cukinia - 18701 przepisów (strona:203/1247)

Cukinia grillowana z fetą 197

moment majówka, czyli dłuższy weekend -  oto moja propozycja dla Was na posiłek pod majowym niebem. Koniec z mięchem na grill, niech władzę obejmą warzywa! I ser... :) Taką cukinię wypatrzyłam w książce kucharskiej o potrawach z grilla, której notabene nie kupiłam (kupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki. ;) Składniki(...)osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta z Mlekovity, choć pyszny, nie nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz  oregano 1. Cukinię ostrożnie ponacinać ostrym nożem wzdłuż, na wylot, od ogonka do szczytu warzywa, pozostawiając na każdym końcu

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki 145

się z Wami tymi smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :) Składniki: 60 gram ryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli lub dwie szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek(...)smażymy posiekany czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę cukinii odkładamy na bok. Startą cukinię wrzucamy na patelnię i również dusimy chwilę. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy, smażmy kilka chwil. Wlewamy wino i całość dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy 1/4 z podanej ilości bulionu i gotujemy tak długo

Mango Papaja
Spaghetti z cukinii z krewetkami 176

Dzisiaj mamy dla Was propozycję  na pyszny i lekki obiad - makaron z cukinii z krewetkami, z czosnkiem, ostrą papryczką i świeżymi ziołami. Pyszne! Składniki: (dla 2 osób) 2 cukinie, 12-14 krewetek, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka ostra, świeża bazylia lub oregano, suszone płatki chili, oliwa z oliwek, sól, pieprz Cukinię umyć i osuszyć, a następnie pokroić na cienkie(...)dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron, doprawić solą. Na drugiej, większej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić resztę przeciśniętego czosnku oraz całą posiekaną papryczkę, a po chwili dodać cukinię. Smażyć na patelni dosłownie z 2 minuty. Cukinię nałożyć na talerz i podawać z krewetkami i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje samo lub z chrupiącym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
MAŁA DYNIA – ZUCCHINA 264

Kuchnia włoska nigdy nie byłaby kompletna bez cukinii. Na warzywnych targach zajmuje ona jedno z pierwszych miejsc, nieopodal pomidorów. Wiele osób zastanawia się nad różnicą pomiędzy ową cukinią a kabaczkiem. Ponieważ odmiana tego warzywa wyselekcjonowana została we Włoszech, stamtąd wzięła też swoją pierwotną nazwę zucchina. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu małą dynię, gdyż cukinia jest właśnie jedną z odmian(...)obiema nazwami. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy mielone, wieprzowe mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i kilka posiekanych ząbków czosnku. Całość dusimy. W tym czasie myjemy trzy cukinie, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ wraz z pesteczkami. Wydrążone łódki cukinii układamy na blasze do pieczenia, a miąższ dodajemy do duszonego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę dwoma

Bon Ton Italia
Frytki z cukinii z sosem czosnkowym 175

Przepis na dodatek do dania głównego.  Pyszne i chrupiące frytki z cukinii w otrębach i chilli. Do tego sos czosnkowy. Pycha...                                        Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe(...)garście otrębów   do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie - prostopadłe do siebie cięcia - jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym czosnkiem, papryką - mieszamy bułkę tartą z otrębami - kawałki cukinii maczamy

Pora na pora i pomidora
Makaron , tagiatelle z cukinią i kurkami 164

Robiąc porządki w zamrażalce, przed załadowaniem jej nowymi zapasami, znalazłam torebkę z mrożonymi kurkami. Od razu wpadł mi do głowy przepis, na makaron z cukinią i kurkami. Jak to dobrze, że wszystkie składniki miałam w lodówce i nie musiałam nigdzie wychodzić ;) Makaron robi się błyskawicznie, bo praktycznie zajmuje on tyle czasu, ile makaron potrzebuje na ugotowanie się. Resztę przygotowujemy podczas(...)który dostałam w ostatniej paczce od firmy Czaniecki . Jest pyszny i co najważniejsze, nie robi się z niego klucha po ugotowaniu. Polecam zarówno makaron jak i przepis :) 'makaron z cukinią i kurkami' Składniki: - połowa średniej wielkości cukinii - szklanka kurek - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju/oliwy - 5 łyżek śmietany kremówki - 1 żółtko - sól, pieprz - makaron tasiemka Czaniecki Do garnka wlać wodę

CookYourself
Zupa- krem z cukinii + film 151

Uwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 3 średnie cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu 100 g serka  topionego 3- 4 łyżki(...)oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 60 g groszku ptysiowego  przepis Umyte cukinie razem ze skórką kroimy w niezbyt małą kostkę. Cebulę drobno siekamy a obrane ząbki czosnku kroimy w plastry. W dużym garnku na małym ogniu podgrzewamy oliwę z oliwek i rumienimy na niej, na złoty kolor cebulę

Smakowite Dania
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 512

Zapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem i chilli. Efektowny, pożywny posiłek, idealny na uczczenie pierwszych wiosennych dni:) W sam raz dla lubiących wyraźniejsze smaki. Składniki (na 2 porcje): - 2 średniej wielkości cukinie (po ok. 350 g każda) - podwójna pierś(...)skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć środek. Miąższ posiekać na desce, przełożyć do miski średniej wielkości. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć w misce

Kuchnia Ellie
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Pyszny obiad na lato. 228

Leczo. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W sezonie przygotowuję je co najmniej kilka razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się cukinie i dojrzeją pomidorki. Żeby nie było, "że same warzywa",dodaję do potrawy pachnący wędzony boczek i swojską kiełbaskę. Polecam :) Składniki - cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze ) - papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona ) - pomidory 4- 5 szt. - cebula - czosnek(...)pętko - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz do smaku) - majeranek, bazylia - olej Wykonanie. Boczek i cebulę kroję w drobna kosteczkę , kiełbasę i pieczarki w półplasterki i plasterki, paprykę, cukinię i pomidory ( sparzone i obrane ze skórki ) w większa kostkę. Cukinię przed krojeniem obieram ze skórki i jeśli jest duża i ma duże pestki to je usuwam, z małej

Kuchnia z widokiem na ogród
Plasterki cukinii zapiekane z serem. 179

Potrzebne nam będą : 1,5 kg cukinii, 500 g cebuli, 50 g masła, 50 g startego sera, gałka muszkatułowa, sól, pieprz, 2-3 łyżki śmietany. Przepis: Obrać cebulkę, drobno pokroić, lekko podrumienić z dodatkiem oliwy z oliwek lub masła. Obrać cukinię, pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Rozłożyć na patelni lub w garnku na warstwie cebulki. Posolić, doprwić(...)minut). Od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią. Zwiększyć ogien aż do odparowania nadmiaru wody. Mieszając od czasu do czasu, by warzywa nie przykleiły się do dna. Kiedy cukinia uzyska odpowiednią konsystencję dorzucić starty ser i śmietanę. Wymieszać i podgrzewać razem przez 2-3 minuty. Podawać na ciepło. Wyśmienicie smakują jako dodatek do ryżu. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Plasterki cukinii

MODA NA BIO
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 155

szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie !   Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa młoda cukinia 1 szalotka 1/4 szklanki passaty wędzony tarty ser kukurydza konserwowa bazylia, oregano, pieprz(...)chociaż nam kojarzy się to z wrzecionami :) Chleba, który pozostał nie wyrzucajcie, przyda się np. jako dodatek do śniadania czy kolacji. Jest zbyt smaczny, aby go wyrzucać. Następnie kroimy cukinię, pomidora i cebulę w drobną kostkę. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche. Dodajemy passatę

vegetanie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 143

SKŁADNIKI:  1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut(...)cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką

smacznieinatemat
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 201

Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali(...)nietypowych składników nadal nie wyczuwali. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 4 jajka,  125 g pestek słonecznika, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta

Moniki Smakołyki
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus 166

Okres szału na cukinie dobiega już końca, ale mamy jeszcze kilka pyszności z tym warzywkiem  Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z mięsem i kaszą kuskus jest jedną z moich ulubionych szczególnie zrobiona na ostro z pikantnym kremem paprykowym i musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy(...)paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia - pomoże Ci schudnąć parę kilogramów. 152

Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa(...)pokarmowy,jest lekkostrawna i ma właściwości odkwaszające. Jest znakomita dla osób cierpiących na zgagę i dolegliwości refluksowe. Powinna znaleść się w menu wszystkich osób które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia bowiem jest złożona przede wszystkim z wody ( 100 g ma zaledwie 15-16 kcal ). Można ją więc jeść w każdej ilości, tym bardziej , że nie kumuluje metali ciężkich oraz nawozów

Przepisy i porady kulinarne