cukinia - 18701 przepisów (strona:208/1247)

Kremowe risotto z klopsikami i cukinią 51

Kremowe risotto z klopsikami i cukinią Pyszne i proste danie jednogarnkowe dla całej rodzinki. Delikatne, maślane i aromatyczne risotto, w połączeniu z rumianymi klopsikami i soczystymi warzywami. Obiad palce lizać!     Składniki: Klopsiki: 0,5kg mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki(...)najlepiej klarowanego) Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich ok 2 szklanki bulionu lub wody Warzywa: 1 cebula 1 nieduża cukinia pół czerwonej papryki Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku       *** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz

Blog z Apetytem
SAMO DOBRO – SAŁATKA ZE SZPARAGAMI 23

bezbłędnie – na sam widok, dopada nie lada chrapka – nienagannie zgrany akompaniament ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CO POTRZEBUJESZ: – Rukola – duża garść – Szparagi – pęczek 250g – Ogórek świeży zielony – Cukinia – zielona, niewielka sztuka – Awokado dojrzałe, najlepiej hass – Czerwona cebula – nie za duża sztuka – Orzechy pekan – garść – Ser grana padano – 3 łyżki pokrojonego na płatki – Oliwa z oliwek – 4 łyżki(...)grubości od 3-5 minut, tak by pozostały chrupiące. Przełóż do zimnej wody dla zachowania koloru i zatrzymania procesu gotowania. 2. Do dużej miski dodaj rukolę. 3. Dodaj cukinię pokrojoną w cienkie wstążki z pomocą obieraczki do warzyw oraz podobnie pokrojonego zielonego ogórka. 4. Do całości dołóż pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, oraz przekrojone na pół i pokrojone w paski

globuskulinarny
Makaron z kiełbasą i cukinią w pomidorowym sosie 87

pewnym stopniu przypominało mi leczo z makaronem A, że leczo bardzo lubimy, również i to danie bardzo nam smakowało. Mamy tutaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, sos pomidorowy oraz cukinię. Ja podałam to z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się też ryż. Na 4 porcje: 200-250 g makaronu np penne 1 cebula 400 g kiełbasy (u mnie podwawelska(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (u mnie z czosnkiem) 250 ml bulionu 2 cukinie płatki chili sól, pieprz oliwa parmezan Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy kiełbasę i smażymy aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wlewamy bulion, dodajemy

Smaki Na Talerzu
Jednogarnkowe z cukinią 63

Jednogarnkowe z cukinią Lubicie takie szybkie jednogarnkowe dania, które w zasadzie „robią się same”? Ja uwielbiam. Są idealne, gdy czas pędzi jak szalony, a ja po prostu nie wiem w co ręce włożyć Moje jednogarnkowe z cukinią to nic innego jak bardzo uproszczone leczo. Podałam je z chrupiącymi czosnkowymi bułeczkami Mamut. Dla mnie i męża obiad idealny Polecam(...)Składniki: 2 mniejsze cukinie 1 papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 2 łyżki suszonych płatków cebuli 200 g kiełbasy (u mnie drobiowa) do smaku: 1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i świeżo mielony pieprz woda Przygotowanie: Paprykę i kiełbasę kroimy. Przekładamy do patelni. Kiełbasę można wcześniej chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju

Słodkie okruszki
Makaron tagliatelle z indykiem i cukinią. 37

Dzisiaj przepis na szybki obiad. Makaron tagliatelle z indykiem i cukinią. Makaron z pysznym, kremowym sosem. Przygotowanie tego obiadu zajmie Wam max 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron tagliatelle z indykiem i cukinią Porcje 4 Składniki 400 g udźca z indyka 1 średnia lub 2 małe cukinie 1 opakowanie makaronu tagliatelle lub dowolny(...)pokrojone w kostkę i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przyprawy, śmietankę i mascarpone. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 5 minut, następnie dodajemy umytą i pokrojoną cukinię (w talarki lub większą kostkę). W tym czasie gotujemy makaron al dente. Przed odcedzeniem makaronu dolewamy do sosu około 100 ml wody z gotowania makaronu (jeśli sos jest gęsty

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka Ratatouille 34

smaku czosnku i tymianku. Taką zapiekankę podać możesz na kolację z chrupiącym pieczywem lun jako dodatek warzywny do obiadu :) Składniki (4 porcje): 5 mniejszych pomidorów malinowych 2 małe cukinie 1 mniejszy bakłażan 2 małe czerwone cebule 100 g. sera com té 70 g. masła 2 ząbki czosnku w łupince 4 gałązki tymianku + 1 łyżka listków tymianku 50 ml. oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Cebule pokrój w jak najcieńsze plasterki i porozdzielaj na krążki. Pomidory, cukinie i bakłażana pokrój w plasterki o grubości około 4 mm. Do rondelka lub małej patelni włóż masło i rozpuść. Dolej oliwę i lekko podgrzewaj. Dorzuć czosnek w łupinkach, gałązki tymianku i zioła prowansalskie. Gotuj około minutę aż zioła i czosnek zaczną

