Filety drobiowe w pysznym sosie z cukinią Kruche i soczyste mięso z kurczaka duszone w kremowym sosie jogurtowym z cukinią. Super pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 szklanki mąki 1 mała cebula 1/2 cukinii 1 marchew 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml(...)mocnego zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zrumieni się dokładamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię *** *** Marchew obieramy, ścieramy na tarce i również dokładamy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Następnie na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy
Blog z Apetytemmakaron? Nazywa się orecchiette ( to makaron w kształcie przypominającym ucho czyli z wł. orecchio) , jest robiony ręcznie, a jego smak jest niepowtarzalny! Przygotowałam bardzo szybki obiad z cukinią, cebulą i czarnymi oliwkami. Podałam taki makaron z jajkiem sadzonym i powstało bardzo letnie, inspirowane Włochami danie. Makaron z cukinią, oliwkami i jajkiem sadzonym / 1 porcja Składniki(...)makaronu orecchiette 1 jajko 1/3 małej cukinii 1/2 cebuli 3 łyżki czarnych oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w kostkę. Połowę porcji oliwek kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelnię wylewamy 3 łyżki oliwy
Moja smaczna kuchniakażdego, kto szuka latem lekkich i dobrych smaków cukinia z kabaczkiem powinny być elementem jadłospisu. Ale czym się różnią? A może kabaczek to to samo co cukinia? Świat roślin jest ciekawy. Czasem można się jednak w nim pogubić. Dlatego tłumaczę czym jest kabaczek a czym cukinia A po obejrzeniu video może przydadzą się linki do przepisów: Pyszny pasztet z cukinii(...)Placki z cukinii z sosem meksykańskim i bitą śmietaną Artykuł Kabaczek czy cukinia? Co jest czym? pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plorzechy, pesto, świeże liście rukoli lub bazylii, posiekana chili lub karczochy, nawet tarte migdały czy suszone owoce. Każda wariacja smaczna, wyjątkowa. Tak więc, carpaccio niejedno ma imię! Dziś z cukinii z dodatkiem parmezanu i papryki. Delikatny, prosty winegret i świeżo zmielony pieprz dopełnia wszystko. Polecam na co dzień, wyjątkowe okazje, do grilla czy na śniadanie. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1/3 czerwonej(...)papryki posiekana natka pietruszki tarty parmezan kilka łyżek oliwy plus sok z połowy cytryny lub pomarańczy świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, odcinam końce a resztę warzywa siekam cienko nożem w plasterki. Układam na talerzu. Paprykę siekam drobno w kostkę. Posypuję carpaccio. W miseczce mieszam kilka łyżek oliwy i sok z połowy cytryny, polewam cukinię. Posypuję tartym parmezanem i świeżo
Zasmakuj KuchniProste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie(...)smakują podane z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyProste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie(...)smakują podane z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyprzekroisz wzdłuż cukinię, kształtem przypomina ona bagietkę. A to oznacza, że można zrobić z niej pyszne zapiekanki! Koniecznie wypróbujcie nasz nowy przepis. Przepis na zapiekanki z cukinii Składniki: dwie średnie cukinie, duża cebula, ząbek czosnku, 400 gramów pieczarek, 200 gramów żółtego sera, sól, pieprz, olej, do podania dobry ketchup. Zrób tak: cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju(...)razem z pokrojonymi w cienkie plastry pieczarkami. Z cukinii odetnij końcówki, przekrój wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ – ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki. Drobno go posiekaj i dodaj do pieczarek, następnie wszystko razem delikatnie zrumień. Na koniec dodaj połowę startego sera, dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij cukinię, posyp resztą sera, zapiekaj w temp. 180 stopni około 40 minut. Podawaj
Kulinarna PolskaSpontaniczne przepisy są najlepsze! Kawałek cukinii, makaron i bułka tarta, czyli pomysł, kolejny zresztą, na szybkie danie na wakacje! Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą / 1 porcja Składniki: 100 g spaghetii 1 gruby plaster małej, zielonej cukinii 1 gruby plaster małej, żółtej cukinii 1 ząbek czosnku 1 gruby plaster czerstwej bułki 3 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na półplasterki. Czerstwy kawałek bułki rozdrabniamy w blenderze lub w dłoniach - nie zależy nam na rozrobieniu jak na panierkę do kotletów. Na suchej patelni pilnując stale, podprażamy bułkę, zajmuje to chwilę. Na patelnie wylewamy
