cukinia - 18701 przepisów (strona:213/1247)

Gofry z cukinią i serem 107

Odkąd mam dobrą gofrownicę, co rusz wymyślam nowe przepisy na gofry. Gofry z cukinią, twarogiem i serem zajęły miejsce w czołówce najlepszych gofrów, jakie zdarzyło mi się jeść. Ze względu na swój wytrawny smak mogą być potrawą śniadaniową albo kolacyjną, można je podać z sosem jogurtowym, sałatką albo jajkiem sadzonym lub gotowanym w koszulce. Na co zwrócić uwagę przy wyborze(...)gofrownicy pisałam tu: Gofry - przepis podstawowy Bananowe gofry z czekoladą Gofry z cukinią i serem Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (ok 400g) 150g twarogu 100g tartego żółtego sera lub mozzarelli 2 jajka 2/3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka jogurtu lub śmietany 2 łyżki oleju sól pieprz kilka gałązek koperku i natki pietruszki szczypta ulubionych ziół

Obiad gotowy
Duszona cukinia z soczewicą 142

Szybkie, letnie danie jednogarnkowe z cukinią w roli głównej.  To taki mój przepis na pyszny obiad bezmięsny. Składniki: 2 cukinie żółte 2 cukinie zielone 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku puszka soczewicy szczypior olej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Marchew, cebulę i czosnek obrać. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę w półksiężyce, a czosnek(...)posiekać. Cukinie pokroić półplasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać marchewkę, czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość smażymy przez ok 7 minut, dodajemy osączoną soczewicę i dusimy razem jeszcze 3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość z wierzchu posypać posiekanym szczypiorem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Potrawka z kurczaka i cukinii 118

Pyszna sezonowa potrawa ze świeżą cukinią. Kiedyś robiłam podobne danie tyle, że z mięsem wieprzowym. Można jeść solo, z pieczywem lub kaszami. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 małe cukinie (ok 700g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej papryki(...)łyżeczka cukru sól, pieprz woda Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 2. Cebulę posiekać, czosnek pokroić na plasterki. 3. Cukinię pokroić wraz ze skórką w grube półplasterki. 4. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i mięso, całość dusić, aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać cukinię, całość

Kuchnia domowa Ani
Leczo z cukinią i tofu 113

Leczo z cukinią i tofu 🍲 czyli must have sezonu cukiniowego 💚 i bardzo zdrowy pomysł na obiad 🤤 z dużą ilością warzyw, bez mięsa i z małą ilością kalorii za to z wieloma składnikami odżywczymi. Jeść - nie umierać :)  Składniki: 1 duża cukinia 1 papryka 1 czerwona lub biała cebula 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 opakowanie tofu wędzonego(...)garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na olej i podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię (i opcjonalnie marchewkę) w plastry. Do cebuli przeciskamy czosnek. Podsmażamy przez minutę. Wrzucamy cukinię, paprykę i marchewkę. Chwilkę podsmażamy. Wlewamy pomidory w puszce, płuczemy odrobiną wody kartonik/puszkę i wlewamy

Czarnawisienka
Gruzja - Cukinia z pastą orzechową 129

Najpierw przygotowaliśmy naszą ulubioną  gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z pastą z orzechów włoskich , a tym razem gruzińską pastę z orzechów włoskich i kolendry połączyliśmy z pieczoną cukinią...  Składniki (4 porcje): - 1 duża cukinia lub 2 małe - 1 łyżka oliwy  - sól  Pasta orzechowa: - 75 g orzechów wloskich - 1 ząbek czosnku - pół cebuli  - 1 łyżeczka(...)rydzowego)  - mały pęczek natki pietruszki - mały pęczek kolendry - 1 łyżeczka octu winnego  - 50 ml wody - sól, pieprz (do smaku)  Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cukinię kroimy w talarki o grubości przynajmniej 1 cm. Plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut (mniej więcej

Roślinożerni urlopowicze
Najlepsze brownie z malinami 146

wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych wypieków, więc często do niego wracam. Ciasto ma jeden tajemny składnik, który nadaje mu rewelacyjnej wilgotności , którym jest… cukinia! Tak, wydaje się dziwne, że do ciasta dodajemy warzywo, ale nic się nie martwcie, cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna, a zapewniam Was, że smak tego brownie to niebo w ustach(...)szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60g kakao 2 jajka 110g masła 250g cukru 16g cukru waniliowego pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 125ml oleju 350g cukinii 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50ml mleka Dodatkowo: ok 200g malin       *** Masło ucieramy z cukrem

Blog z Apetytem
Sałatka z cukini, fasolki i bobu 85

upały wystarczy na lekki obiad. Generalnie łatwa w przygotowaniu, jest mały haczyk 🙂 po ugotowaniu bób trzeba obrać ze skórki, będzie lepszy!         Składniki; 1 kg żółtej cukinii, najlepsza jest młoda nieprzerośnięta 500 g zielonej cukinii 80 ml oliwy z oliwek 300 g bobu 250 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz sok z jednej małej cytryny pęczek bazylii(...)pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka orergano Wykonanie; Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części, a następnie pokroić je w słupki. Ułożyć je na dużą blachę, polać oliwą posypać solą, oregano i wszystko dobrze wymieszać dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić

SprawdzonaKuchnia.pl
Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem 115

przygotowane, w ekspresowym tempie przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie(...)świeże) dodać.   Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 150 g cukinii, 2 cebulki szalotki, 100 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę, sól do smaku, 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu świeże zioła: pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanej mięty zwykłej, 1 łyżka

Moniki Smakołyki
Papryka faszerowana kuskusem z cukinią, boczkiem z nutą curry - ostro, na gorąco 121

Wiosna, słoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie(...)curry delikatnie smakują.  Składniki: 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe, 150 g cukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki  Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka, 1 garść startego żółtego sera, ponadto: sól, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki
Ratatouille 133

Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo(...)lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0 Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru) 2 puszki pomidorów krojonych garść bazylii 2 łyżki octu balsamicznego oliwa do pieczenia,smażenia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz

Smaczny zeszyt
Czekoladowe ciasto z cukinią 108

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego 75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 75 gr mąki pszennej tortowej lub innej 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać

moj przepis na
Chiny - Sałatka z cukinii 125

również wegańskie modyfikacje chińskich klasyków. Okazuje się, że kuchnia chińska ma wegetarianom naprawdę wiele do zaoferowania. Przepisem znalezionym na tym blogu inspirowaliśmy się przy tworzeniu tej błyskawicznej sałatki z cukinii. Składniki: - 1 duża cukinia  - 2 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - szczypta papryki chilli  - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka octu - 0.5 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)  - szczypta cukru(...)Przygotowanie: 1) Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub na tarce do warzyw julienne). Startą cukinię przekładamy na talerz, na którym będziemy ją podawać. 2) W małym rondelku podgrzewamy olej. W międzyczasie do miseczki ścieramy czosnek i dodajemy chilli, które następnie polewamy gorącym olejem z rondelka (aby wzmocnić smak). 3) Do miseczki dodajemy pozostałe produkty. Dokładnie mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 94

kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników. Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 146

buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią. Miedzy cienkimi warstwami zielonego, aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi. Czy to nie brzmi zachęcająco? A to jeszcze nie koniec! Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki(...)occie: 250g pieczarek brunatnych lub zwykłych 1 łyżka oleju 3 szczypty granulowanego czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 1 łyżka octy balsamicznego sól do smaku Do tego: 1/2 małej cukinii 1 ser halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min

Kuchnia w Słońcu Skąpana