Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali(...)nietypowych składników nadal nie wyczuwali. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 4 jajka, 125 g pestek słonecznika, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta
Moniki SmakołykiOkres szału na cukinie dobiega już końca, ale mamy jeszcze kilka pyszności z tym warzywkiem Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z mięsem i kaszą kuskus jest jedną z moich ulubionych szczególnie zrobiona na ostro z pikantnym kremem paprykowym i musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy(...)paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa(...)pokarmowy,jest lekkostrawna i ma właściwości odkwaszające. Jest znakomita dla osób cierpiących na zgagę i dolegliwości refluksowe. Powinna znaleść się w menu wszystkich osób które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia bowiem jest złożona przede wszystkim z wody ( 100 g ma zaledwie 15-16 kcal ). Można ją więc jeść w każdej ilości, tym bardziej , że nie kumuluje metali ciężkich oraz nawozów
Przepisy i porady kulinarneZiemniaki z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała(...)cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić
Pyry na GazWitam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz. Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 °C. Z cukinii za pomocą małej łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne. Do powstałych wgłębień, kładę pokrojony w plasterki ser feta, a następnie nakładam farsz. Wszystko przykrywam pokrojonym w plasterki żółtym serem. Zawijam cukinię
Zdrowo i kolorowodogów nie jadam w ogóle. Mięciutka, rozpływająca się w ustach "bułeczka", podpieczona, pachnąca bazylią "parówka" i aromatyczne dodatki w postaci warzywek i przypraw :) Pycha! Składniki: - pół małej cukinii / "końcówka" dużej - kiełbaska/parówka sojowa (u mnie z Polsoja) - świeże listki bazylii - 2-3 pomidorki koktajlowe - 1/4 czerwonej papryki - 1/3 papryczki chilli - pół małej cebulki - 1 łyżka oleju (u mnie(...)awokado) - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, chilli, curry, zioła prowansalskie, oregano Przygotowanie: 1. Oczyścić cukinię, wydrążyć z niej środek. Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć cukinię. Gotować do średniej miękkości. UWAGA! Jeżeli cukinia jest młodziutka wystarczy ją jedynie lekko sparzyć ok. 5 minut. Moja cukinia niestety była już mocno dojrzała, dlatego musiałam ją gotować 15-20 minut. Zmiękczyć
Zdrowie na języku :PSzybki i pyszny razowy makaron z suszonymi pomidorami i cukinią - moją ulubioną :) Proste, ale pełne smaku danie ... SKŁADNIKI 250g razowego makaronu (u mnie świderki) 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cukinia (ok.350g) słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami (270g z zalewą) sól,pieprz oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Czosnek drobno siekamy(...)Cukinię (bez obierania) kroimy w "ćwierć plasterki". Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju z pomidorów i podsmażamy czosnek. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i dwoma łyżeczkami oregano. Gdy cukinia zmięknie i się zrumieni dodajemy pomidory i smażymy razem około 2 minut . Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię
Moje Kuchenne Rewelacjepesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga(...)stylu Livorno - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Spaghetti z buraczanym pesto - lucynako z bloga Czary Gary Spaghetti z sosem pomidorowym - Małgorzata Ćwiklińska z bloga Apetyczna kuchnia.pl Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone
Chilli Czosnek i OliwaDziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło(...)Edith . Tarta warzywna Proporcje na formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie: Warzywa myjemy i wycieramy
Kulinarne przygody Gatityszczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami(...)natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka
Moja smaczna kuchniapiersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki(...)łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy
Mania Gotowaniapiec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów(...)stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok. 1/2 cukinii kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki (ja użyłam do tego tej strony tarki, która pozwala kroić np. ogórki na mizerię), które następnie docinamy tak, by zmieściły się na naszej polędwicy
Ratunku obiadZaparszam na proste i smaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 4-5 łyżek maki pszennej sól do smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte(...)cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać
Monia miesza i gotujeszalotki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka suszonego tymianku 100 g sera żółtego Nadzienie z marchwi i cukinii: 300 g cukinii ze skórką 150 g marchwi 100 g czerwonej cebuli 1 łyżeczka krojonej papryczki chili 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu(...)łyżki oliwy z oliwek Pieczone pierogi Jak zrobić pierogi z piekarnika. Nadzienie z cukinii i marchwi – przygotowanie. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na średniej wielkości ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodać tartą na dużych oczkach tarki cukinię a także marchew, papryczkę chili pokrojoną
MeCooksWiejskie gołąbki z kaszą i cukinią Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, ale nie lubię monotonni w jedzeniu, więc czasami trochę sobie kombinuję. Dziś polecam Wam pyszny, wilgotny farsz mięsny z dodatkiem kaszy, cebulki, marchewki, czosnku i cukinii. Uwierzcie mi, gołąbki z tym farszem to prawdziwa petarda! Składniki: 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchew pół małej cukinii 400ml bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, cukier, chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 2 łyżki masła 1 łyżka siekanego koperku *** Kaszę gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą *** *** Cebulę kroimy w kostkę
Blog z Apetytem