Moja smaczna kuchniablogu już jest przepis na bigos z cukinii i prawie taki sam,ale czasem warto coś przypomnieć .U mnie tym razem z braku w domu odpowiedniej ilości koncentratu pomidorowego dałam dodatkowo ketchup. 2 kg cukinii (4 średnie cukinie) 300 g marchewki (2 średnie marchewki) 1 cebula 0,5 kg kiełbasy cienkiej 7 łyżek koncentratu pomidorowego [ dałam 3 łyżki koncentratu(...)łyżki ketchupu] 4-5 łyżek słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej do smażenia Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wyłożyć ją na sitku ,posolić.Marchewkę obrać i również na grubych oczkach tarki Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać marchewkę i smażyć około 2-3 minuty, następnie dodać cukinię.Podlać całość 1 szklanką
Moje domowe kucharzenieprzygotowywania pracochłonnych potraw. W taką pogodę świetnie sprawdzają się proste przepisy, w których potrawa „robi się sama”. Taka jest moja dzisiejsza propozycja – tarta na gotowym cieście francuskim, z cukinią, koperkiem i masą jajeczno-śmietanową. Przygotowanie tarty zajmuje dosłownie kilka minut, resztę robi za nas piekarnik. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 cukinie, 150 g tartej mozzarelli, 3 jajka(...)pęczku koperku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 1/2 cukinii pokroić w cienkie plasterki, pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostawić na kilka minut, aż puści sok. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Cukinię odcisnąć
Moja kraina smakówwiecie uwielbiam cukinię. Jest pyszna, zdrowa i szybka w obróbce. A połączenie cukinii i sera feta - to poezja smaku. Dziś przygotowałam placuszki właśnie z cukinii i fety, do tego sos czosnkowy bądź tzatziki i pyszny obiad gotowy w kilka minut. Składniki: 2 średnie cukinie, 1 duże jajo, 4-5 łyżek mąki pszennej, 70-100 g fety, 1/2 małej cebuli, pieprz(...)olej do smażenia. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, aż puści sok. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko i mąkę, cebulę oraz rozdrobnioną fetę i pieprz. Wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem
Moja kraina smakówSkładniki /2 porcje: – 150 g makaronu penne – 6 szparag – ½ małej cukinii – 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy – 4 łyżki startego parmezanu – 1 mała cebula – 1 łyżka masła – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Warzywa myjemy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odrywamy twarde końcówki szparag same pod wpływem zgięcia pękną(...)dodajemy umyte szparagi z oderwaną końcówką (jeśli szparagi są dosyć długie można je dodatkowo przekroić na pół). Smażymy kilka minut posypując je lekko solą. Następnie dodajemy przygotowaną cebulę i cukinię. Mieszamy ok. 3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia i dodajemy 4 łyżki jogurtu (jogurt nie może nam się ściąć). Mieszamy wszystko w celu
I LOVE LIFEMagda Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje): 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów(...)średnia cukinia 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina sól i pieprz do smaku Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą cześć. Grube szparagi przekrawamy wzdłuż na pół, cienkie zostawiamy w całości. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół, po czym kroimy w podłużne paski – na dzieliłam na ćwiartki
Smaczna StronaPlacki z cukinii i kukurydzy można przygotować w krótkim czasie. Są pyszne, chrupiące. Podałam jej z bułgarskim sosem ajvar z papryki i pomidorów. Takie danie można przygotować nie tylko latem, kiedy jest sezon na cukinię. To propozycja na cały rok. Placki z cukinii z kukurydzą / 8-10 placków Składniki: 1 mała cukinia 100 g 300 g kukurydzy(...)jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy ponownie. Przekładamy do miski. W drugiej misce ścieramy na dużych oczkach cukinię. Cukinię starannie odciskamy z soku i przekładamy do miski z kukurydzą. Dodajemy jajko, słodką paprykę, mąkę, doprawiamy do smaku. Na patelnię wylewamy olej. Sprawdzamy nakładając na patelnię odrobinę
Moja smaczna kuchniaRolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach Farsz: 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami(...)rozcinamy w poprzek na duży płat *** *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy
Blog z Apetytem