Cukinia jest warzywem z rodziny dyniowatych. Jest niskokalorycznym warzywem o wszechstronnych możliwościach zastosowań. Składa się aż w 95% z wody, jednak ma niesamowite walory smakowe i odżywcze. Cukinia zawiera sporo cennego błonnika, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez i kwas foliowy. Ponadto cukinia jest lekkostrawna, szczególnie gotowana i duszona. Składniki: - jaja - 2 szt. - mąka orkiszowa(...)cukinia - (85 g) - cebula czerwona – ½ szt. (50 g) - serek wiejski (50 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (40 g) - masło klarowane– ½ łyżeczki (2 g) lub olej kokosowy Wykonanie: Cebulę i cukinię pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać odrobinę soli himalajskiej (2 szczypty). Jaja roztrzepać z mąką. Masę jajeczną połączyć z podsmażoną cebulką, cukinią i przyprawami (pieprz cytrynowy, zioła kuchni
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasWrzesień to idealny czas na zupy krem, które uwielbiam ! Gęste, sycące i pełne wartości odżywczych a do tego niezwykle proste. U mnie króluje obecnie krem z cukinii, który polecam i Wam - poniżej przepis. Składniki: 2 duże cukinie 1,5 l bulionu - z warzywami, na których się gotował pieprz, sól oliwa ser tarty grana padano - do doprawienia 4 ząbki czosnku(...)gruszka bekon - cienkie plastry lub kiełbasa żywiecka cienko pokrojona - na chipsy Jak przygotować: Cukinie kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cienko pokrojone plastry czosnku - ważne, aby nie przypalić czosnku, bo w konsekwencji stanie się gorzki. Po podsmażeniu czosnku, dodajemy cukinie, dodajemy sól. Cukinie podsmażamy ok 15 minut. Następnie dodajemy ją do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy pieprz
dlaSmaQSprawdzą się na ciepło jako zamiennik tradycyjnych kotletów oraz na zimno do kanapki lub #vegeburgerów. To moja propozycja na zdrowe włoskie wspomnienie lata. Cukinia, której pod koniec lata dostatek, zdrowa kasza jaglana, świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Kotleciki pożywne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Będziesz potrzebować ok. 7 kotletów cukinia - ok. 350 g marchewka(...)galbani - 1 opakowanie jajko bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania pomidory suszone - ok 100 g świeża bazylia - wg uznania sól, pieprz olej do smażenia Etap I - Cukinia Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram ze skórką oraz z pestkami). Startą cukinie posól i odstaw na durszlak aby puściła sok. Etap II - Kasza Marchewkę zetrzyj na tartce na grubych
Wylizany Rondelświeżych kwiatów cukinii tłuszcz do głębokiego smażenia składniki na ciasto: 40 g mąki 1 jajko 70 ml mleka ok.20 – 30 ml wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, mleko, jajko oraz sól dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy wodę aby uzyskać pożądaną konsystencję troszkę gęściejszą niż ciasto na naleśniki. składniki na farsz: 7 kopiatych łyżeczek serka kremowego(...)ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ulubionych ziół np. oregano sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą (ziołami doprawiamy do smaku). Z kwiatów cukinii usuwamy pręciki. Delikatnie je opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kwiat delikatnie faszerujemy serkiem, po ok. 1 łyżeczce. Zawijamy płatki i całość zanurzamy w cieście. Smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Przekładamy na papierowe
Domowy Smak Jedzeniaprosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku. Składniki: 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 por (biała część) 1 średni ziemniak 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku około 600 ml bulionu 0,5 szkl śmietany kremówki(...)łyżka masła 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Por i cukinię pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w plasterki, ziemniak w kostkę. W garnku rozgrzać masło z olejem dodać por i chwilę przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojone cukinie, czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek
Ala piecze i gotujeSezon na cukinię w pełni, więc dziś proponuję przepis na szybkie, bardzo smaczne, letnie danie. Placuszki z cukinii. O tej porze roku cukinia jest najsmaczniejsza, warto ją wprowadzić do menu i przygotowywać na różne sposoby. Polecam :) Składniki - 1 duża cukinia ( lub dwie mniejsze ) - 1 jajko - 2 łyżki mąki pszennej - koperek - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Cukinię ścieram na tarce(...)papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chciałabym napisać " podaję z ...." ale u mnie najlepiej smakują same, bez dodatków. Smacznego :) Ps. Jeśli w swoich ogrodach, czy na działkach macie sporo cukinii i brak wam pomysłów na jej wykorzystanie, to poniżej podaję kilka linków do moich przepisów już opublikowanych na blogu. Zapraszam, wystarczy kliknąć w link : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/cukinia-po-szwedzku-smaczna-saatka-na.html https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/pasztet-z-cukini-swietny-na-zimno-i-na.html
Kuchnia z widokiem na ogródKolejny przepis z cukinią w roli głównej. Były już raz pieczone placki z dodatkiem marchewki i ziemniaków, były tosty cukiniowe czy frittata . Dzisiaj przepis na kolejne placuszki, tym razem z wyrazistymi w smaku dodatkami - serem feta i suszonymi pomidorami. Cukinia jest warzywem raczej neutralnym w smaku, więc dobór dodatków i odpowiednie doprawienie są tutaj(...)przypraw dopełniły całości :) Placki wyszły lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek do placków podałam pastę z pieczonej papryki . PLACKI Z CUKINII Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Czas przygotowania 40 minut Z podanych składników wyszło 12 sporych placków Duża cukinia 3 małe/2 duże jajka 40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsianej
