cukinia - 18701 przepisów (strona:204/1247)

Spaghetti z makaronem z cukinii, czyli zoodles bolognese 226

Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja z wykorzystaniem warzyw sezonowych, w tym niezastąpionej cukinii, którą prezentowałyśmy już w tych wyśmienitych muffinkach czekoladowych , jak i w warzywnej lasange .  Po długim czasie w końcu kupiłam specjalną obieraczkę i teraz szaleję z zoodles, czyli makaronem z cukinii. Jest wspaniały! Zasmakował nawet mojemu domowemu "makaronożercy" :) Świetnie smakuje, a dodatkowo jest idealny dla osób(...)diecie, ponieważ dostarcza małej ilości kalorii. Dla porównania taka sama ilość klasycznego makaronu do spaghetti zawiera 220 kalorie, a makaronu z cukinii tylko 32 kalorie! Przyznajcie sami, że to znaczna różnica. Czego potrzebujemy?  - jedna duża cukinia - 3 duże pomidory lub przetarte pomidory - 1 cebula - kilka pieczarek - ząbek czosnku - oliwa z oliwek - sól - pieprz - zioła prowansalskie - bazylia - opcjonalnie

two broke sisters
Cukinia konserwowa. 184

Cukinia konserwowa mojej mamy. Składniki: cukinia - jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l, marchew, korzeń chrzanu, czosnek, 1l octu, 18 szklanek (18x250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy,  Przygotowanie: Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l octu, 18 szklanek wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru(...)szklanki soli, 2 łyżki gorczycy - razem zagotować. Środek cukinii wyciąć. Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki -po kilka kawałków powkładać do słoików. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować 10min. Po roku czasu miałam okazję spróbować tę cukinię. Po dzisiejszym komentarzu, czy oby nie za dużo jest

W kuchni u Moniki
Zupa serowa z cukinią 162

Chyba mamy za dobrze... Dostaliśmy od rodziców świeże warzywa prosto z działki. Między innymi piękne, dorodne cukinie. Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, jednak tym razem postanowiliśmy przygotować smaczną serową zupę z cukinią w roli głównej. Składniki:  - 600g cukinii  - 2 - 3 duże ziemniaki - 2 cebule - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól(...)pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek.  Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę.  Gotujemy przez 25 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Leczo z cukinii i bakłażana 189

Sezon na cukinię uznaję za otwarty. W ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo(...)różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz  ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą

Smaki Ewy
Zapiekana cukinia z pomidorami na styl śródziemnomorski 127

już kolejna propozycja na zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego przepisu. Składniki: 1 młoda cukinia Pomidory z puszki ( całe ) 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml mleka 100 gram twarogu Oliwki zielone ( kilkanaście sztuk ) Oregano Sól Pieprz Kilka listków świeżej bazylii vegeta Wykonanie: Cukinię myjemy(...)obieramy ), kroimy na plasterki około 1 cm, posypujemy vegetą i grillujemy. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania. Na cukinię wykładamy lekko pokrojone pomidory z puszki, oliwki przekrojone na połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy jajko, dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg

Smaki Ewy
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 201

Sezonowe quesadillas  (możesz dodać dowolne warzywa)/ Seasonal quesadillas  (you can add any veggies you want) 3.  Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4.  Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary  5.  Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6.  Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein(...)pesto 11.  Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12.  Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13.  Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese   14.  Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15.  Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16.  Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17.  Kolorowy talerz / Colourful veggie plate

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z cukinii na zimę 162

już pisałam wcześniej   zdecydowanie należę do fanów cukinii. Mogłabym ją jeść codziennie. A że sezon na przygotowywanie przetworów na zimę nadal trwa.   Zapraszam Was na przepyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem warzyw. Jest idealna do drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii(...)Zalewa: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 3 łyżeczki białej gorczycy, kilka liści laurowych, 1 szkl. octu 10%, 1 szkl. cukru   Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry . Ja nie obieram cukinii, ale jeżeli komuś przeszkadza skórka to można ja obrać. Posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Jak już puści

