cukinią i kurczakiem 187

wiem co mnie natchnęło. A nie, wiem. Kapusta i cukinie, które miałam w lodówce, a te nie były pierwszej świeżości. Przy okazji przypomniał mi się bigos z kurczakiem, który jadłam u teściowej. Był smaczny, zupełnie zwyczajny (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), bardzo domowy. Zadzwoniłam do teściowej, powiedziała mi mniej więcej jak go zrobiła, postanowiłam połączyć ten przepis z cukinią(...)prawie robi się samo. Tu poszatkuję, tam wymieszam, podgotuję, usmażę i jest. W międzyczasie mogę spokojnie zacząć robić sernik, powiesić pranie. Tak było właśnie przy okazji bigosu z cukinią i kurczakiem. Jeżeli też lubicie w trakcie ogarniania obiadu, robić sernik, ten przepis jest właśnie dla Was. I jak to bywa przy okazji takich przepisów, są smaczniejsze na drugi dzień. Smaki

Kardamonovy
Ratatouille zapiekany 95

lekko skarmelizowanych warzyw. Nie ma tu żadnych wspomagaczy smaku, więc warzywa, których użyjemy muszą być same w sobie smaczne i świeże. Dla kolorystycznego urozmaicenia możecie użyć zielonej i żółtej cukinii. Jeśli zaś chodzi o pomidory to najlepiej sprawdzą się mięsiste, słodkie odmiany jak bawole serca lub dobre malinowe pomidory. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce(...)Ratatouille zapiekane Ratatouille zapiekane (ratatuj) to klasyczna francuska potrawka warzywna w lżejszym i bardziej efektownym wydaniu niż tradycyjna wersja. Posiłek dodatek do obiadu, obiad Kuchnia francuska Słowo kluczowe bakłażan, cukinia, dodatek do obiadu, gulasz wegetariański, kuchnie świata, obiad wegetariański, pomidory, potrawka warzywna, ratatouille, sos pomidorowy, wege Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Patelnia żeliwna

Na-talerzu.pl
SMACZNE FRYTKI Z CUKINII Z PIEKARNIKA + FILMIK 167

Dzisiaj przepis na smaczne, lekko chrupiące frytki z cukinii w panierce, zapieczone w piekarniku. Jest to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu.  SKŁADNIKI :  2  młode cukinie  3 jajka + 1/4 szklanka mleka 1 szklanka bułki tartej (zwykłej lub panko ) 1/2 szklanka tartego parmezanu 1/2 szklanka mąki pszennej  + sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE(...)Cukinię tniemy na w słupki, następnie przekładamy je do miski i opruszamy cała mąką, dodajemy sól i pieprz, lekko je potrząsamy aby mąka pokryła cukinię.  W misce mieszamy jajka z przyprawami. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem.  Kawałki cukinii panierujemy w jajku i bułce tartej.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrapiamy olejem.  Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Keczup Shreka (z zielonych pomidorów) 100

odmiana. To pomidory o większej kwasowości niż czerwone, żółte, pomarańczowe czy czarne. Wspaniale nadają się do wykonania sosów. Pomyślałam zatem o przygotowaniu smarowidła podobnego do keczupu. Zagęstnikiem jest tu cukinia. Składniki (na 2,5 l keczupu):  3,5 kg zielonych pomidorów (chodzi o zieloną odmianę, a nie niedojrzałe pomidory) 1 kg obranej cukinii (bez waty i nasion(...)ziaren ziela angielskiego  3 goździki  główka czosnku 110 ml octu 10%  2 łyżeczki soli  3 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju do smażenia  Cukinię zetrzeć na tarce do durszlaka, posypać łyżeczką soli, wymieszać, docisnąć do dna i pozostawić do odcieknięcia.  Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinia po myśliwsku 269

Cukinia po myśliwsku Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Sezon na cukinie trwa, więc warto to wykorzystać i przyrządzić smaczny oraz kolorowy obiad dla całej rodziny. Potrawę możemy podawać ze świeżym pieczywem, z gotowanymi młodymi ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam!     Składniki: 2-3 młode, niewielkie cukinie (lub jedna duża ogródkowa) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 250g pieczarek(...)pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy *** *** Gdy pieczarki się zrumienią dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki *** *** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy na patelnie *** *** Cukinie również ścieramy na dużych oczkach i dokładamy do potrawy *** *** Dodajemy posiekane zioła, wodę oraz koncentrat, mieszamy i zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut

Blog z Apetytem