cukinia - 18701 przepisów (strona:193/1247)

Filety drobiowe w pysznym sosie z cukinią 138

Filety drobiowe w pysznym sosie z cukinią Kruche i soczyste mięso z kurczaka duszone w kremowym sosie jogurtowym z cukinią. Super pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 szklanki mąki 1 mała cebula 1/2 cukinii 1 marchew 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml(...)mocnego zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zrumieni się dokładamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię *** *** Marchew obieramy, ścieramy na tarce i również dokładamy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Następnie na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy

Blog z Apetytem
Makaron z cukinią, oliwkami i jajkiem sadzonym 133

makaron? Nazywa się orecchiette ( to makaron w kształcie przypominającym ucho czyli z wł. orecchio) , jest robiony ręcznie, a jego smak jest niepowtarzalny!  Przygotowałam bardzo szybki obiad z cukinią, cebulą i czarnymi oliwkami. Podałam taki makaron z jajkiem sadzonym i powstało bardzo letnie, inspirowane Włochami danie.  Makaron z cukinią, oliwkami i jajkiem sadzonym / 1 porcja Składniki(...)makaronu orecchiette 1 jajko 1/3 małej cukinii 1/2 cebuli 3 łyżki czarnych oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w kostkę. Połowę porcji oliwek kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelnię wylewamy 3 łyżki oliwy

Moja smaczna kuchnia
Kabaczek czy cukinia? Co jest czym? 81

każdego, kto szuka latem lekkich i dobrych smaków cukinia z kabaczkiem powinny być elementem jadłospisu. Ale czym się różnią? A może kabaczek to to samo co cukinia? Świat roślin jest ciekawy. Czasem można się jednak w nim pogubić. Dlatego tłumaczę czym jest kabaczek a czym cukinia A po obejrzeniu video może przydadzą się linki do przepisów: Pyszny pasztet z cukinii(...)Placki z cukinii z sosem meksykańskim i bitą śmietaną Artykuł Kabaczek czy cukinia? Co jest czym? pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Carpaccio z cukinii 85

orzechy, pesto, świeże liście rukoli lub bazylii, posiekana chili lub karczochy, nawet tarte migdały czy suszone owoce. Każda wariacja smaczna, wyjątkowa. Tak więc, carpaccio niejedno ma imię! Dziś z cukinii z dodatkiem parmezanu i papryki. Delikatny, prosty winegret i świeżo zmielony pieprz dopełnia wszystko. Polecam na co dzień, wyjątkowe okazje, do grilla czy na śniadanie. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1/3 czerwonej(...)papryki posiekana natka pietruszki tarty parmezan kilka łyżek oliwy plus sok z połowy cytryny lub pomarańczy świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, odcinam końce a resztę warzywa siekam cienko nożem w plasterki. Układam na talerzu. Paprykę siekam drobno w kostkę. Posypuję carpaccio. W miseczce mieszam kilka łyżek oliwy i sok z połowy cytryny, polewam cukinię. Posypuję tartym parmezanem i świeżo

Zasmakuj Kuchni
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 351

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie(...)smakują podane z sosem czosnkowym,  tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 351

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie(...)smakują podane z sosem czosnkowym,  tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanki z cukinii. Bez bułki, tylko warzywa i ser. PRZEPIS 114

przekroisz wzdłuż cukinię, kształtem przypomina ona bagietkę. A to oznacza, że można zrobić z niej pyszne zapiekanki! Koniecznie wypróbujcie nasz nowy przepis. Przepis na zapiekanki z cukinii Składniki: dwie średnie cukinie, duża cebula, ząbek czosnku, 400 gramów pieczarek, 200 gramów żółtego sera, sól, pieprz, olej, do podania dobry ketchup. Zrób tak: cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju(...)razem z pokrojonymi w cienkie plastry pieczarkami. Z cukinii odetnij końcówki, przekrój wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ – ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki. Drobno go posiekaj i dodaj do pieczarek, następnie wszystko razem delikatnie zrumień. Na koniec dodaj połowę startego sera, dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij cukinię, posyp resztą sera, zapiekaj w temp. 180 stopni około 40 minut. Podawaj

Kulinarna Polska
Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą 105

Spontaniczne przepisy  są najlepsze! Kawałek cukinii, makaron i bułka tarta, czyli pomysł, kolejny zresztą, na szybkie danie na wakacje! Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą / 1 porcja Składniki: 100 g spaghetii 1 gruby plaster małej, zielonej cukinii 1 gruby plaster małej, żółtej cukinii 1 ząbek czosnku 1 gruby plaster czerstwej bułki 3 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na półplasterki. Czerstwy kawałek bułki rozdrabniamy w blenderze lub w dłoniach - nie zależy nam na rozrobieniu jak na panierkę do kotletów. Na suchej patelni pilnując stale, podprażamy bułkę, zajmuje to chwilę. Na patelnie wylewamy