Passion of Cooking
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg 163

Pora na cukinię. Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z  cukinii  Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja(...)jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu . Polecam.    Składniki: 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie  odciśnij  sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki tartej

Apetyt na Zielone
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików 133

Witajcie, mam dla Was przepis na zupełny rarytas!, ja jestem zachwycona smakiem tej cukinii. Dodatek pasty chili, czosnku i oczywiście najwyższej jakości oliwy z oliwek sprawia, że można się od tego uzależnić :). Cukinie należy wybierać małe, nie wyrośnięte, może być odmiana żółta i zielona, teraz mamy sezon więc trzeba korzystać. Składniki: 5 małych cukinii o długości(...)płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 1/4 łyżeczki soli  sok z 1/4 cytryny 5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci. 2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche

Apetyczna babeczka
Kotlety mielone z cukinią 140

Uwielbiam tradycyjne mielone. Ale czasami mam ochotę na coś nowego. Ostatnio na blogu  „ Sio - smutki” pojawił się przepis na mielone z cukinią. Bardzo lubię cukinię, więc postanowiłam wypróbować przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie zmodyfikowała. Dodatek cukinii sprawił, że kotlety są bardzo miękkie i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam(...)Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula, 1 jajko, 0, 5 bułki namoczonej w wodzie, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, olej do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy końcówki i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku

Passion of Cooking
cukinia w sosie musztardowo chrzanowym do słoików 160

Pyszna cukinia w zmienionym nieco sosie Składniki: - 3-4 nie wielkie cukinie ok 25 - 30 cm zalewa - 1 l wody - 5 łyżek musztardy - 2 łyżki startego chrzanu - 1 szklanka cukru - 3 łyżki soli - 1 szklanka octu - 2 łyżki suszonej pietruszki do każdego słoika - pół łyżeczki gorczycy - 1 kulka ziela angielskiego - kawałek liścia laurowego Sposób przygotowania: 1. - Cukinię pokroić w dużą(...)kostkę gdy mamy dużą cukinię trzeba ją obrać i                                                           wydrążyć pestki. 2. - Do każdego słoika dać gorczycę ziele angielskie oraz liść laurowy

W królestwie smaków Beaty
Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka 146

Nastał sezon na cukinie .Oto moja propozycja na dobry obiad zapraszam. Składniki - 4 małe cukinie (ok 20 cm ) - 0,5 kg piersi z kurczaka  - 0,5 papryki  - 1 torebka ryżu  - 1 cebula  - 1 ,5 łyżki przyprawy grill kurczak  - sól pieprz  - 2 łyżki masła  - kilka gałązek kopru i pietruszki  - 10 dag sera żółtego(...)Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę. 2. - Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz.                                           Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ

W królestwie smaków Beaty
Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili 139

Dziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili.   Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 małe cukinie 3 ząbki czosnku olej do smażenia 125 g serka mascrapone 200 g śmietany 18 % 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chili sól morska 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia w pomidorach z indyjską nutą 171

Dziś zapraszamy na bardzo smaczne, aromatyczne i pikantne danie z cukini i pomidorów połączone z indyjskimi przyprawami Składniki: - 2 cukinie (500 g) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka gałązek świeżej kolendry - 2 łyżki oleju - 1 puszka pomidorów krojonych - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki kminku całego - 1/2 łyżeczki pieprzu indyjskiego - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki chili - 1/4 łyżeczki zmielonego kminku(...)oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory, przekładamy

Kuchenne Wariacje
FASZEROWANA CUKINIA 134

mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie.   Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą specjalnego przyrządu do wydrążąnia, który znajdzieciew sklepie Mykitchen.pl- tutaj WYKRAWACZ DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA(...)Ułatwia on pracę, pozwala w szybki, prosty sposób na idealne wydrążenie warzywa. Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać. Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania