upały wystarczy na lekki obiad. Generalnie łatwa w przygotowaniu, jest mały haczyk 🙂 po ugotowaniu bób trzeba obrać ze skórki, będzie lepszy! Składniki; 1 kg żółtej cukinii, najlepsza jest młoda nieprzerośnięta 500 g zielonej cukinii 80 ml oliwy z oliwek 300 g bobu 250 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz sok z jednej małej cytryny pęczek bazylii(...)pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka orergano Wykonanie; Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części, a następnie pokroić je w słupki. Ułożyć je na dużą blachę, polać oliwą posypać solą, oregano i wszystko dobrze wymieszać dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić
SprawdzonaKuchnia.plprzygotowane, w ekspresowym tempie przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie(...)świeże) dodać. Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 150 g cukinii, 2 cebulki szalotki, 100 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę, sól do smaku, 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu świeże zioła: pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanej mięty zwykłej, 1 łyżka
Moniki SmakołykiWiosna, słoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie(...)curry delikatnie smakują. Składniki: 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe, 150 g cukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka, 1 garść startego żółtego sera, ponadto: sól, olej rzepakowy
Moniki SmakołykiRatatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo(...)lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0 Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru) 2 puszki pomidorów krojonych garść bazylii 2 łyżki octu balsamicznego oliwa do pieczenia,smażenia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz
Smaczny zeszytmożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego 75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 75 gr mąki pszennej tortowej lub innej 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać
moj przepis narównież wegańskie modyfikacje chińskich klasyków. Okazuje się, że kuchnia chińska ma wegetarianom naprawdę wiele do zaoferowania. Przepisem znalezionym na tym blogu inspirowaliśmy się przy tworzeniu tej błyskawicznej sałatki z cukinii. Składniki: - 1 duża cukinia - 2 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - szczypta papryki chilli - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka octu - 0.5 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) - szczypta cukru(...)Przygotowanie: 1) Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub na tarce do warzyw julienne). Startą cukinię przekładamy na talerz, na którym będziemy ją podawać. 2) W małym rondelku podgrzewamy olej. W międzyczasie do miseczki ścieramy czosnek i dodajemy chilli, które następnie polewamy gorącym olejem z rondelka (aby wzmocnić smak). 3) Do miseczki dodajemy pozostałe produkty. Dokładnie mieszamy
Roślinożerni urlopowiczekotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników. Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową
niecodziennikparybuła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią. Miedzy cienkimi warstwami zielonego, aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi. Czy to nie brzmi zachęcająco? A to jeszcze nie koniec! Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki(...)occie: 250g pieczarek brunatnych lub zwykłych 1 łyżka oleju 3 szczypty granulowanego czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 1 łyżka octy balsamicznego sól do smaku Do tego: 1/2 małej cukinii 1 ser halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznalazłam 😀 Ratatouille (lub ratatuj - tak, dokładnie jak w animacji Pixara i Disneya 😉) to potrawa wegańska pochodząca z Nicei leżącej w południowej Francji. Danie opiera się przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce. Można oczywiście przygotować wersję z dodatkiem mięsa, ja jednak postanowiłam trzymać się bliżej oryginału i przygotowałam wersję jarską. Ratatouille - przepis na 4 porcje Do przygotowania ratatouille(...)będziesz potrzebować: bakłażana, 1kg pomidorów, 500g cukinii, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 gałązki bazylii. 1. Bakłażana pokrój w 2-3cm kostkę, posyp solą i zostaw na 30 minut, żeby puścił sok i stracił goryczkę. 2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Warto zrobić
Z notatnika dietetykazrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię możemy pokroić w plastry, wydrążyć z nasion i włóknistego miąższu, nałożyć farsz i zapiec. Nasiona warto zasuszyć i na wiosnę wysiać w ogródku. Składniki Cukinia 250 g serka ricotta 50 g sera parmezan – Parmigiano(...)oliwek Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę. W misce, widelcem delikatnie mieszamy serek ricotta, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie
Tajemnice SmakuSpaghetti z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z cukinii potrzebujemy spiralizer lub temperówkę do warzyw. Jeżeli nie posiadamy takich sprzętów, możemy użyć tarki do julienne. W ostateczności wystarczy ostry nóż i zwinna ręka. Składniki na 1 porcję 200 g cukinii(...)cytryny sól pieprz kilka listków świeżej bazylii Wykonanie Pesto mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, mini-mozzarellę odsączamy z zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne. W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto
Tajemnice SmakuDanie z woka, które przygotujecie w niecałe 30 minut. Smażony ryż wraz z dodatkiem piersi kurczaka oraz warzyw (marchewki, pora, papryki, cukinii i czosnku). Aby danie nabrało nieco orientalnego smaku należy je przyprawić curry, kurkumą, papryką słodką oraz...cynamonem. Tak, tak - dodatek tych przypraw sprawia, że danie z wyglądu i w smaku przypomina chińską kuchnie. Szczerze polecam. Składniki(...)porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 marchewka 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 2 ząbki czosnku 2 jajka 250 g ugotowanego (na sypko) ryżu 2 płaskie łyżeczki curry 2 płaskie łyżeczki kurkumy 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku odrobina oleju do dekoracji posiekany
Ugotowaćoknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania(...)kiełbasy morlińskie z szynki Morliny https://morliny.pl , 150 kaszy pęczak, 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, 1 niewielka cukinia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku, garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Kiełbasę kroimy
Moniki Smakołykizwolennikami szybkich do przygotowania i nieskomplikowanych obiadów to poniższy przepis powinien przypaść Wam do gustu - kaszotto z zielonymi warzywami, czyli kasza gryczana smażona wraz z dodatkiem wędzonego boczku, pora, cukinii i zielonego groszku. Całość posypana natką pietruszki. Danie błyskawiczne do przygotowanie. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej(...)wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki) 1 średniej wielkości cukinia 1 por (jasna część) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego pieprz ostra papryka ewentualnie odrobina oleju do podania posiekana natka pietruszki Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia się boczku. Por pokroić w półplasterki
Ugotować