zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (20 sztuk): około 20 cieniutkich plastrów cukinii 400 g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Goodvalley 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżki drobno startego cheddara 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz(...)starty na tarce czosnek oraz wlej połowę pomidorów z puszki. Dopraw sos solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś 6 minut. Wsyp posiekany koperek. Na jednym końcu plasterka cukinii ułóż 1 łyżkę mięsa i zwiń cukinię w roladkę. Tak samo postępuj z pozostałą cukinią. Ułóż roladki w naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej. Oprósz solą oraz pieprzem. Piekarnik
Delicious PlaceZielone curry z kurczakiem. Zielone curry z kurczakiem Autentyczne tajskie zielone curry z kurczakiem , cukinią, porem i pędami bambusa. Kurczak w curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i pomimo złożonego smaku danie jest bardzo proste i szybkie do zrobienia w domu! Ten przepis na zielone curry wykorzystuje podstawowe metody przygotowania potrawy, które można(...)smaku) 1-2 łyżki cukru palmowego, brązowego lub białego (do smaku) 3-4 liście limonki kaffir 450g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę około 3/4 szklanki pędów bambusa 400g cukinii pokrojonej w kostkę biała część pora pokrojona w skośne plastry 1 szklanka liści tajskiej bazylii (ew. kolendry) 1 zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki, bez nasionek (ew.) sok z limonki
Moja Książka Kucharskaniezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację(...)miękkie awokado garść świeżej bazylii garść świeżej mięty 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta suszonej szałwii 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ja użyłam z pestek moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty
Raj dla PodniebieniaCiasto z płatkami owsianymi… Próbowaliście upiec kiedyś takie ciasto? Jest pyszne! Dodam, że jest to ciasto z cukinią , bez dodatku rafinowanego cukru. Cukier oczywiście jest, ale pod postacią miodu, czekolady i suszonych moreli. Oh, jest go całkiem sporo. To ciasto można zjeść na deser ale i na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki . To ciasto jest bardzo proste w przyrządzeniu. Wystarczy(...)wymieszać suche składniki i mokre składniki w osobnych miskach, a potem wszystko połączyć w jedną całość. Cukinię jak zwykle ścieram na tarce , posypuję solą i odstawiam na 20 minut, a potem odciskam. Nie martwcie się, ciasto i tak będzie wilgotne. Do ciasta można dodać dodatkowo orzechy, czy suszone morele zamienić suszonymi śliwkami lub daktylami. Również masło orzechowe można wybrać
codojedzeniaodrobinę chili, które podkręcają smak. Do zapiekanki użyłam mini mozzarelli, jednak możecie również wykorzystać inne rodzaje ser, jak pikantniejszy ser cheddar czy po prostu ser żółty. Smacznego! Zobacz też: Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na warzywną zapiekankę z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 2 godziny Składniki(...)ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki + do posypania warzyw łyżeczka bazylii + do posypania warzyw łyżeczka oregano łyżeczka tymianku pół łyżeczki gałki muszkatołowej puszka przecieru pomidorowego 6 średniej wielkości ziemniaków średnia cukinia 2 słodkie papryki 250 g słodkiej śmietanki 18% do zup i sosów 2 jajka opakowanie mini mozzarelli 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do formy sól i pieprz do smaku
Kuchnia Bazyliiniezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację(...)miękkie awokado garść świeżej bazylii garść świeżej mięty 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta suszonej szałwii 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ja użyłam z pestek moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty
Raj dla PodniebieniaDziś przepis na placki z cukinii i świeżej kukurydzy z dodatkiem zielonego sosu na bazie avocado, natki pietruszki z dodatkiem tahini i soku z cytryny. Prosty, sezonowy obiad. Placki też można spakować dziecku do szkoły bo są też smaczne na zimno, a sos wykorzystać do innych dań – do sałatek, do maczania warzyw. O szkole wspominam rzecz jasne(...)gorsza część roku. Mam nadzieję, że u Was większa ekscytacja z powrotu do palcówek. I przypominam, że pod tagiem DO SZKOŁY znajdziecie wiele inspiracji na szkolne lunchówki. Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 kukurydze 2 średnie cukinie
Cooking for EmilyPyszna i szybka pasta jajeczna z dodatkiem twarogu i tartej cukinii. Idealne smarowidło na kanapki. Do pasty możesz dodać drobniutko posiekany szczypiorek i paprykę. To pasta, którą podasz do pieczywa na śniadanie lub kolację. Błyskawiczna w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, którą zrobisz przez cały rok z różnymi dodatkami. Pasta jajeczna z cukinią SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo(...)twarogu półtłustego 50 g cukinii 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane na twardo jajka obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj jajka, majonez, twaróg, sól i pieprz. Porada. Twaróg półtłusty możesz zastąpić chudym, tłustym, a nawet puszystym, kremowym serkiem naturalnym lub gęstym jogurtem naturalnym. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz
Zasmakuj KuchniLubicie zapiekanki? Ja uwielbiam! Szczególnie, gdy są proste i szybkie w przygotowaniu. To także świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce składników. Dziś czeka na Was ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną, która sprawdzi się jako obiad albo kolacja. Mi jej przygotowanie zajęło chwilę, bo wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż, które został z poprzedniego posiłku. Jednak ryż nie jest koniecznym składnikiem(...)zapiekanki. Możecie go pominąć i dodać więcej warzyw. Zapraszam do pysznego przepisu dla małych i dużych. Składniki (2 porcje): 1 cukinia, garść pomidorków koktajlowych, 5 plastrów wędliny z indyka, 1 cebulka, 125g sera mozzarella, 100g passaty pomidorowej, 4 łyżki ugotowanego wcześniej brązowego ryżu, szczypta ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw cukinię pokrój w kostkę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Następnie
Natka Pietruszkipoprzednim tygodniu był przepis na kiszoną cukinię a w tym tygodniu zapraszam na pyszną zupkę warzywną z kiszona cukinią. Zupa ta w smaku przypomina ogórkową ale nie jest tak kwaśna jak ogórkowa i myślę że będzie smakować większości ;) Składniki na 2 osoby: około 1,2 litra bulionu/wody 1/2 słoika kiszonek cukinii pokrojonej w kostkę trochę wody z pod kiszonej cukinii(...)warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę. 2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa oraz cukinię wraz z niedużą ilością wody kiszonej (do smaku), doprawiamy i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie. 3. Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę
Gotowanie...to proste !Składniki: 750 g cukinii (około 3 mniejszych sztuk) 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu) 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cebuli prażonej 1 czubata łyżeczka curry 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Cukinie kromy wzdłuż na pół(...)układamy skórką do dołu na przygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku. Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista. Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, upieczony czosnek, odsączoną ciecierzycę i cebulkę. Dodajemy sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy. Miksujemy do uzyskania
Qchnia po prostuCukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację. 2 porcje 1 duża młoda cukinia 100 gramów ryżu 150 gramów pieczarek 3 łyżki oleju gruby plaster masła 2 garście tartego żółtego sera około 300 ml delikatnego bulionu(...)rosołu. sól pieprz ząbek czosnku Cukinie kroimy wzdłuż na połowę. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Tak przygotowaną cukinię lekko oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 15 minut. W miedzy czasie pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy
Andzia PichciPlacki ziemniaczane zna chyba każdy, ale czy placuszki z cukinii też znasz? Zapraszam na przepis na pieczone placuszki z cukinii z piekarnika. Robiłam już różne placki z warzyw. Były placki ziemniaczane, placki z cukinią i ciecierzycą, placuszki dyniowe, placek ziemniaczany z fetą i suszonymi pomidorami. Teraz przyszła pora na placki z cukinii. I to nie […] The post Pieczone placuszki(...)cukinii z piekarnika appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comPenne w sosie pomidorowym z cukinią i bakłażanem i pomidorkami to świetny pomysł na obiad we włoskim stylu. Idealnie przygotować go wczesną jesienią, albo późnym latem, kiedy wszystkie składniki są dostępne. Jest to danie sezonowe. W daniu tym jesteśmy w stanie przemycić odrobinę warzyw, które zjedzą również dzieciaki. Bo o tym, że uwielbiają makaron nie muszę nawet wspominać. Wykorzystajcie również(...)jeśli lubicie penne razowe, będzie znacznie zdrowsze. Składniki makaron penne 200ml passaty pomidorowej 7 pomidorków koktajlowych niewielki bakłażan niewielka cukinia 1/2 cebuli szczypta bazylii, oregano sól pieprz 2 ząbki czosnku ewentualnie odrobina tartej mozzarelli oliwa z oliwek Ten makaron możecie przygotować także w „polskiej wersji” czyli podać go posypany odrobiną tartego żółtego sera, albo najlepiej odrobiną tartej mozzarelli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!