cukinia - 18701 przepisów (strona:216/1247)

Sałatka z cukini, fasolki i bobu 65

upały wystarczy na lekki obiad. Generalnie łatwa w przygotowaniu, jest mały haczyk 🙂 po ugotowaniu bób trzeba obrać ze skórki, będzie lepszy!         Składniki; 1 kg żółtej cukinii, najlepsza jest młoda nieprzerośnięta 500 g zielonej cukinii 80 ml oliwy z oliwek 300 g bobu 250 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz sok z jednej małej cytryny pęczek bazylii(...)pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka orergano Wykonanie; Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części, a następnie pokroić je w słupki. Ułożyć je na dużą blachę, polać oliwą posypać solą, oregano i wszystko dobrze wymieszać dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić

SprawdzonaKuchnia.pl
Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem 91

przygotowane, w ekspresowym tempie przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie(...)świeże) dodać.   Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 150 g cukinii, 2 cebulki szalotki, 100 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę, sól do smaku, 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu świeże zioła: pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanej mięty zwykłej, 1 łyżka

Moniki Smakołyki
Papryka faszerowana kuskusem z cukinią, boczkiem z nutą curry - ostro, na gorąco 90

Wiosna, słoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie(...)curry delikatnie smakują.  Składniki: 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe, 150 g cukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki  Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka, 1 garść startego żółtego sera, ponadto: sól, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki
Ratatouille 110

Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo(...)lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0 Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru) 2 puszki pomidorów krojonych garść bazylii 2 łyżki octu balsamicznego oliwa do pieczenia,smażenia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz

Smaczny zeszyt
Czekoladowe ciasto z cukinią 82

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego 75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 75 gr mąki pszennej tortowej lub innej 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać

moj przepis na
Chiny - Sałatka z cukinii 107

również wegańskie modyfikacje chińskich klasyków. Okazuje się, że kuchnia chińska ma wegetarianom naprawdę wiele do zaoferowania. Przepisem znalezionym na tym blogu inspirowaliśmy się przy tworzeniu tej błyskawicznej sałatki z cukinii. Składniki: - 1 duża cukinia  - 2 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - szczypta papryki chilli  - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka octu - 0.5 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)  - szczypta cukru(...)Przygotowanie: 1) Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub na tarce do warzyw julienne). Startą cukinię przekładamy na talerz, na którym będziemy ją podawać. 2) W małym rondelku podgrzewamy olej. W międzyczasie do miseczki ścieramy czosnek i dodajemy chilli, które następnie polewamy gorącym olejem z rondelka (aby wzmocnić smak). 3) Do miseczki dodajemy pozostałe produkty. Dokładnie mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 69

kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników. Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 119

buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią. Miedzy cienkimi warstwami zielonego, aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi. Czy to nie brzmi zachęcająco? A to jeszcze nie koniec! Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki(...)occie: 250g pieczarek brunatnych lub zwykłych 1 łyżka oleju 3 szczypty granulowanego czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 1 łyżka octy balsamicznego sól do smaku Do tego: 1/2 małej cukinii 1 ser halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ratatouille 95

znalazłam 😀 Ratatouille (lub ratatuj - tak, dokładnie jak w animacji Pixara i Disneya 😉) to potrawa wegańska pochodząca z Nicei leżącej w południowej Francji. Danie opiera się przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce. Można oczywiście przygotować wersję z dodatkiem mięsa, ja jednak postanowiłam trzymać się bliżej oryginału i przygotowałam wersję jarską. Ratatouille - przepis na 4 porcje Do przygotowania ratatouille(...)będziesz potrzebować: bakłażana, 1kg pomidorów, 500g cukinii, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 gałązki bazylii. 1. Bakłażana pokrój w 2-3cm kostkę, posyp solą i zostaw na 30 minut, żeby puścił sok i stracił goryczkę. 2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Warto zrobić

Z notatnika dietetyka
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 73

zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię możemy pokroić w plastry, wydrążyć z nasion i włóknistego miąższu, nałożyć farsz i zapiec. Nasiona warto zasuszyć i na wiosnę wysiać w ogródku. Składniki Cukinia 250 g serka ricotta 50 g sera parmezan – Parmigiano(...)oliwek Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę. W misce, widelcem delikatnie mieszamy serek ricotta, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie

Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 109

Spaghetti  z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z cukinii potrzebujemy spiralizer lub temperówkę do warzyw. Jeżeli nie posiadamy takich sprzętów, możemy użyć tarki do julienne.  W ostateczności  wystarczy ostry nóż i zwinna ręka. Składniki na 1 porcję 200 g cukinii(...)cytryny sól pieprz kilka listków świeżej bazylii Wykonanie Pesto mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, mini-mozzarellę odsączamy z zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne. W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto

Tajemnice Smaku
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami (po chińsku) 128

Danie z woka, które przygotujecie w niecałe 30 minut. Smażony ryż wraz z dodatkiem piersi kurczaka oraz warzyw (marchewki, pora, papryki, cukinii i czosnku). Aby danie nabrało nieco orientalnego smaku należy je przyprawić curry, kurkumą, papryką słodką oraz...cynamonem. Tak, tak - dodatek tych przypraw sprawia, że danie z wyglądu i w smaku przypomina chińską kuchnie. Szczerze polecam.  Składniki(...)porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 marchewka 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 2 ząbki czosnku 2 jajka 250 g ugotowanego (na sypko) ryżu  2 płaskie łyżeczki curry 2 płaskie łyżeczki kurkumy 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku odrobina oleju do dekoracji posiekany

Ugotować
Pęczak z ziarnami z duszoną kiełbasą w cukinii i pomidorach suszonych 110

oknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania(...)kiełbasy morlińskie z szynki Morliny https://morliny.pl , 150 kaszy pęczak, 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, 1 niewielka cukinia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku, garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie:   Kiełbasę kroimy

Moniki Smakołyki
Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami 147

zwolennikami szybkich do przygotowania i nieskomplikowanych obiadów to poniższy przepis powinien przypaść Wam do gustu - kaszotto z zielonymi warzywami, czyli kasza gryczana smażona wraz z dodatkiem wędzonego boczku, pora, cukinii i zielonego groszku. Całość posypana natką pietruszki. Danie błyskawiczne do przygotowanie. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.  Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej(...)wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki) 1 średniej wielkości cukinia 1 por (jasna część) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego pieprz ostra papryka ewentualnie odrobina oleju do podania posiekana natka pietruszki Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia się boczku. Por pokroić w półplasterki

Ugotować