Moja smaczna kuchnia
Bigos z cukinii 152

blogu już jest przepis na bigos z cukinii i prawie taki sam,ale czasem warto coś przypomnieć .U mnie tym razem z braku w domu odpowiedniej ilości koncentratu pomidorowego dałam dodatkowo ketchup.  2 kg cukinii (4 średnie cukinie) 300 g marchewki (2 średnie marchewki) 1 cebula 0,5 kg kiełbasy cienkiej 7 łyżek koncentratu pomidorowego [ dałam 3 łyżki koncentratu(...)łyżki ketchupu] 4-5 łyżek słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej do smażenia Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wyłożyć ją na sitku ,posolić.Marchewkę obrać i również na grubych oczkach tarki Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać marchewkę i smażyć około 2-3 minuty, następnie dodać cukinię.Podlać całość 1 szklanką

Moje domowe kucharzenie
Tarta z cukinią na cieście francuskim 230

przygotowywania pracochłonnych potraw. W taką pogodę świetnie sprawdzają się proste przepisy, w których potrawa „robi się sama”. Taka jest moja dzisiejsza propozycja – tarta na gotowym cieście francuskim,  z cukinią, koperkiem i masą jajeczno-śmietanową. Przygotowanie tarty zajmuje dosłownie kilka minut, resztę robi za nas piekarnik. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 cukinie, 150 g tartej mozzarelli, 3 jajka(...)pęczku koperku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 1/2 cukinii pokroić w cienkie plasterki, pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostawić na kilka minut, aż puści sok. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Cukinię odcisnąć

Moja kraina smaków
Placuszki z cukinii i sera feta 144

wiecie uwielbiam cukinię. Jest pyszna, zdrowa i szybka w obróbce. A połączenie cukinii i sera feta - to poezja smaku. Dziś przygotowałam placuszki właśnie z cukinii i fety, do tego sos czosnkowy bądź tzatziki i pyszny obiad gotowy w kilka minut. Składniki: 2 średnie cukinie, 1 duże jajo, 4-5 łyżek mąki pszennej, 70-100 g fety, 1/2 małej cebuli, pieprz(...)olej do smażenia. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, aż puści sok. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko i mąkę, cebulę oraz rozdrobnioną fetę i pieprz. Wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem

Moja kraina smaków
Makaron ze szparagami i cukinią 128

Składniki /2 porcje: –  150 g makaronu penne –  6 szparag –  ½ małej cukinii – 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy – 4 łyżki startego parmezanu – 1 mała cebula – 1 łyżka masła – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Warzywa myjemy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odrywamy twarde końcówki szparag  same pod wpływem zgięcia pękną(...)dodajemy umyte szparagi z oderwaną końcówką (jeśli szparagi są dosyć długie można je dodatkowo przekroić na pół). Smażymy kilka minut posypując je lekko solą. Następnie dodajemy przygotowaną cebulę i cukinię. Mieszamy ok. 3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia i dodajemy 4 łyżki jogurtu (jogurt nie może nam się ściąć). Mieszamy wszystko w celu

I LOVE LIFE
Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 146

Magda Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje): 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów(...)średnia cukinia 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą cześć. Grube szparagi przekrawamy wzdłuż na pół, cienkie zostawiamy w całości. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół, po czym kroimy w podłużne paski – na dzieliłam na ćwiartki

Smaczna Strona
Placki z cukinii z kukurydzą 103

Placki z cukinii i kukurydzy można przygotować w krótkim czasie. Są pyszne, chrupiące. Podałam jej z bułgarskim sosem ajvar z papryki i pomidorów.  Takie danie można przygotować nie tylko latem, kiedy jest sezon na cukinię. To propozycja na cały rok.  Placki z cukinii z kukurydzą / 8-10 placków Składniki: 1 mała cukinia 100 g 300 g kukurydzy(...)jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy ponownie. Przekładamy do miski. W drugiej misce ścieramy na dużych oczkach cukinię. Cukinię starannie odciskamy z soku i przekładamy do miski z kukurydzą. Dodajemy jajko, słodką paprykę, mąkę, doprawiamy do smaku. Na patelnię wylewamy olej. Sprawdzamy nakładając na patelnię odrobinę

Moja smaczna kuchnia
Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta 186

Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta     Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach Farsz: 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami(...)rozcinamy w poprzek na duży płat *** *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy

Blog z Apetytem