Delicious Place
Pasta z cukinii i pieczonej papryki 43

Cukinii w warzywniku po ostatnich deszczach znów dużo i rozpoczął się sezon na paprykę. Dlaczego by ich nie połączyć? Pastę robiłam z myślą o smarowaniu pieczywa i do urozmaicenia kanapek. Ma delikatny smak z ziołową nutą. Składniki (na 11 słoiczków o pojemności 220 ml): 🌶️8 papryk  🌶️2 łyżki oleju 🌶️2 duże, młode cukinie (w sumie(...)papryki jeszcze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Po ostudzeniu obrać papryki ze skórek.  Pokroić byle jak i wrzucić do garnka razem z sosem z blachy.  Z cukinii usunąć watę. Miąższ pokroić w kostkę.  Cebulę obrać i pokroić w piórka.  Cebulę i cukinię dodać do papryki. Dusić do miękkości.  Do warzyw dodać pomidory obrane ze skórek

Weekendy w domu i ogrodzie
Co zrobić z cukinii - 15 sprawdzonych przepisów 42

Cukinia to warzywo popularne, dość łatwe w uprawie, a przy tym niedrogie. Ponieważ składa się w głównej mierze z wody jest niskokaloryczna, a dzięki sporej zawartości błonnika idealna dla osób na diecie. Poza tym jest bogata w witaminę C znaczące ilości witaminy B6  B2  i kwas foliowy .  Naukowcy twierdzą, że ma silne działanie przeciwzapalne, redukuje dolegliwości(...)korzystnie na serce i układ krążenia, wątrobę i poziom cukru we krwi. Także samie widzicie, że warto po nią sięgać jak najczęściej.  W mojej kuchni najpopularniejszym daniem z cukinii było od zawsze leczo, ale co roku staram się zrobić coś nowego z tego wdzięcznego i smacznego warzywa. Wszystkie przepisy macie na blogu od dawna, ale w odpowiedzi na często

Cynamonowe szczęście
Spaghetti con zucchine e limone 38

Sezon na cukinię w pełni. Postanowiłem wykorzystać ciekawy dodatek do makaronu jakim jest cytryna. Mowa oczywiście o daniach wytrawnych. Cytryna doskonale komponuje się z cukinią, a jednocześnie cukinia jest z miarę neutralna w smaku i nie dominuje cytryny. Znalazłem włoski przepis, który bardzo mi się spodobał. Zaniosłem do pracy, dzięki czemu w pokoju socjalnym aka kuchni aka chill out roomie(...)latach 90-tych, kiedy stary dobry lizol odchodził do lamusa i wyznaczyliśmy nowy standard - lemon. Tym samym to danie wpisuje się w antytrend - smutne jedzenie w pracy. Składniki: - cukinie - makaron spaghetti - czosnek - cytryna Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem, z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, aż mocno

Kryzysowa Książka Kucharska
Placuszki z cukinii 33

Sezon na cukinię w pełni z czego bardzo się cieszymy, bo lubimy akurat to warzywo. Ja mam dziś dla Was przepis na placuszki z cukinii. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis, to idealny pomysł na obiad. Możemy podać je też z ulubionym sosem np. czosnkowym. Składniki na około 20 placuszków: 1 cukinia około 500 g 1 czerwona cebula(...)naturalnego 10 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do większej miski. Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na około 15 minut.  2. Po tym czasie cukinię mocno i dość

kruche babeczki
Kwiaty cukinii w cieście piwnym 28

Nigdy nie jadłam kwiatów cukinii. Słyszałam, że są smaczne. Wiem, że podawane są czasami w restauracjach jako dodatek do dania, lub danie główne. Nigdy ich nie jadłam chyba ze względu na ekonomiczność kwiaty bowiem są małe. Cukinia to jednak nieco więcej jedzenia i możliwości. W tym roku natomiast moje uprawy są dość obfite i cukinia obrodziła konkretnie. Zerwałem więc kilka(...)kwiatów i uczyniłam Kwiaty cukinii w cieście piwnym. Składniki na ciasto: 1 jajko 4 łyżki mąki 1/3 szkl piwa jasnego sól pieprz Dodatkowo potrzebujemy kwiatów cukinii z łodyżkami i opcjonalnie ser ricotta. Olej do smażenia. Ciasto mieszamy. Kwiaty płuczemy i osuszamy. Ricottę przekładamy do miseczki, lekko solimy. Rozkładamy ostrożnie płatki kwiatów i do środka wkładamy łyżeczką serek. Zamykamy płatki

MojaQchnia.pl
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 25

Ciąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo(...)drobiem.  Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików

Kardamonovy
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką 23

Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Bo tak w sumie… nie znam nikogo, kto leczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cukinie(...)Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Zalewamy wszystko wodą i passatą, dodajemy oregano/tymianek

Kardamonovy
Kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką 24

smakiem. Z Tolką trochę gorzej, ale to pewnie przez kumin. Dorośnie, poczekam. Tytułowe kotlety jedliśmy z sałatką z kiszonych ogórków . Składniki: 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) ćwierć łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki wędzonej papryki sól(...)pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 kotletów) Soczewicę przepłukujemy, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente, przecedzamy i odstawiamy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i startą na największych oczkach obraną marchewkę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy

Kardamonovy