HealthyCreationsLato i jesień to najlepsza pora na robienie różnych sałatek i surówek. Dziś zdrowe jedzenie, czyli pyszna sałatka z kalafiora i cukinii, która ostatnio króluje na moim stole. Banalnie prosta, a zachwyca swoim smakiem i nieźle wygląda. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, a latem mogę się nimi zajadać na okrągło. Warzywa latem i jesienią są najsmaczniejsze i mają najwięcej(...)sobie składników odżywczych. Niestety zimą warzywa już, aż tak dobrze nie smakują. Sałatkę z kalafiora i cukinii można podać, jako dodatek do obiadu, ale świetnie również smakuje samodzielnie. Kalafior nie musi być gotowany, jeśli chcemy zrobić sałatkę z surowego kalafiora, należy go rozdrobnić i posypać odrobiną soli i odstawić na 15 minut. Osobiście wolę, gdy jest delikatnie odgotowany
Kuchcik gotujePikle – dostępne w 3 różnych smakach: czosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa lub innych dań. Moje ulubione to czosnkowe, pysznie smakują jako dodatek do placków z cukinii (przepis poniżej) Mango chutney – to forma słodko pikantna mango, idealna do mięs, jako dodatek do serów czy warzyw. Musicie tego spróbować. Na zdjęciu powyżej paste poty madras – najostrzejsze(...)gotuj minutę, po czym dodaj łososia i gotuj na niewielkim ogniu przez 4-5 minut. 8. Podawaj z ryżem lub plackami papadams, z dodatkiem świeżej kolendry. PLACUSZKI Z CUKINII Z MILD CURRY Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 łyżek mąki pszennej – 1 jajko – 2 łyżki mleka lub maślanki – 1 cukinia (około 300 g) – 1 czubata
nietylkopasta.plcukinia #kakao #migdały #ciasto #deser #czekolada #figi #drugieśniadanie Nie wiesz co zrobić z cukinią, a na kolejne leczo nie możesz patrzeć? Myślę, że tociasto jest rozwiązaniem, szczególnie dla smakoszy słodkiego smaku. Ciasto cukiniowo-czekoladowe, a cukinii prawie nie czuć. Za to czuć czekoladę, migdały i figi. Słodki smak bez wyrzutów sumienia, bo brak cukru, a do tego na mące pełnoziarnistej(...)poleca się na deser lub II śniadanie. Składniki na dużą keksówkę (10 porcji): 10 namoczonych wcześniej fig suszonych 2 banany 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 duża cukinia (około 350g) 1 szklanka migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznySezon na Cukinię w pełni , dlatego trzeba korzystać z tym wspaniałych dobroci natury jak najwięcej. Dziś polecam pyszne placuszki z cykini i fety. Placuszki są chrupiące z zewnątrz a w śroku miękkie i delikatne. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie(...)bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 20 SZTUK: 2 średnie cukinie 120 g sera feta 3 łyżki drobno posiekanej natki 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na bok na ok 15 min aż cukinia puści
Gotowanie Patkizimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;) W sierpniu wyjeżdżam na urlop, dlatego(...)dodatkowi cebuli, cynamonu i mnóstwa ziół. Można je podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu tzatziki . ➤ Kliknij - Placki z pomidorami z wyspy Santorini Sobota - Makaronowe muszle z cukinią i brokułem Tak, to nie jest posiłek na zimno, ale w końcu mamy weekend i wreszcie możemy pozwolić sobie na coś porządnego ;) Nadziewane wielkie makaronowe muszle i domowy sos pomidorowy
Chilli Czosnek i Oliwakalafiora – tak, tak kiedyś mi taki gdzieś mignął i postanowiłam go zrobić. Ryż, ryżem ale co dodać do niego ? Padło na indyka z sosie ostrygowym z cukinią i dużą ilością kolendry. Tak to ostatnio zdecydowanie moje ulubione smaki, a przy okazji danie robi się szybciutko. A i cukinia z własnej grządki. Czy można czegoś chcieć więcej niż(...)pudełka i zabrałam ze sobą do pracy. Ryż z kalafiora z indykiem i kolendrą. ( porcja dla 5 osób ) 1 kalafior 2 ząbki czosnku 50 kg piersi z indyka cukinia zielona ( nieduża ) cukinia żółta ( nieduża ) 1 cebula 3 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego pęczek kolendry 2 łyżki oleju Kalafior w malakserze rozdrabniamy
Kuchnia na wzgórzuWielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Składniki 1 kg buraczków 1 kg cukinii 200 g cebuli 3/4 szklanki octu pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki soli czarny pieprz do smaku Przygotowanie Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce(...)grubych oczkach Cukinię umyłem, obrałem ze skórki. Cukinie przekroiłem, usunąłem miąższ z nasionami, starłem na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałem do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszałem. Z cukinii nie odciskamy soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody. Cebulę pokroiłem w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszałem z 1 i ½ łyżeczką soli i odstawiłem
R'n'G KitchenPyszna kremowa i delikatna zupka,teraz gdy sezon na cukinię w pełni aż się prosi ,żeby wykorzystywać ją w pełni-mam jej bardzo dużo i oprócz pomidorów to moje ulubione letnie warzywo.Ten przepis powstał w mojej głowie ostatnio i okazał się naprawdę pyszny,ja podałam ją z ryżem,ale może być również z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami-pychotka-polecam Składniki(...)udko z kurczaka (lub inna kość na wywar) marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula, główka czosnku+1 ząbek 2 średnie cukinie(u mnie głównie żółta stąd ten kolor,bo jak jest świeża to nie obieramy ze skórki,jak już trochę leży to proponuję obrać) sól,pieprz,vegeta(niekoniecznie) liść laurowy ,2 ziela angielskie, oliwa z oliwek 70 ml śmietany 30% ryż
Swojskie jedzonko