cukinia - 18701 przepisów (strona:209/1247)

Surówka z cukinii i kalarepki 39

Szybka obiadowa surówka z kalarepki i cukinii. Ja miałam cukinię wyrośniętą, więc obrałam ją ze skórki, ale młodą cukinię można zetrzeć ze skórką. Surówka jest orzeźwiająca i chrupiaca, pachnie miętą i koperkiem. Składniki: ? 1 mała cukinia ? 1 kalarepka ? 1 łyżka posiekanego koperku ? 1 łyżka posiekanej mięty ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki śmietany Wykonanie: ? Cukinię i kalarepkę obrać ze skórki

To co kocham
Ryba nototenia zapiekana w cukinii 43

barwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki: ? 4 sztuki nototenii ? 2 szklanki cukinii startej ? kilka pomidorków koktajlowych ? kilka gałazek kopru ? sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki majonezu ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Rybę obrać z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. ? W naczyniu do zapiekania położyć startą cukinię, również posypać pieprzem i solą. ? Na cukinii ułożyć rybę i pomidorki koktajlowe, na każdej rybie położyć po łyżeczce majonezu i gałązce koperku. ? Piec w 200 st.C przez 30 minut

To co kocham
NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I SEREM NA PALONYM MAŚLE 33

warzywami na maśle – Magia idealnie skomponowanego smaku – Bardzo aromatyczny farsz – Z nutą palonego masła – Z odrobiną szaleństwa – Przepyszne połączenie ILOŚĆ PORCJI: 10 naleśników CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut CO POTRZEBUJESZ: – Cukinia – Czerwona papryka – Groszek mrożony – duża garść – Kukurydza – puszka – Cebula biała – 1 sztuka – Marchewka – 2 sztuki – Tarty ser cheddar – 200g – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Kurkuma do smaku – Papryka słodka(...)Postępuj dokładnie jak w punkcie 2 do usmażenia pozostałych naleśników. 4. Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oliwy. 5. Marchewkę, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę dodaj do cebuli. Podsmażaj od czasu do czasu mieszając. 6. Dodaj kukurydzę, zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką i duś warzywa około 5 minut. Po tym czasie dodaj

globuskulinarny
Zielona szakszuka – pomysł na coś pysznego! :) 62

Kochani, wczoraj musiałam jakoś pozbyć się zalegającej cukinii i odrobiny zielonego groszku. No to wymyśliłam sobie kolejne, pyszne danie, które pochwalił także mój mąż, zatem serdecznie polecam Wam spróbować! Zielona szakszuka – pomysł na coś pysznego! Danie proste, aromatyczne, u nas zagościło na kolację, ale świetnie sprawdzi się także jako sycące śniadanko. Serdecznie zapraszam do przepisu! Zielona szakszuka – pomysł(...)coś pysznego! Składniki (2 porcje): 1 cukinia, 1/2 cebulki, 4 łyżki zielonego groszku konserwowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego sera parmezan, 4 jajka , szczypta soli , pieprzy, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw siekamy cebulkę i przesmażany ją na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, odsączony zielony groszek i również przesmażamy. Całość

Natka Pietruszki
Makaron z łososiem i cukinią + film 97

Makaron z łososiem i cukinią to prosty przepis na szybki i zdrowy obiad, danie które zadowoli nie jednego smakosza. Jest to sycąca i pożywna propozycja, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki.     składniki na 2-3 porcje 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)łososia olej do smażenia 200 ml śmietanki 30 % szczypta suszonego imbiru sok z małej cytryny czarny pieprz sól dodatkowo kilka gałązek posiekanego koperku przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Umytą cukinię razem ze skórką kroimy w kostkę. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając

Smakowite Dania
Makaron z cukinią w śmietanowym sosie 47

moje kubki smakowe i od tego momentu znacznie częściej zaczął pojawiać się w różnego rodzaju potrawach z makaronem. Tym razem zrobiłam bardzo prosty i szybki obiad – makaron z cukinią w śmietanowym sosie, wzbogacony jeszcze o dodatek wędzonego na gorąco łososia. 500 g cukinii 1 cebula ok. 150 ml śmietanki 30% 40 g tartego parmezanu zioła prowansalskie szczypta płatków chili(...)sól, pieprz masło klarowane makaron penne opcjonalnie – 125 g wędzonego na gorąco łososia Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię kroimy na kawałki. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia. Dodajemy cukinię i smażymy dalej, aż cukinia nieco zmięknie. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę zmieszaną z parmezanem. Doprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Szybkie danie makaronowe 65

grzybami to pyszne danie na obiad lub kolację, które w pełni zadowoli każdego mięsożercę. Makaron tylko wymieszany z pesto to już pyszne danie, ale jeśli jeszcze dodacie do niego cukinię i grzyby oraz sporą porcję parmezanu to gwarantuję, że będzie pysznie! Mam słabość do makaronu. Ten pszenny jadam bardzo rzadko, ale odkryłam niskowęglowodanowy makaron , który smakuje jak makaron pełnoziarnisty(...)ceny poszły w górę, ale biorąc rzecz proporcjonalnie, to makaron wciąż jest tani w porównaniu z innymi produktami. Bardziej się też opłaca zmiksować domowe pesto i kupić parmezan całości. Cukinię kupuję często na obniżce. Zresztą do tego dania aż tak dużo jej nie potrzeba. Możecie ją zamienić na bakłażana lub szpinak. Makaron na obiad w 30 minut 2 porcje Składniki

codojedzenia
Sałatka z cukinią inspirowana Y. Ottolenghi 48

ostatnim poście obiecałam Wam dania z przepisów Yotama Ottolenghiego. A dzisiejsza sałatka z cukinią, fasolką, mozzarellą i czosnkowymi grzankami, podana na ciepło jest jedynie inspirowana Y. Ottolenghi. Nie trzymałam się wiernie przepisu, bo jak zwykle lubię puścić wodze fantazji...kulinarnej! Zrezygnowałam z octu z czerwonego wina. Długi makaron zastąpiłam fasolką szparagową. Dla szybszego uczucia sytości dodałam czosnkowe grzaneczki(...)sycącą sałatkę można podać na obiad lub późną kolację i z powodzeniem zastąpi pełnowartościowy posiłek. Chociaż znam osoby, które podają ją z ryżem i kieliszkiem czerwonego wina! Sałatka z cukinią inspirowana przepisem wg Ottolenghi: Składniki : 250 g fasoli szparagowej( makaron u Y. O.) 250 ml rosołku lub wody do ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia

dolcevitainmykitchen
Ryba pieczona z talarkami warzyw 56

spełnia te wytyczne w 100% i za to tak bardzo go lubię. Cały obiad upieczesz jednocześnie na 1 blaszce w piekarniku w przeciągu 25 minut. Zarówno rybka jak i cukinia i ziemniaki. Porcje dla dorosłych możesz dodatkowo posolić, dla maluszka lepiej jeśli nie użyjesz soli. Pamiętaj że każdy skomponowany posiłek BLW dla Twojego dziecka powinien zawierać porcję warzyw, a ryby(...)czasie. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: filet białej ryby bez skóry* 1/2 1/2 cytryny szczypta pieprzu cytrynowego (bez dodatku soli) świeżo posiekany koperek 1 1 cukinia 1 łyżka 1 oliwy z oliwek szczypta łagodnego pieprzu 4 4 ziemniaki 2 łyżki 2 oleju słonecznikowo – rzepakowego 1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich kilka gałązek świeżego rozmarynu (adsbygoogle = window.adsbygoogle

ProstePesto.pl
Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika 66

Share Pinterest Print Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu pyszna… Składniki: 1 mała cukinia (około 2 szklanek pokrojonej w małą kostkę) 1/2 szklanki ziaren słonecznika 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (około 1/2 słoiczka) 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 łyżka płatków drożdżowych sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę cukinię i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i będzie szklista. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać słonecznik, odsączone suszone pomidory oraz płatki drożdżowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą

Oryginalny smak
Bigos z cukinii 52

Bigos z cukinii Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam!     Składniki: 2 surowe, wędzone kiełbasy (u mnie kiełbasa polska) 1 cebula ok 20dkg pieczarek 2-3 cukinie – w zależności od wielkości 2 marchwie 1/4 szklanki bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanego koperku       *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę na niewielkim ogniu, żeby tłuszcz się wytopił *** *** Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ciągle

Blog z Apetytem
Hamburger w wersji LCHF 52

Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie, LCHF hamburgery z panierowanymi frytkami z cukinii, kozim serem i karmelizowaną cebulką. Tak podane hamburgery są nie tylko pyszne ale też bardzo sycące. Domowe hamburgery są bez porównania lepsze i zdrowsze. LCHF hamburgery zawierają jedynie przyprawy i zmiksowaną cebulę do smaku. Pamiętacie, że mięso to ogromne źródło witamin głównie z grupy B. Poza(...)ludzki nie syntetyzuje sam i trzeba mu je dostarczyć z pożywieniem. Hamburgery można jeść w pysznej, niskowęglowodanowej bułce hamburgerowej z przystawką w postaci frytek. Czym zastąpić tradycyjne frytki ziemniaczane? Cukinią! Nie są to zwykłe frytki lecz panierowane w mące migdałowej i parmezanie podłużne cukiniowe frytki . Oczywiście smażyłam frytki na kokosowym oleju. Pamiętajcie, aby smażyć tylko na tłuszczach nasyconych , a nienasycone

codojedzenia
Dovlecei pané 41

kuchnia. Wbrew powszechnemu przekonaniu w Rumuni to nie tylko czosnek i różne rodzaje mięs nadziewane na kijek :) Idealne danie na ten rok, który jest wyjątkowo obfity jeśli chodzi o cukinię, nawet biorąc pod uwagę, że z zasady cukinia nie jest jakoś wymagająca w hodowli. Do zrobienia tego dania wybieramy cukinie takie nie za duże i nie za małe. Zdając sobie(...)wyjaśnieniami. Jak największe zanim pojawią się w środku pestki, czyli największe jakie da się pokroić w plasterki, a nie obręcze. Postanowiłem zrobić je w czosnkowej chrupiącej skórce. Składniki: - cukinie - płatki owsiane - płatki kukurydziane - czosnek granulowany Wykonanie: Płatki owsiane mielimy, dodajemy trochę wody, aby zrobić lejące się ciasto i doprawiamy czosnkiem. Płatki kukurydziane miksujemy. Cukinie kroimy w plastry, moczymy w cieście

Kryzysowa Książka Kucharska
Zaskakujące chipsy z cukini pieczone w piekarniku 56

parmezanu i pomyślałam, że może oprócz zwykłego podkradania z lodówki, mogłabym coś pysznego i szybkiego wymyślić. I tak oto powstały chipsy z cukini.  Zaskakujące chipsy z cukini Składniki: cukinia 1 jajko bułka tarta 2 łyżki mleka pieprz ziołowy 4 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól (do smaku - parmezan to słony ser więc należy uważać z solą) Cukinię kroimy(...)pieprzem ziołowym.  W osobnej miseczce mieszamy starty na drobnej tarce parmezan, suszone oregano oraz bułkę tartą.  Po przygotowaniu powyższych składników, możemy zająć się panierowaniem cukini. Najpierw moczymy cukinię w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce wymieszanej z parmezanem.  Tak przygotowaną cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Cukinię pieczemy przez 30 min w piekarniku

Kuchnia moimi oczami
Cukinia w cieście naleśnikowym 49

Składniki : – 1 duża cukinia – 70 g mąki pełnoziarnistej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 170 ml mleka bez laktozy lub roślinnego – 30 ml wody – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki suszonego czosnku – 1 łyżeczka tymianku dip – 200 g jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 12 łyżki posiekanego(...)szczypiorku – sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz cukinii ) łączymy do uzyskania masy o konsystencji jak na naleśniki. Cukinię kroimy w plastry o grubości 5-7 milimetrów i zanurzamy w cieście naleśnikowym. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor. W miedzyczasie przygotowujemy dip – mieszamy wszystkie składniki . Gotowe krążki cukinii podajemy z przygotowanym

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania