zawiodłam się a fakt że warzywa były ciepłe sprawił że gorgonzola pokrojona w kostkę się lekko rozpuściła. Składniki (dla 2 osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz(...)smarze do momentu zrumienienia obu. Z granatu wycinam ćwiartkę i wybieram owoce. Gorgonzolę kroje w kostkę- ważne by przygotować ją wcześniej aby położyć ją od razu na ciepłe warzywa. Cukinię kroje w dość cienkie plastry. Bakłażana obieram ze skóry (mi ona nie smakuje jeśli ktoś lubi albo nie ma czasu to może ten krok pominąć) kroimy
Piekielna Kuchnia Patipasztet z warzyw i tak dalej, ale podczas wpisywania tytułu wpisu zwróciłam uwagę na coś, co kazało mi sięgnąć po słownik. Jak właściwie powinno być: pasztet z cukini czy cukinii? Nie wystarczył mi fakt, że "cukini" zostało podkreślone na czerwono. Nie dało mi to spokoju, bo przecież wydawałoby się, że podobnie jest ze słowem dynia- dyni. Tutaj na jaw wyszło(...)Krzysztof Kolumb. W Polsce szybko zdobyła ona popularność, gdzie furorę zrobiła nie tylko jako składnik potraw, lecz także dzięki przekonaniu, że jej nasiona dodają wigoru w łóżku. Z cukinią sprawa przedstawia się inaczej. Otóż krewna znanej od wieków w Polsce dyni, została wyhodowana dopiero pod koniec XIX wieku we Włoszech. W dodatku z kabaczka! Sama nazwa także pochodzi z języka
Wrzosowa Polanadrogocennych bakterii. Chociaż kisić można wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych(...)eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie (jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki) - czosnek - korzeń chrzanu - łodygi kopru - sól - woda To tradycyjny i najprostszy przepis na kiszenie. Cukinię włóż ciasno do dobrze umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dołóż 3 obrane ząbki czosnku, łodygę kopru włoskiego i około 3 cm obranego korzenia chrzanu grubości palca. W garnku zagotuj wodę
Smakuje zdrowoOstatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest(...)surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny
VegUlkaWikipedii: Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne(...)gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać z mlekiem. bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Na rozgrzany olej
PychotkaaaBardzo smaczna, kolorowa sałatka do słoiczków na zimę. Jej głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, ale prócz niej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki(...)chilli 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki cukru 150 ml octu winnego 2 łyżki soli Wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie talarki (najlepiej zrobić to za pomocą szatkownicy lub na tarce, która ma otwór do cięcia warzyw na plasterki). Plasterki wkładamy do miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy talerzem i odstawiamy
MyCookBook.pldań z makaronem , które znajdziecie na blogu. Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem(...)Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach
Moja smaczna kuchniazamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące(...)naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni Flatbread
Moja smaczna kuchniajesienią nadchodzi końcówka sezonu warzywnego. Staram się z niego korzystać póki jeszcze można, dodając je do różnych dań i robiąc małe zapasy w słoiczkach lub zamrażalce. Torebeczki z cukinią też już tam znalazły swoje miejsce. A tymczasem, póki jeszcze można dostać świeżą proponuję delikatny pasztet z cukinii. Składniki na keksówkę: 1 kg cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki(...)proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić. Odstawić na 10 minut by puściła sok. Odcedzić. Przełożyć do miski cukinię. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Fabryka pomysłówZrobiło się znacznie chłodniej więc można zaserwować na obiad coś bardziej treściwego.Dzisiaj padło na pyszne,wilgotne i mięciutkie kotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam. Składniki: 50dag mielonego mięsa 1 cukinia 1 cebula 1 jajko przyprawy wg uznania: u mnie(...)sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki chili Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jeśli macie swoją cukinię wystarczy umyć i zetrzeć razem ze skórką.Posypać solą,odstawić na ok 20 min.W tym czasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.U mnie cebulka jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce. Cukinię osączyć z soku,który
Niespełnione zdolności kulinarneręce ;) A podeszły produkty charakterystyczne dla jesieni. Bo to już jesień, moi Państwo! Dodam, że piękna polska jesień :) Składniki (na dwie porcje): ok. 200 g makaronu kokardki 2 małe cukinie (ok.12 cm) kawałeczek dyni (po pokrojeniu powinno być jej tyle samo co cukinii) 4 francuskie kabanosy ok. 10 ciemnych oliwek szalotka 3 duże ząbki czosnku jalapeno lampka cydru(...)gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron. Posolić i ugotować al dente. Równolegle z gotowaniem makaronu przygotować sos na patelni. Cukinie pokroić na talarki. Dynię bez skóry pokroić na cienkie plastry. Rozdrobnić czosnek, kabanosy i jalapeno. Szalotkę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na połówki. Rozgrzać olej. Wrzucić na olej dynię i cukinię. Gdy się
Weekendy w domu i ogrodziekuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią(...)tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem
Moja smaczna kuchniaMoje towarzystwo nie przepada za cukinią więc staram się ją przemycać w różnorodny sposób najczęściej tak, aby nie było widać, że to jest cukinia. Dzisiaj padło na kurczaka w sosie cukiniowym z dodatkiem brzoskwini. Sos wyszedł pyszny i nikt się nie zorientował, że to była cukinia :) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 czerwona cebula kilka ząbków czosnku(...)dużej cukinii olej natka pietruszki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek i pokroić w kostkę. Udusić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCukinia konserwowa mojej mamy. Składniki: cukinia - jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l, marchew, korzeń chrzanu, czosnek, 1l octu, 18 szklanek (18x250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy, Przygotowanie: Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l octu, 18 szklanek wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru(...)szklanki soli, 2 łyżki gorczycy - razem zagotować. Środek cukinii wyciąć. Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki -po kilka kawałków powkładać do słoików. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować 10min. Po roku czasu miałam okazję spróbować tę cukinię. Po dzisiejszym komentarzu, czy oby nie za dużo jest
W kuchni u MonikiChyba mamy za dobrze... Dostaliśmy od rodziców świeże warzywa prosto z działki. Między innymi piękne, dorodne cukinie. Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, jednak tym razem postanowiliśmy przygotować smaczną serową zupę z cukinią w roli głównej. Składniki: - 600g cukinii - 2 - 3 duże ziemniaki - 2 cebule - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól(...)pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek. Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę. Gotujemy przez 25 minut
Pan i Pani Smith w kuchni